Strony

niedziela, 30 grudnia 2018

Ekspresowa kremówka idealna na Sylwestra

Dziś mam dla Was szybki przepis na domową kremówkę. Idealny dla tych, którzy nie chcą spędzić długich godzin w kuchni w sylwestrowy poranek. Wystarczy tylko kilka składników i wyśmienity deser gotowy. 
Z czego robi się kremówki
Składniki:
3/4 l mleka
2 budynie
2 gotowe ciasta francuskie
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
cukier puder do dekoracji

1.Ciasta francuskie rozkładam na blaszce do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto na kremówki
2.Śmietanę ubijam z odrobiną cukru.
Jak ubić śmietanę
 3.Zagotowuję mleko z cukrem i dodaję budyń. Całość mieszam aż masa zgęstnieje. Możecie też skorzystać z mojego przepisu na budyń, który znajdziecie tutaj.
Budyń do kremówki
 4.Na pierwszy płat ciasta wykładam masę budyniową, a na nią bitą śmietanę. 
Jak zrobić kremówki
 5.Przykrywam drugim blatem i posypuję cukrem pudrem. 
Ciasto na kremówki
 Prawda, że proste?
Przepis na kremówki

8 komentarzy:

  1. szkoda, że nie trafiłam na ten przepis wcześniej, dziś już mi się nie chce jechać do sklepu po ciasto francuskie. może na następny weekend zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-) ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm, nigdy nie robiłam tego typu ciasta na cieście francuskim :D ale w sumie dużo szybsza wersja ;) dobry tip!

    OdpowiedzUsuń
  4. 42 yr old Electrical Engineer Werner Vowell, hailing from Maple enjoys watching movies like Cold Turkey and Rugby. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a Aston Martin DB3S. post

    OdpowiedzUsuń