Dziś kolejny szybki przepis, który świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole. Pyszna babka cytrynowa jest
prosta w przygotowaniu i doskonale smakuje. Ciasto ma wyjątkowy cytrynowy smak.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
4 jaja
1 szklanka mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
½ szklanka cukru pudru
¾ rozpuszczonej kostki margaryny
2 cytryny
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1.Do miski wbijam jaja, dodaję
cukier i ubijam.
2.Dodaję mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i rozpuszczoną margarynę. Całość
miksuję.
3.Na tarce ścieram skórkę z
cytryny i dodaję do ciasta.
4.Wyciskam sok z cytryny i
całość miksuję
5.Przekładam do formy i piekę w
temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 40 minut.
6.Do miseczki wyciskam sok z 1
cytryny i dodaję cukier puder. Mieszam na jednolitą masę. Lukrem polewam
wystudzoną babkę.
Smacznego!