facebook

Kanał You Tube

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Leczo


Uwielbiam leczo. Najlepsze jest właśnie teraz, gdy warzyw jest pod dostatkiem. To świetne danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Dostarcza mnóstwa różnych witamin, tak potrzebnych szczególnie ciężarnym. Polecam wszystkim. 


Składniki:
1 kabaczek
1 cukinia żółta
1 cukinia zielona
1 patison
3 papryki
5 pomidorów
3 cebule
2 kiełbasy
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
Składniki na leczo

1.Czosnek i cebulę kroję drobno.
2.Do dużego garnka wlewam olej. Rozgrzewam.
3.Wsypuję czosnek i cebulę do garnka.
4.Papryki kroję na cztery i usuwam nasiona.
5.Papryki kroję w kostkę.
6.Do garnka wlewam bulion.
7.Dodaję pokrojoną paprykę.
8.Z zielonej cukinii odcinam końcówki i kroję w kostkę.
9.Z żółtej cukinii odcinam górę i wydrążam środek. Wydrążoną cukinię kroję na mniejsze kawałki.
10.Do garnka dodaję cukinie.
11.Z kabaczka odcinak końcówki  i kroję w kostkę.
12.Patisona obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki.
13.Kabaczka i patisona przekładam do garnka.
14.Pomidory wkładam na minutę do miski z wrzącą wodą.
15.Pomidory obieram ze skóry, usuwam środki i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do garnka.
16.Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki i dodaję do garnka. Doprawiam solą i pieprzem.
17.Gotuję jeszcze 5 minut.
18.Przekładam do wydrążonej cukinii lub na talerz.
Smacznego!
Domowe leczo
Faszerowana cukinia

78 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na podanie leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy mogę wpaść na obiad? :)
    super podane!! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robie podobnie tylko czasem dodaje jeszcze pieczarki jak mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z tymi pieczarkami, muszę spróbować:)

      Usuń
  4. Oj lubię takie leczo pełne warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam leczo:) dlatego zaprawiam też kilka słoiczków i w środku zimy wcinamy pyszne letnie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Omnomnom :D Dzisiaj chłopak mi mówił, że jadł leczo w domu, teraz taki smakowity post.. i mi się teraz marzy to zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam do mnie, zawsze dodatkowa porcja się znajdzie:)

      Usuń
  7. Super! też kocham leczo! a Twoje wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja do leczo koncentratu pomidorowego nie dodaję. Wtedy ma dla mnie lepszy smak, wolę naturalne, sparzone pomidory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czasem rezygnuję z koncentratu, ale tylko wtedy, gdy mam mięsiste pomidory:) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. O, super! Uwielbiam leczo :)
    Bardzo fajny blog, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne danie, bardzo je lubię, często dodaję do leczo kurczaka zamiast kielbasy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się pomysł z kurczakiem. Muszę wypróbować:)

      Usuń
  12. leczo to pyszne danie, można z nim kombinować ze składnikami i za to je lubię, ja też dodaję kiełbaskę

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam potrawy z cukinii! Leczo jest obecnie jednym z najchętniej sporządzanych przeze mnie dań :) Aczkolwiek mój przepis bardzo różni się od Twojego, koniecznie będę musiała kiedyś wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tobie podwójna dawka witamin się przyda. Jedz ich za dwóch bo od niech się nie tyje. Też leczo bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację:) Takim daniem można się zajadać do woli i bezkarnie:)

      Usuń
  15. Cudowne! Uwielbiam leczo, a Ty tak pięknie go podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne leczo (u mnie pominęłabym tylko kiełbasę - część z nas jest wege), sposób podania świetny, bardzo pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem:) Wiele osób jest wege. Może następnym razem przygotuję taki przepis.

      Usuń
  17. Pysznie podane leczo, racja, teraz smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię :) ale pięknie podane...

    OdpowiedzUsuń
  19. Też bardzo lubimy :) Zawiera w sobie wszystko co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  20. Będzie to dzisiajszy pomysł na obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  21. leczo...klasyka gatunku...co zrobić z cukinią? leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam leczo. Jeszcze tak nie podawałam. Cukinię można na tak wiele sposobów wykorzystać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą:) Lubię zupę, placki z cukinii czy makaron z cukinią. Pycha:)

      Usuń
  23. Uwielbiam, a podanie jest baaardzo oryginalne :D

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam leczo, szczególnie o tej porze roku : ) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny pomysł na podanie leczo ;) Lubię takie danie i nawet wczoraj jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam leczo i na początku tygodnia na pewno będę robić :) Podsunęłaś mi świetny pomysł na podanie tej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię jak takie zwyczajne dania są ładnie podane:) Pozdrawiam!

      Usuń
  27. o takie leczo to bym zjadła :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetna propozycja lecza,pycha :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. nie ma nic lepszego niż leczo latem :)

    OdpowiedzUsuń
  30. w tej cukinii prezentuje się świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się podoba. Od razu jak ją zobaczyłam wiedziała, że będzie pasowała do całości:)

      Usuń
  31. Uwielbiam leczo, mogłabym je jeść codziennie. Ja robię je trochę inaczej, tzn. każde warzywo osobno podsmażam na patelni i dopiero potem przekładam do wielkiego gara w którym dusze całość :)

    OdpowiedzUsuń
  32. pięknie przyrzadzone danie. Uwielbiam takie rzeczy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. 58 year-old Administrative Officer Zebadiah Girdwood, hailing from Thornbury enjoys watching movies like Nömadak TX and Model building. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a C70. moja firma

    OdpowiedzUsuń