Sezon
na dynie trwa w najlepsze. To doskonały czas na przygotowanie
pożywnego kremu z tego warzywa. Całość świetnie uzupełnią
pestki z dyni, źródło pełnowartościowych tłuszczów roślinnych
oraz ciemne pieczywo.
Składniki:
1
½ kg dyni
3
marchewki
1
pietruszka
1
cebula
kawałek
pora (ja użyłam jednego bardzo małego)
½
selera
kilka
gałązek natki pietruszki
6
małych ziemniaków
2
kawałki ciemnego pieczywa
4
łyżki pestek z dyni
½
łyżki soli
½
łyżeczki oregano
pieprz
do smaku
Czas
przygotowania: 60 minut
Porcja:
na 6-7 głębokich talerzy
1.
Obieram marchewki, selera, pietruszkę, cebulę, a następie myję
razem z natką pietruszki i porem.
2.
Marchewkę kroję w półplasterki, selera i pietruszkę na cztery
kawałki. Całość razem z cebulą, natką i porem przekładam do
garnka i gotuję przez 15 minut.
3.
Obieram ziemniaki i kroję w grubą kostkę. Solę i dodaję
ziemniaki. Gotuję 5 minut.
4.
Obieram dynię i kroję w grubą kostkę. Dodaję do garnka i gotuję
do miękkości.
5.
Z garnka usuwam cebulę, natkę pietruszki, pietruszkę oraz selera.
Resztę miksuję.
6.
Dodaję pieprz i oregano i gotuję jeszcze 2 minuty.
7.
Rozgrzewam suchą patelnię i wsypuję pestki dyni. Prażę na
średnim gazie, co chwilę potrząsając.
8.
Tostuję pieczywo.
9.
Zupę przelewam na talerz, dodaję uprażoną dynię.
Idealna
zupa na jesienną pluchę. Smacznego!
Uwielbiam zupę z dyni:) Jest idealna na zimne dni: rozgrzewa i wspaniale smakuje. A z pestkami z dyni jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię z pestkami dyni, choć czasem robię też inne wersje. Może za jakiś czas pojawi się kolejny przepis na zupę z dyni:)
UsuńW takim razie będę śledziła Twoje przepisy:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło!
UsuńUwielbiam zupkę dyniową, muszę zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńTeraz jest najlepszy czas na zupę dyniową: zimno za oknem, a danie rozgrzewa i świetnie smakuje:)
UsuńU mnie w sezonie tez była zupa dyniowa, ale bardziej na ostro :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować również ostrzejszej wersji:)
UsuńKrem z dyni czy z cukini jest bardzo bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuń