Strony

niedziela, 30 grudnia 2018

Ekspresowa kremówka idealna na Sylwestra

Dziś mam dla Was szybki przepis na domową kremówkę. Idealny dla tych, którzy nie chcą spędzić długich godzin w kuchni w sylwestrowy poranek. Wystarczy tylko kilka składników i wyśmienity deser gotowy. 
Z czego robi się kremówki
Składniki:
3/4 l mleka
2 budynie
2 gotowe ciasta francuskie
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
cukier puder do dekoracji

1.Ciasta francuskie rozkładam na blaszce do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto na kremówki
2.Śmietanę ubijam z odrobiną cukru.
Jak ubić śmietanę
 3.Zagotowuję mleko z cukrem i dodaję budyń. Całość mieszam aż masa zgęstnieje. Możecie też skorzystać z mojego przepisu na budyń, który znajdziecie tutaj.
Budyń do kremówki
 4.Na pierwszy płat ciasta wykładam masę budyniową, a na nią bitą śmietanę. 
Jak zrobić kremówki
 5.Przykrywam drugim blatem i posypuję cukrem pudrem. 
Ciasto na kremówki
 Prawda, że proste?
Przepis na kremówki

poniedziałek, 24 grudnia 2018

Życzenia

W tym szczególnym czasie wszystkim Czytelnikom Ciążowych Zachcianek życzę smacznych Świąt!

A z życzeniami przesyłam odrobinę muzyki.


czwartek, 20 grudnia 2018

Zakwas z buraków

To już ostatnia chwila, by zdążyć zrobić prawdziwy zakwas z buraków na wigilijny barszcz. Świetnie sprawdzi się też przy anemii i na odporność. Idealny dla ciężarnych.
Składniki:
1 kg buraków
1/2 główki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżka soli
5 kulek ziela angielskiego
przegotowana ciepła woda
1.Buraki obieram ze skóry i kroję w plastry.
2.Do słoika wkładam buraki, obrane ząbki czosnku i przyprawy. 

3.Do ciepłej, przegotowanej wody wsypuję sól. Wlewam do słoika.
 4.Odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zlewam do butelki i przechowuję w lodówce.