facebook

Kanał You Tube

niedziela, 9 marca 2014

Domowe masło

Domowe masło miało być nie lada wyzwaniem, a jego przygotowanie okazało się bardzo proste. Zajęło mi mniej niż kwadrans. Smak domowego masła jest jedyny w swoim rodzaju. Koniecznie spróbujcie!


Składniki
1 szklanka śmietany 30%
szczypta soli

Domowe masło

1/3 kostki
czas przygotowania: 12 minut

1.Śmietanę przelewam do wysokiego pojemnika i ubijam blenderem. Po chwili robi się gęsta masa, wtedy dodaję sól. Z czasem całość zmienia konsystencję – wyodrębniają się grudki masła oraz maślanka.
2.Przekładam na sitko.
3.Masło płuczę w zimnej wodzie. 
4.Przekładam do małej miseczki i przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Masło
Masło zrobione samemu
Domowe masło

76 komentarzy:

  1. domowe masło kojarzy mi się tylko z niezbyt przyjemnie pachnącym masłem robionym przez moją babcię, z mleka prosto od krówki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pachnie zupełnie zwyczajnie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. właśnie takie masło przygotowywała moja babcia:) w połączeniu ze świeżym chlebkiem to cudo, które pamiętam do dziś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - takie masło jest idealne do świeżego chleba:)

      Usuń
  3. Niesamowity przepis, nigdy nie słyszałam o nim a tak niewiele potrzeba by wykonać. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj bo naprawdę warto:) Niepowtarzalny smak!

      Usuń
  4. Ooo nie wiedziałam, że tak można uzyskać masło :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Noszę się z tym zamiarem od jakiegoś czasu..... jako dziecko ubijałam masło w takiej starej drewnianej maselnicy i baardzo żałuję, że jej już nie ma...
    .....no ale teraz jest technika i nie trzeba się tak męczyć..... ;)) Tymczasem dostępne na rynku masła wołają o pomstę do nieba: albo się nie smarują
    albo smakiem daleko odbiegają od smaku prawdziwego masła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalezienie dobrego masła lub margaryny nie jest łatwe. Zazdroszczę Ci takich wspomnień:)

      Usuń
  6. O kurcze :) Musze zrobić! :)
    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób bo warto:) A przygotowanie takiego domowego masełka zajmuje tylko chwilę.

      Usuń
  7. Domowe masło już od jakiegoś czasu jest na liście moich rzeczy do zrobienia, muszę upolować tylko odpowiednie mleko. Bardzo zachęcił mnie Twój sukces w tym temacie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest dokładnie tak samo. Od dobrych kilku tygodniu planuję przygotowanie masła, ale zawsze jakoś się nie składa.
      Rozumiem, że masło można zrobić ze zwykłej śmietany tzn. takiej, która jest dostępna w sklepie? ;)
      Bo ja z kolei słyszałam o robieniu masła przy energicznym potrząsaniu (np. w butelce) śmietanki, którą uzyskamy z "mleka prosto od krowy" ;)

      Usuń
    2. PS. Zapomniałam dodać, że masz śliczny głos <3

      Usuń
    3. Ja robiła ze zwykłej sklepowej śmietany:) Wypróbowałam kilka różnych i zawsze masło wychodzi takie samo. O sposobie z butelką też słyszałam, ale jeszcze nie próbowałam.
      Dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  8. akie domowe masełko nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą - domowe jest najlepsze!

      Usuń
  9. Udało mi się kiedyś zdobyć prawdziwe mleko od wiejskiej krowy. Zrobiłam z niego twarożek dla córki...samo zdrowie tak jak Twoje masełko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ile bym dała za takie "prawdziwe" mleko. Niestety, jestem zdana na sklepowe.

      Usuń
  10. uwielbiam domowe masełko:D:D "Trzepię" w słoiku:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja idę na łatwiznę:) Blender mnie wyręcza. Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Będąc dzieckiem- wieki temu- ubijałam masło w drewnianej maselnicy u dziadków na wsi... Ale wtedy człowiek nie doceniał tego co dobre....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musiało być przeżycie, zazdroszczę:) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Ojej, już czuję ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. domowy twaróg na 100%, niestety nie masło :(
    Ale gratulację za chęci!

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowe masło zawsze przypomina mi o babci, która zawsze serwowała mi takie smakołyki w dzieciństwie.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie domowe masło to dla wielu osób niezapomniany smak dzieciństwa:) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Ja u rodziców mam maselnicę :) oj fajna zabawa z tym :) ale z braku laku można też utrzepać w butelce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka prawdziwa maselnica to moje marzenie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Mieszkam na wsi i pamiętam zamierzchłe czasy robienia masła. Od święta nadal moja mama je produkuje. Wlewa mleko do butelki a później nim potrząsa. A może to nie mleko tylko śmietana… opcja z Benderem jest znacznie wygodniejsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to może być mleko - tylko nie sklepowe, ale takie "prawdziwe" i tłuste. To prawda, opcja z blenderem jest bardzo wygodna:) Pozdrawiam!

      Usuń
  17. uwielbiam takie masełko, najlepiej z mleka od krówki !
    Zapraszam Cię serdecznie do mnie :))
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze nie próbowałam robić, fajnie że podałaś przepis to wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowe masło musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem pod wrażeniem! Muszę sama spróbować zrobić takie masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł. Muszę wypróbować, bo dla mnie masło to musi być pachnące, świeże masło :) Dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł jest niezwykle prosty, aż żałuję, że dopiero niedawno go odkryłam. Pozdrawiam!

      Usuń
  22. Robię domowe masełko, jest o wiele lepsze w smaku od kupnego. Ubijasz blenderem tak jak ja. Pyszne ci wyszło. Pozdrawiam i obserwuję bloga i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że jesteś fanką domowego masełka tak samo jak ja:)
      Również obserwuję:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Przez jakiś czas kupowałam mleko od krowy, rano ściągałam śmietankę i ubijałam masło, kiedy syn był mały. Takie masło jest o niebo lepsze od tego z kupnej śmietanki. Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością tak jest. Może kiedyś uda mi się zrobić masło z prawdziwej śmietany:)

      Usuń
  24. Super pomysł :)
    Fajny blog więc nominuję Cię do Liebster Blog Award szczegóły: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację już do Ciebie zaglądam:)

      Usuń
  25. Robiłam kiedyś, to rzeczywiście jest bardzo proste i warto czasami zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miła odmiana od kupnego masła czy margaryny:)

      Usuń
  26. Też się przymierzam do domowego masła. Skorzystam z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  27. Chyba się skuszę na domową produkcję!

    OdpowiedzUsuń
  28. W sumie warto spróbować. Wiele osób pisało, że pamięta jak babcie robiły takie masło. Ja też z dzieciństwa mam taki obraz. Jeździłam w wakacje do babci, która piekła chleb, ciasta, robiła własny ser, masło - niestety od dawno już tego nie robi z racji już podeszłego wieku, a i tez nikt nie przejął po niej tych zwyczajów jakoś..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś coraz mniej osób robi w domu masło czy piecze chleb. Tradycja zanika, a szkoda. Pozdrawiam!

      Usuń
  29. Ja pamiętam smak domowego masła z dzieciństwa. U nas robiło się je bardzo prosto. Mama wlewała śmietanę do litrowego słoja dla mnie, mojej siostry i brata i robiliśmy zawody kto szybciej utrzepie masło. Śmiechu było co niemiara, a jakie masełko, mniaaamm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł na to jak połączyć przyjemne z pożytecznym:)

      Usuń
  30. Ile takie masło można trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie znika bardzo szybko:) Ja przechowuję w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień. Dłużej nie próbowałam.

      Usuń
  31. Nie wpadłam na to, żeby samodzielnie zrobić masło. Ale zachęciłaś mnie - spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń