facebook

Kanał You Tube

środa, 30 października 2013

Domowy kompot z jabłek

Kompot z jabłek to jeden ze smaków dzieciństwa. Doskonale sprawdza się nie tylko w upały. Tej jesieni mamy wysyp jabłek i grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Przygotowanie kompotu jest bardzo proste i zajmuje pół godziny. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu.


Składniki:

1 kg jabłek

3 łyżki cukru pudru

1/8 łyżeczki cynamonu

1 1/2 litra wody

Kompot jabłkowy


Czas przygotowania: 30 minut


1.Umyte jabłka kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.

2.Przekładam do garnka i wlewam 1,5 litra wody. Dodaję cukier i gotuję około 15 minut.

3.Wsypuję cynamon i gotuję kolejne 10 minut.

4.Przecedzam przez sitko.

Najlepiej smakuje schłodzony.

Pamiętajcie, żeby spróbować kompotu przed podaniem. Ilość użytego cukru zależy od słodkości owoców.

Kompot jabłkowy



2 komentarze:

  1. Kompot to dla mnie smak dzieciństwa:) Niestety, za rzadko go robię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się robić go jak najczęściej latem, ale jesienią, gdy jest wysyp jabłek też warto go zrobić:)

      Usuń