Domowe masło
miało być nie lada wyzwaniem, a jego przygotowanie okazało się bardzo proste.
Zajęło mi mniej niż kwadrans. Smak domowego masła jest jedyny w swoim rodzaju.
Koniecznie spróbujcie!
Składniki
1 szklanka
śmietany 30%
szczypta soli
1/3 kostki
czas
przygotowania: 12 minut
1.Śmietanę
przelewam do wysokiego pojemnika i ubijam blenderem. Po chwili robi się gęsta
masa, wtedy dodaję sól. Z czasem całość zmienia konsystencję – wyodrębniają się
grudki masła oraz maślanka.
2.Przekładam na
sitko.
3.Masło płuczę
w zimnej wodzie.
4.Przekładam do
małej miseczki i przechowuję w lodówce.
Smacznego!
domowe masło kojarzy mi się tylko z niezbyt przyjemnie pachnącym masłem robionym przez moją babcię, z mleka prosto od krówki ;)
OdpowiedzUsuńTo pachnie zupełnie zwyczajnie:) Pozdrawiam!
Usuńwłaśnie takie masło przygotowywała moja babcia:) w połączeniu ze świeżym chlebkiem to cudo, które pamiętam do dziś!
OdpowiedzUsuńTo prawda - takie masło jest idealne do świeżego chleba:)
UsuńNiesamowity przepis, nigdy nie słyszałam o nim a tak niewiele potrzeba by wykonać. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo naprawdę warto:) Niepowtarzalny smak!
UsuńOoo nie wiedziałam, że tak można uzyskać masło :D
OdpowiedzUsuńPrawda, że prosty sposób?! Pozdrawiam!
UsuńNoszę się z tym zamiarem od jakiegoś czasu..... jako dziecko ubijałam masło w takiej starej drewnianej maselnicy i baardzo żałuję, że jej już nie ma...
OdpowiedzUsuń.....no ale teraz jest technika i nie trzeba się tak męczyć..... ;)) Tymczasem dostępne na rynku masła wołają o pomstę do nieba: albo się nie smarują
albo smakiem daleko odbiegają od smaku prawdziwego masła.
Pozdrawiam :)
Znalezienie dobrego masła lub margaryny nie jest łatwe. Zazdroszczę Ci takich wspomnień:)
UsuńO kurcze :) Musze zrobić! :)
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
Zrób bo warto:) A przygotowanie takiego domowego masełka zajmuje tylko chwilę.
UsuńDomowe masło już od jakiegoś czasu jest na liście moich rzeczy do zrobienia, muszę upolować tylko odpowiednie mleko. Bardzo zachęcił mnie Twój sukces w tym temacie.
OdpowiedzUsuńU mnie jest dokładnie tak samo. Od dobrych kilku tygodniu planuję przygotowanie masła, ale zawsze jakoś się nie składa.
UsuńRozumiem, że masło można zrobić ze zwykłej śmietany tzn. takiej, która jest dostępna w sklepie? ;)
Bo ja z kolei słyszałam o robieniu masła przy energicznym potrząsaniu (np. w butelce) śmietanki, którą uzyskamy z "mleka prosto od krowy" ;)
PS. Zapomniałam dodać, że masz śliczny głos <3
UsuńJa robiła ze zwykłej sklepowej śmietany:) Wypróbowałam kilka różnych i zawsze masło wychodzi takie samo. O sposobie z butelką też słyszałam, ale jeszcze nie próbowałam.
UsuńDziękuję za miłe słowa:)
Jejku, jakie to proste :-)
OdpowiedzUsuńTeż byłam zdziwiona:) Pozdrawiam!
Usuńakie domowe masełko nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą - domowe jest najlepsze!
UsuńUdało mi się kiedyś zdobyć prawdziwe mleko od wiejskiej krowy. Zrobiłam z niego twarożek dla córki...samo zdrowie tak jak Twoje masełko :)
OdpowiedzUsuńOj, ile bym dała za takie "prawdziwe" mleko. Niestety, jestem zdana na sklepowe.
Usuńuwielbiam domowe masełko:D:D "Trzepię" w słoiku:D:D
OdpowiedzUsuńJa idę na łatwiznę:) Blender mnie wyręcza. Pozdrawiam!
UsuńBędąc dzieckiem- wieki temu- ubijałam masło w drewnianej maselnicy u dziadków na wsi... Ale wtedy człowiek nie doceniał tego co dobre....
OdpowiedzUsuńTo musiało być przeżycie, zazdroszczę:) Pozdrawiam!
UsuńOjej, już czuję ten smak! :)
OdpowiedzUsuńSmak jest wyjątkowy:) Pozdrawiam!
Usuńdomowy twaróg na 100%, niestety nie masło :(
OdpowiedzUsuńAle gratulację za chęci!
Twaróg domowy też bardzo lubię:)
UsuńDomowe masło zawsze przypomina mi o babci, która zawsze serwowała mi takie smakołyki w dzieciństwie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Takie domowe masło to dla wielu osób niezapomniany smak dzieciństwa:) Pozdrawiam!
UsuńJa u rodziców mam maselnicę :) oj fajna zabawa z tym :) ale z braku laku można też utrzepać w butelce ;)
OdpowiedzUsuńTaka prawdziwa maselnica to moje marzenie:) Pozdrawiam!
UsuńMieszkam na wsi i pamiętam zamierzchłe czasy robienia masła. Od święta nadal moja mama je produkuje. Wlewa mleko do butelki a później nim potrząsa. A może to nie mleko tylko śmietana… opcja z Benderem jest znacznie wygodniejsza.
OdpowiedzUsuńMyślę, że to może być mleko - tylko nie sklepowe, ale takie "prawdziwe" i tłuste. To prawda, opcja z blenderem jest bardzo wygodna:) Pozdrawiam!
Usuńuwielbiam takie masełko, najlepiej z mleka od krówki !
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię serdecznie do mnie :))
http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
To podobnie jak ja:) Pozdrawiam!
UsuńJeszcze nie próbowałam robić, fajnie że podałaś przepis to wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie:) Pozdrawiam!
UsuńDomowe masło musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj, jest doskonałe:) Pozdrawiam!
UsuńJestem pod wrażeniem! Muszę sama spróbować zrobić takie masełko :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam:) Pozdrawiam!
Usuńświetny blog :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny pomysł. Muszę wypróbować, bo dla mnie masło to musi być pachnące, świeże masło :) Dzięki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPomysł jest niezwykle prosty, aż żałuję, że dopiero niedawno go odkryłam. Pozdrawiam!
UsuńRobię domowe masełko, jest o wiele lepsze w smaku od kupnego. Ubijasz blenderem tak jak ja. Pyszne ci wyszło. Pozdrawiam i obserwuję bloga i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że jesteś fanką domowego masełka tak samo jak ja:)
UsuńRównież obserwuję:)
Pozdrawiam!
Przez jakiś czas kupowałam mleko od krowy, rano ściągałam śmietankę i ubijałam masło, kiedy syn był mały. Takie masło jest o niebo lepsze od tego z kupnej śmietanki. Pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńZ pewnością tak jest. Może kiedyś uda mi się zrobić masło z prawdziwej śmietany:)
Usuńsuper pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do zrobienia:)
UsuńFajne. Zrobiłabym :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, gorąco polecam!
UsuńKurczę.. jakie to proste!!
OdpowiedzUsuńTo prawda: bardzo proste:)
UsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajny blog więc nominuję Cię do Liebster Blog Award szczegóły: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam:)
Dziękuję za nominację już do Ciebie zaglądam:)
UsuńRobiłam kiedyś, to rzeczywiście jest bardzo proste i warto czasami zrobić:)
OdpowiedzUsuńTo miła odmiana od kupnego masła czy margaryny:)
UsuńTeż się przymierzam do domowego masła. Skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj:) Pozdrawiam!
UsuńChyba się skuszę na domową produkcję!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam:) Pozdrawiam!
UsuńW sumie warto spróbować. Wiele osób pisało, że pamięta jak babcie robiły takie masło. Ja też z dzieciństwa mam taki obraz. Jeździłam w wakacje do babci, która piekła chleb, ciasta, robiła własny ser, masło - niestety od dawno już tego nie robi z racji już podeszłego wieku, a i tez nikt nie przejął po niej tych zwyczajów jakoś..
OdpowiedzUsuńDziś coraz mniej osób robi w domu masło czy piecze chleb. Tradycja zanika, a szkoda. Pozdrawiam!
UsuńDomowe masło jest pyszne!
OdpowiedzUsuńTo prawda:) Pozdrawiam!
UsuńJa pamiętam smak domowego masła z dzieciństwa. U nas robiło się je bardzo prosto. Mama wlewała śmietanę do litrowego słoja dla mnie, mojej siostry i brata i robiliśmy zawody kto szybciej utrzepie masło. Śmiechu było co niemiara, a jakie masełko, mniaaamm:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na to jak połączyć przyjemne z pożytecznym:)
UsuńIle takie masło można trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńU mnie znika bardzo szybko:) Ja przechowuję w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień. Dłużej nie próbowałam.
UsuńNie wpadłam na to, żeby samodzielnie zrobić masło. Ale zachęciłaś mnie - spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, naprawdę warto:)
Usuń