Uwielbiam domowe pieczywo. Chyba
każdy lubi jak dom wypełnia zapach świeżego chlebka. Sprawdzam różne przepisy i
jakiś czas temu trafiłam na chleb pszenny na blogu Kulinarne Szaleństwa
Maniusi. Oczywiście zmieniłam w nim co nieco i to jeden z lepszych chlebów
jakie jadłam. Teraz piekę go kilka razy w tygodniu. Jest przepyszny,
aż trudno uwierzyć, że nie jest na zakwasie.
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki żytniej
¼ szklanki otrąb żytnich
1 ¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 ½ szklanka wody
20 g drożdży
1.Do dużej miski wsypuję mąki,
otręby, sól i cukier. Nieco mąki zostawiam do posypania. Mieszam.
2.W wodzie rozpuszczam drożdże i
dodaję do miski.
3.Zagniatam i zostawiam w misce
pod przykryciem na 4-5 godzin.
4.Przekładam na blat oprószony
mąką i zagniatam.
5.Przekładam do miski i
odstawiam na kolejne 30 minut.
6.Piekarni nagrzewam do 200
stopni z termoobiegiem i wkładam foremkę na 5-10 minut.
7.Foremkę wyciągam i oprószam mąką.
Przekładam ciasto do formy i wstawiam do piekarnika na 40 minut.
Smacznego!
Wygląda przepysznie, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńI smakuje równie dobrze:)
UsuńCieszę się, że zrobiłaś chlebek i smakował, wygląda super :-) pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest świetny:) Dziękuję i pozdrawiam!
Usuńwow, ale fajny chlebuś :). chyba trzeba zjeść jakąś kolacyjkę :)
OdpowiedzUsuńChlebuś jest doskonały:)
UsuńWydaje się prosty do zrobienia, muszę sie odważyć i w koncu upiec własny chlebek, bo juz od dawna o tym myslę:) wygląda super:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, na pewno będziesz zadowolona:) Pozdrawiam!
Usuńwygląda pysznie:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje:)
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze, bez żadnej chemii :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda:) Wiemy, co w nim jest.
UsuńAle narobiłaś mi ochoty na taki chlebek! :)
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie wypróbować:)
UsuńChyba wszyscy uwielbiamy taki zapach i smak domowego chlebka
OdpowiedzUsuńTo prawda: zapach i smak są zniewalające:)
UsuńJa również uwielbiam domowy chleb a najbardziej zapach temu towarzyszący. Aż mi się zachciało takiego cieplutkiego ze świeżym masełkiem
OdpowiedzUsuńCieplutki chlebek z masełkiem jest najlepszy:)
Usuńpyszne takie domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje:)
Usuńaż wyobraziłam sobie ten zapach:)
OdpowiedzUsuńZapach jest zniewalający:)
UsuńTakie własnoręcznie zrobione pieczywo jest najlepszę. Musi niebiańsko smakować.
OdpowiedzUsuńOj tak, smakuje niebiańsko:)
UsuńPiękny,pachnący,domowy!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki jest:)
UsuńPysznie. A ja w domku mam piec do wypiekania chleba, jeszcze nie wiem jak się go obsługuje :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na moją nową stronę. Napisałam książkę i poszukuję czytelników, komentarzy czy to co pisze się podoba. Zapraszam :)
http://ksiazka-bez-tytulu.crazylife.pl/
Ależ Ci zazdroszczę tego pieca:)
UsuńCzyli jednak zdecydowałaś się na osobną stronkę. Już zaglądam:)
Piękny ten chlebuś :) zjadlabym pajdę :))
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie:) Piekę go na okrągło.
UsuńBardzo piekny chlebek. Zamawiam kilka kromeczek :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, nie ma sprawy:)
UsuńCiągle nie mogę się zebrać do upieczenia swojego chleba. Trzeba będzie wreszcie to zrobić. Zaadaptuję sobie Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:)
UsuńMMM.... Piękny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJa mam ten urok że zapach świeżego chleba mam dziennie, chociaż przydałoby się coś upiec :)
OdpowiedzUsuńZapach takiego chleba mnie obezwładnia:)
UsuńJa też uwielbiam własne wypieki :)
OdpowiedzUsuńChyba skuszę się na ten chlebek ;)
Pozdrawiam
P.
Polecam bo naprawdę warto:) Pozdrawiam!
UsuńMoja mama piecze sama chleb, najbardziej uwielbiam lekko ciepły i koniecznie piętka ;)
OdpowiedzUsuńCiepła piętka z masłem i nie ma niczego lepszego:)
Usuńoooo chleb bez zakwasu! Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam bo jest doskonały:)
UsuńJeszcze nigdy nie piekłam chleba... chyba pora spróbować :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować:) Pozdrawiam!
UsuńDomowy chleb jest najlepszy. Już dawno żadnego nie piekłam ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda:) Musisz koniecznie upiec.
Usuńwspaniały, domowy chlebuś : )
OdpowiedzUsuńOj tak:)
UsuńPiękny wyrósł ci chlebek :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:) Pozdrawiam!
UsuńDomowy chlebek, o taaaaaak....
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam!
Usuńpięknie wyszedł!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńAż nabrałam ochoty na taki domowy chlebek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńJak ja luuubię taki chlebek :-).
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńDomowy chlebek na pewno najlepszy.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje:)
UsuńDoskonały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb.
To tak samo jak ja:)
UsuńPodziwiam każdego, kto sam piecze chleb:)
OdpowiedzUsuńTo nie jest wcale takie trudne:)
Usuńna pewno taki chlebek jest wyjątkowo pyszny, ja niestety już wiele lat nie jadłam domowego
OdpowiedzUsuńChyba musisz to zmienić:)
Usuńno chyba się skuszę na ten przepis bo wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale i smakuje tak samo:)
UsuńSuper chlebki, jak się trzeba będzie na kupne przestawić to będzie ciężko.
OdpowiedzUsuńPóki co unikam kupnych:)
UsuńWspaniały chlebek! domowe pieczywo to jest to:):)
OdpowiedzUsuńOj tak:) Pozdrawiam!
UsuńWidać, że ma chrupiącą skórkę-bardzo apetyczny...
OdpowiedzUsuńSkórka jest doskonała, zapewniam:)
UsuńChlebek pierwsza klasa. Taki domowy najlepszy
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek jest nie do podrobienia ;) Ale po za nim to zakochałam się w tej foremce ;D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chleb, smakuje najlepiej! :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo. Chlebek wygląda pysznie. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPychotka!:)
OdpowiedzUsuń