Ponieważ dziś Wielka Sobota chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na żurek. Do jego przygotowania posłużył mi domowy zakwas oraz domowy chrzan. Taki żurek będzie doskonały na wielkanocny stół.
Składniki:
domowy zakwas na żurek (przepis tutaj)
5 białych kiełbas
2 łyżki domowy chrzanu (przepis tutaj)
3 jaja
3 jaja
1 łyżka majeranku
1 ½ litra bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
woda
1.Kiełbasy przekładam do garnka i zalewam wywarem warzywnym.
Powoli gotuję około 15 minut.
2.Dodaję czosnek, sól, pieprz i połowę majeranku.
3.Wlewam zakwas i gotuję 5 minut.
4.Dodaję resztę majeranku oraz chrzan i po 3 minutach jest
gotowe.
Uwielbiam wielkanocny żurek, w ten dzień smakuje on wyjątkowo :) również życzę Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę Wesołych Świąt:)
UsuńBardzo smakowicie wyszedł Ci żurek :) Cukrowy baranek ma złociste różki pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy Święte Alleluja :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne życzenia:) Dziękuję i życzę Wesołych Świąt!
Usuńżycze wesołych i spokojnych świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie:)
UsuńMniam, uwielbiam żurek :) Na domowym zakwasie smakuje najlepiej :) Wesołych i spokojnych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam:) Wesołych Świąt!
UsuńUwielbiam żurek! Smacznego jajka! I mokrego Dyngusa!
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:) Wesołych Świąt!
Usuńzurek to moja ulubiona zupa, święta spędzam w pracy i w tym roku go raczej w święta nie skosztuję chyba, że sam się zrobi. wesołych świąt i wszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńOj, to nie zazdroszczę:) Pozdrawiam!
UsuńTaki domowy najlepszy, życzę Tobie zdrowych i pogodnych świąt, mokrego dyngusa dla ciebie i całej rodziny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę wszystkiego najlepszego!
UsuńFajnie, lubię żurek. Moi teściowie jak robią żurek to jest tyle mięsa że to się nie kwalifikuje do kategorii zupy tylko na drugie danie :D
OdpowiedzUsuńMówią że raz w roku święta to coś trzeba porządnego zjeść a nie pochlipać zupki :)
Wole mniej mięsa i kiełbaskę, ale naprawdę dobry robią żurek.
Pozdrawiam
Ja też wolę z mniejszą ilością kiełbasy:) Liczy się smak! Pozdrawiam!
Usuńuwielbiam żurek :)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńJa też uwielbiam żurek, moja mama robi "żurek" Wielkanocny na serwatce, Najlepszy na świecie. Zakwas zrobię bez okazji, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie znałam. Muszę spróbować:) Pozdrawiam!
Usuńnie lubię żurku, ale białą kiełbaskę tak, u Ciebie wszystko wygląda smakowicie. Zapraszam do mnie w odwiedziny :)) Pozdrawiam wiosennie !
OdpowiedzUsuńA ja lubię i żurek, i białą kiełbasę:) Pozdrawiam!
UsuńU nas nie ma tradycji robienia żurku na Wielkanoc, ale zawsze można się pokusić, żeby to zmienić. Chętnie wypróbuję Twój przepis, chociaż jest już po świętach.
OdpowiedzUsuńJa żurek robię nie tylko na Wielkanoc ponieważ bardzo lubię:) Polecam!
Usuńkurka! A ja nigdy nie jadłam żurku z białą kiełbasą.. :O
OdpowiedzUsuńA ja robię tylko z białą kiełbasą. Taki żurek jest najlepszy!
UsuńŚwiąteczny żurek szybko zjedliśmy i chyba muszę ugotować kolejny. uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa raz na jakiś czas robię bo bardzo lubię:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam żurek :)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:) Pozdrawiam!
UsuńMuszę sobie zapisać przepis. :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie:) Pozdrawiam!
Usuńsame pyszności u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńTo dlatego, że lubię takie pyszności:)
Usuń