facebook

Kanał You Tube

wtorek, 3 marca 2015

Ćwikła



Dodatki do mięs

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jednym z dodatków, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole jest ćwikła. To doskonały dodatek do mięs czy wędlin. Nie jest czasochłonny dlatego warto go przygotować samemu.

Składniki:
75 dag buraków
korzeń chrzanu
3 łyżki soku z cytryny
sól
cukier
Ćwikła

1.Buraki gotuję w mundurkach aż będą miękkie. Zostawiam do wystudzenia, a następnie obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.
2.Chrzan obieram i ścieram na tej samej tarce co buraki.
3.Do startych buraków dodaję starty chrzan oraz sok z cytryny. Doprawiam solą i cukrem do smaku.
4.Mieszam i przekładam do słoiczków. Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Domowa ćwika

50 komentarzy:

  1. domowej roboty absolutny wymóg Wielkanocnego stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ćwikłę :-). Może namówię męża żeby zrobił :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ćwikłę, ale nie robiłam jeszcze własnej :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też jest obowiązkowo, robię razem z babcią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie wspólne gotowanie musi być bardzo przyjemne:)

      Usuń
  5. Buraczki - uwielbiam pod kazda postacia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i to baaardzo :) chociaż sama jeszcze nie robiłam... nie wiem w sumie czemu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ale skąd teraz chrzan wystrząsnę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od czasu do czasu znajduję w moim dobrze zaopatrzonym warzywniaku:)

      Usuń
  8. Uwielbiam buraczki czerwone, a taka ćwikła smakuje świetnie. Rzeczywiście na świątecznym stole nie powinno jej zabraknąć:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłyśmy :) U nas nie ma takiej tradycji aby na te święta była ćwikła.
    Buraczki robimy według własnej receptury ale też nie kojarzą nam się ze świętami Wielkiejnocy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. MMMnnniam! Uwielbiam! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama robi najlepszą, więc ja się nie zabieram ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ćwikłę :)) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ją! Mogę jeść w hurtowych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam, ale dziecko nie chciało jeść i zamieniłam na buraczki duszone, koniecznie będę musiała znowu zrobić. Ciekawa jestem czy syn się wreszcie kiedyś przekona do chrzanu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie domowa ćwikła jest najlepsza. Ale niestety częściej ją kupuję niż robię :( .Może na te święta dam radę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. buraczki domowe są pyszne i zdrowe:) tez takie robię co roku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja dzisiaj jadłam buraczki mojej mamy <3
    Pycha :D

    Zapraszam na wyniki konkursu, w którym brałaś udział :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smak Świąt Wielkanocnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojej, jak dawno nie robiłam własnej ćwikły! Dzięki za fajny przepis i przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To najlepszy dodatek do obiadu. Mogę jeść codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowe, naturalne i pyszne. Polecam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zdrowe, naturalne i pyszne. Polecam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam zrobione przez moją babcię:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ćwikle jadam przez cala zimę, ale na Wielkanoc na pewno tez będzie. Samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  25. Rzadko robię buraczki z chrzanem, ale planuję na Wielkanoc, bo wiele zachodu z tym nie ma, a wartości odżywczych mnóstwo!

    OdpowiedzUsuń