Dziś Wielka Sobota. Ostatnia chwila na przygotowanie świątecznych potraw. Proponuję Wam prosty przepis na chleb do żurku. Ja piekę go sama odkąd któregoś roku kupiła chlebek, który okazał się spleśniały w środku. Poza tym domowy jest najlepszy!
Składniki:
30 dag
mąki pszennej
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
20 g
drożdży
1
szklanka wody
½
łyżeczki maku
1.Mąkę
łączę z solą. Do szklanki wody dodaję cukier i drożdże. Rozpuszczam.
2.Do mąki z solą wlewam
rozpuszczone drożdże. Mieszam i wyrabiam. Odstawiam
na 2 godziny do wyrośnięcia.
3.Do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem wkładam okrągłą formę na chleb na 5
minut. Nagrzaną formę oprószam mąką.
4. Z wyrośniętego ciasta formułuję w kulkę. Odrywam kawałek i robię małą kulkę.
6.Po
wystudzeniu odkrawam górę chlebka tak, żeby tworzyła przykrywkę. Wyjmuję miąższ chlebowy
i w ten sposób powstaje miska.
7. Przelewam do miski żurek i gotowe.
A to inne przepisy idealne na Wielkanoc.
Zdrowych i wesołych Świąt!