Dziś
Tłusty Czwartek i w związku z tym od rana piekłam oponki. Ja użyłam sera
białego. Takie lubię najbardziej. A Wy wolicie pączki, faworki czy może właśnie
oponki? Ile dziś planujecie zjeść?
Składniki:
500
g sera białego półtłustego
600
g mąki
150
g cukru
125
ml śmietany
2
żółtka
3
łyżki cukru pudru
½
łyżeczki sody oczyszczonej
½
łyżeczki octu
1
l oleju
30 dużych i 30 małych
Czas:
1 h
1)
Ser mielę w maszynce.
2)
Do mąki dodaję zmielony ser, cukier, śmietanę, żółtka, sodę i ocet. Zagniatam
ciasto.
3)Rozwałkowuję
na grubość niecałego centymetra. Szklanką wycinak koła, a kieliszkiem małe
kółeczka.
4)
W garnku rozgrzewam litr oleju. Smażę oponki z obu stron na złoto i wykładam na
ręcznik papierowy.
5)
Przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!