To
już ostatnia chwila, by zdążyć zrobić prawdziwy zakwas z buraków
na wigilijny barszcz. Świetnie sprawdzi się też przy anemii i na
odporność. Idealny dla ciężarnych.
Składniki:
1 kg
buraków
1/2
główki czosnku
2
liście laurowe
1
łyżka soli
5
kulek ziela angielskiego
przegotowana
ciepła woda
1.Buraki
obieram ze skóry i kroję w plastry.
2.Do
słoika wkładam buraki, obrane ząbki czosnku i przyprawy.
3.Do
ciepłej, przegotowanej wody wsypuję sól. Wlewam do słoika.
4.Odstawiam
w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zlewam do butelki i
przechowuję w lodówce.
Pychota :) Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńTo prawda:) I jakie zdrowe:)
OdpowiedzUsuńMoże nareszcie zrobię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMyślałam, ze trudniej go zrobic :)
OdpowiedzUsuń