Lista produktów, których nie można jeść i pić w
ciąży jest długa. Dziś prezentuję te najbardziej znane:
- alkohol (więcej tu i tu)
- surowe jaja
- niepasteryzowane mleko i jego przetwory, w tym oscypki
- sery feta, pleśniowe i camembert, które są źródłem listerii (bakteria ta powoduje infekcje pokarmowe z ostrym przebiegiem)
- surowe mięso i wędliny – np. tatar, szynka parmeńska, niedopieczony befsztyk – mogą być źródłem toksoplazmozy
- orzechy – wywołują alergię u dzieci
- kolorowe napoje gazowane – zawierają bardzo dużo cukru, sztucznych barwników i aromatów, a niektóre również kofeinę
- kawa
- niektóre zioła i herbaty ziołowe, w tym te, które zawierają hibiskus
- surowe ryby, owoce morza – są źródłem pasożytów i bakterii chorobotwórczych
- wątróbka – zawiera dużo witaminy A, która może działać toksycznie na płód
- ryby z zanieczyszczonych wód, np. panga
- żywność wysokoprzetworzona – zawiera wiele konserwantów, aromatów, sztucznych barwników
- słodziki – zawierają sztuczne substancje słodzące, które nie są dokładnie zbadane pod kątem wpływy na płód.
Warto pamiętać o zasadzie, że im mniej
przetworzone produkty tym lepiej.