Domowe
pieczywo jest najlepsze. Przyznam szczerze, że jego zapach mnie rozbraja. Często piekę je codziennie. Dziś podzielę się
z Wami przepisem na włoskie bułeczki. Idealne na każdą porę dnia.
Składniki:
3
szklanki mąki pszennej
1 ½
szklanki mleka
30 dag
drożdży
1 łyżka
ziół prowansalskich
garść
czarnych oliwek
7
suszonych pomidorów
2 łyżki
oliwy/oleju
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
1.Do ¼
szklanki mleka dodaję cukier i drożdże. Mieszam i na wierzch posypię szczyptą
mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
2.Oliwki
kroję na trzy części, a pomidory w paski.
3.Do
miski przekładam mąkę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Mieszam i
dodaję oliwki z pomidorami. Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.
4.
Formuję osiem bułeczek i odstawiam na kolejne 30 minut.
5.Smaruję
mlekiem.
6.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
I włoskie
bułeczki gotowe. Smacznego!