facebook

Kanał You Tube

piątek, 29 listopada 2013

Szaszłyki z sosem kaparowym i ryżem


Lubię kolorowe dania. Choć sezon grillowy dawno za nami postanowiłam wykorzystać moc mojego piekarnika. Zjedzenie takiego obiadu od razu poprawia humor. Sprawdźcie sami!


Składniki:
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
21 pomidorków koktajlowych
1 pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
2 łyżki kaparów
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
40 dag pieczarek
100 g ryżu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki oregano
1 łyżka oleju

Szaszłyki z kurczakiem
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 7-8 szaszłyków

1.Pierś z kurczaka kroję w grubą kostkę. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, tymianek, oregano i mieszam.
2.Czosnek kroje drobno i dodaję do kurczaka razem z odrobiną oleju.
3.Cukinię kroję w plastry.
4.Z papryk usuwam środek i kroję na kawałki.
5.Cebulę kroję na 4 części.
6.Z pieczarek odcinam ogonki i obieram ze skórki.
7.Kroję kapary.
8.Do miski dodaję jogurt naturalny, kapary, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszam.
9. Na patyczki od szaszłyków nadziewam: pieczarkę, czerwoną paprykę, cukinię, kurczaka, cebulę, pomarańczową paprykę i pomidora – tak 3 razy.
10.Tak przygotowane szaszłyki smaruję odrobiną oleju i dodaję przyprawy: sól, pieprz, paprykę, tymianek i oregano.
11. Szaszłyki przekładam do piekarnika, nastawiam na funkcję grill i zostawiam na około 25 minut. Możecie też wykorzystać patelnię grillową.
12. Do garnka wlewam wodę. Dodaję sól i wrzucam ryż. Gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
13. Na talerz przekładam ryż, szaszłyki i sos.
Smacznego!
  Szaszłyki z kurczkiem

22 komentarze:

  1. Kolorowy obiad. Narobiłaś mi ochoty na takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię jak obiad nie tylko wspaniale smakuje, ale też pięknie wygląda:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie zdrowe obiady:) Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić taki obiad. Gwarantuję, że wszyscy zjedzą go ze smakiem:)

      Usuń
  3. Avon é tudo de bom, né?!

    Hummm! Esses espetos devem ficar uma delícia!

    Ótimo sábado!

    Beijo! ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że nie tylko ja lubię odbiegać do letnich potraw w ciągu zimy:) Ładuje energie na kolejne pół dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak:) Często przygotowuję letnie dania jesienią i zimą. Od razu wszyscy się lepiej czują:)

      Usuń
  5. przywołują mi na myśl wakacje... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie te szaszłyczki wyglądają. Oj, zjadłoby się, zjadło:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podobają. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie szaszłyki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo je lubię:) Zachęcam do ich przygotowania!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Gwarantuję, że równie dobrze smakują:)

      Usuń
  9. Wygląda pysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje?!:))) swoją drogą nigdy takich szaszłyków nie jadłam, nie widziałam, także dziękuję za insporację :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za miłe słowa:) To doskonały pomysł na obiad i zwykle wszystkim smakuje!

      Usuń
  10. kochana wyślij mi pocztą hehe ;*

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam:D

    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/12/aztec-lambre.html

    OdpowiedzUsuń