Kilka lat
temu na bazarze dostrzegłam zupełnie mi nieznane kwiaty. Okazało się, że to
kwiaty cukinii. Wielokrotnie żałowałam, że nie kupiłam chociaż kilku. W tym
roku postanowiłam posadzić cukinie w skrzynkach na balkonie. Nie po to, by wyhodować
same cukinie, a właśnie dla kwiatów. Długo zastanawiałam się, co z nich zrobić.
Ostatecznie padło na cisto naleśnikowe. Powiem Wam, że kwiaty cukinii w cieście
robi się prosto, szybko, a ich smak jest wyborny.
Składniki:
5 kwiatów
cukinii
3 łyżki
oleju
1 jajo
1/3
szklanki mąki
2 łyżki
mleka
szczypta soli
1.Z
wnętrza kwiatów usuwam pręciki i całość myję.
2.Na
patelni rozgrzewam olej. W tym czasie łączę mąkę, jajo, sól i mleko. Ma z nich
powstać gęste ciasto naleśnikowe.
3.Kwiaty zanurzam
w cieście.
4.Przekładam
na rozgrzany olej i smażę na delikatnie brązowy kolor z obu stron.
Właśnie tak
prezentują się moje kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym. Smacznego!
Wiele słyszałam o tym przepisie.
OdpowiedzUsuńRaz tylko jadłam, ale nigdy sama nie robiłam.
Może i się dam skusić. Takie wakacyjne pyszności :)
Pozdrowionka cieplutkie :)
Warto spróbować:) Pozdrawiam!
Usuńnigdy nie jadłam choć też wielokrotnie czytałam o takim pomyśle
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie:) Pozdrawiam!
Usuńnigdy nie słyszałam o takim zastosowaniu :D JAKA MAGIA :D z chęcią wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
ależ delicje proponujesz...
OdpowiedzUsuń