facebook

Kanał You Tube

piątek, 29 listopada 2013

Szaszłyki z sosem kaparowym i ryżem


Lubię kolorowe dania. Choć sezon grillowy dawno za nami postanowiłam wykorzystać moc mojego piekarnika. Zjedzenie takiego obiadu od razu poprawia humor. Sprawdźcie sami!


Składniki:
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
21 pomidorków koktajlowych
1 pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
2 łyżki kaparów
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
40 dag pieczarek
100 g ryżu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki oregano
1 łyżka oleju

Szaszłyki z kurczakiem
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 7-8 szaszłyków

1.Pierś z kurczaka kroję w grubą kostkę. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, tymianek, oregano i mieszam.
2.Czosnek kroje drobno i dodaję do kurczaka razem z odrobiną oleju.
3.Cukinię kroję w plastry.
4.Z papryk usuwam środek i kroję na kawałki.
5.Cebulę kroję na 4 części.
6.Z pieczarek odcinam ogonki i obieram ze skórki.
7.Kroję kapary.
8.Do miski dodaję jogurt naturalny, kapary, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszam.
9. Na patyczki od szaszłyków nadziewam: pieczarkę, czerwoną paprykę, cukinię, kurczaka, cebulę, pomarańczową paprykę i pomidora – tak 3 razy.
10.Tak przygotowane szaszłyki smaruję odrobiną oleju i dodaję przyprawy: sól, pieprz, paprykę, tymianek i oregano.
11. Szaszłyki przekładam do piekarnika, nastawiam na funkcję grill i zostawiam na około 25 minut. Możecie też wykorzystać patelnię grillową.
12. Do garnka wlewam wodę. Dodaję sól i wrzucam ryż. Gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
13. Na talerz przekładam ryż, szaszłyki i sos.
Smacznego!
  Szaszłyki z kurczkiem

poniedziałek, 25 listopada 2013

Syrop z cebuli – domowe sposoby na przeziębienie cz. I



Jesień i zima to czas, w którym najczęściej dopada nas przeziębienie. Co robić jeśli jesteśmy w ciąży i zażywanie tradycyjnych leków jest niewskazane? Wypróbowanym przez mnie sposobem jest syrop z cebuli. Sprawdza się nie tylko na przeziębienie, ale również na kaszel. Doskonały nie tylko dla ciężarnych, ale dla wszystkim, w tym również dzieci. Jego przygotowanie jest proste, a efekty widać bardzo szybko.

 Składniki:
3 cebule
5 łyżek cukru
Domowe sposoby na przeziębienie

Czas przygotowania: 3 minuty

1.Cebulę kroję drobno.
2.Przekładam do słoika i zasypuję warstwami cukru.
3.Czekam około godziny aż cebula puści sok.

Ja zażywam 3-4 razy dziennie po 1 łyżce. Dziecku podaję połowę tej dawki.
Na zdrowie!
Domowe sposoby na przeziębienie

piątek, 22 listopada 2013

Babeczki z czekoladą



Lubię ekspresowe dania. Ten przepisy wykorzystuję bardzo często. Babeczki pieką się krótko, a ich przygotowanie zajmuje chwilę. W filmiku widać, że miałam pomocnika, który dzielnie dodawał poszczególne składniki i mieszał całość. Takie wspólne pieczenie zawsze sprawia nam ogromną frajdę.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Babeczki czekoladowe

Czas: 30 minut
Porcja: 16-18 babeczek

1.Mieszam suche składniki  w dużej misce (mąkę, cukier, cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz kakao)
2.W mniejszej misce łączę płynne składniki (mleko i olej).
3.Do suchych dodaję płynne i krótko mieszam.
4.Kroję czekoladę na mniejsze kawałki.
5.Do foremek przekładam masę do ¾ wysokości i posypuję pokrojoną czekoladą.
6.Piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku (180 stopni z termoobiegiem) przez 15 minut.
Smacznego!
Babeczki czekoladowe

poniedziałek, 18 listopada 2013

Pomidory nadziewane białym serem

Jak zrobić smaczne i niebanalne śniadanie? To pytanie wielu z nas często sobie zadaje. Dziś propozycja idealna nie tylko dla kobiet w ciąży, ale również dla niejadków. Tak podane śniadanie ładnie wygląda, doskonale smakuje, a jego przygotowanie nie jest pracochłonne. To świetna alternatywa dla nieśmiertelnej jajecznicy czy parówek.

Składniki:
3 średnie pomidory

pęczek szczypiorku

100 g sera białego

3 łyżki jogurtu naturalnego

pół łyżeczki soli

dwie szczypty pieprzu

kilka listków bazylii (opcjonalnie)
  
Pomidory nadziewane serem białym
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: dla 3 osób

1.Odkrawam górę pomidora wraz z ogonkiem. Wykrawam środek za pomocą łyżeczki. Pomidory rozdrabniam widelcem.

2.Dodaję ser biały i rozdrabiam widelcem, wlewam jogurt.

3.Bazylię kroję i dodaję do farszu.

4.Szczypiorek kroję drobno, połowę dodaję do farszu, a połowę zostawiam do dekoracji.

5.Dodaję sól i pieprz.

6. Farsz nakładam łyżką i przykrywam odciętą górą pomidora.

7. Na duży talerz przekładam pozostały pokrojony szczypiorek i układam na nim pomidory.

Smacznego!
 Pomidory nadziewane serem białym

poniedziałek, 11 listopada 2013

Dieta przyszłej matki. Poradnik dla kobiet w ciąży i karmiących piersią - Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway

Dziś kilka słów o poradniku dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Książek podejmujących ten temat jest na rynku wydawniczym niezliczona ilość. Sporą część zajmują te, będące przekładami z innych języków. Tak jest również w przypadku tej książek. Nie pisze o tym przypadkowo, bowiem niestety tego typu książki nie zawsze uwzględniają polskie realia.
Zacznę od tego, że poszczególne rozdziały są idealnie dostosowane do tego, czego kobiety w tym wyjątkowym czasie potrzebują. Książka jest podzielona na cztery części:

  • Dziecko zdrowe od początku
  • Praktyka
  • Przepisy najlepszej szansy
  • O chemii w kuchni.

Szczególnie spodobały mi się dokładne przepisy i określenie dziennych dawek np. białka, wapnia, owoców, produktów pełnoziarnistych czy witaminy C w danej potrawie. Znajdziemy w niej także rady czego unikać w ciąży oraz informacje jak radzić sobie z nudnościami czy wzdęciami. Pomocne może być również zestawienie produktów bogatych w różne witaminy, białko czy wapń.

Książka nie jest jednak wolna od wad. Po pierwsze nie odpowiada ona realiom polskiej kuchni – w przepisach jest całe mnóstwo składników, które są ciężko dostępne w polskich sklepach (skondensowane soki o różnych smakach). Nie ustrzeżono się również błędów – w przepisach są np. orzechy, curry, brandy, które są odradzane w ciąży. Moją uwagę przykuły rady: „nie bądź niewolnicą markowych produktów”, „kupuj mrożony sok pomarańczowy” (jest tańszy od świeżego), „gdy brakuje Ci czasu gotuj obiad na 10 osób”.

Pomysł na książkę oraz podział na poszczególne rozdziały uważam za doskonały. Szkoda tylko, że nie ze wszystkich rad możemy skorzystać.