facebook

Kanał You Tube

środa, 26 marca 2014

Tarty chrzan

Tarty chrzan to doskonały dodatek do mięs, wędlin czy żurku. Zbliża się Wielkanoc, a ja nie wyobrażam sobie świąt bez chrzanu. Dziś prosty przepis na domowy chrzan. Można go przyrządzić wcześniej i przechowywać w słoiku w lodówce. 




Składniki:

100 g chrzanu

4 łyżki śmietany

3 łyżki soku z cytryny

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

Czas przygotowania: 1 h 10 min
Mały słoiczek


Domowy chrzan


1)Chrzan moczę w wodzie przez godzinę. Obieram.

2)Śmietanę łączę z sokiem z cytryny.

3)Do miski ze śmietaną i cytryną ścieram chrzan. Mieszam.

4)Dodaję sól i cukier.

5)Przekładam do słoika i przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Domowy chrzan

50 komentarzy:

  1. Pamiętam z dzieciństwa jak Tato ścierał chrzan na tarce-zawsze na Wielkanoc mieliśmy chrzanik domowej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny prosty sposób na zdrowy chrzan - bez konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że jego zrobienie zajmuje chwilę, a smak jest niesamowity:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. U mnie za chrzanem przepada cała rodzina:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Gdyby jeszcze samo tarcie było przyjemne:) ale czasami mi się zdarza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można poprosić kogoś z domowników o pomoc:)

      Usuń
  5. Uwielbiam taki chrzanik z wędlinką, pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy jest z domową szynką:) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Pyszny chrzanik :) uwielbiam do mięs i białej kiełbasy! a ! i do jajeczka uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dokładnie tak samo jak ja:) Pasuje do wielu dań i jest niezastąpiony:)

      Usuń
  7. Nigdy sama nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Taki domowy, świeżo utarty najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Bezkonkurencyjny:) Idealny nie tylko na Wielkanoc.

      Usuń
  10. moja mama ma w ogródku chrzan, chyba do ogórków go dodaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ogórków też jest dobry:) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Ja już czuje jaki jest aromatyczny, takie domowy to wiemy co jemy. I pachnie chrzanem prawdziwie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest bardzo intensywny i jedyny w swoim rodzaju. Uwielbiam:)

      Usuń
  12. dziś była u mnie zupa chrzanowa. Mąż tarł i "płakał". Ucieszyło mnie, ze nie tarłam - ja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelka pomoc w kuchni jest mile widziana:) Oj, dawno nie robiłam zupy chrzanowej. Muszę to nadrobić.

      Usuń
  13. Ja, też co roku robię domowy tarty chrzan. Jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą:) Taki słoiczek chrzanu warto mieć zawsze pod ręką.

      Usuń
  14. pozyczam przepis - sam zrobię w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:) Mam nadzieję, że będzie smakować.

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego chrzanu:)

      Usuń
  16. Jak Wielkanoc to i oczywiście chrzan.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie ma jak ten domowy......co prawda robiłam tylko raz...... ale na pewno będę ponawiać jego domowe przygotowanie....
    ......podziwiam, że tarłaś na tarce....... :))- ja poszłam na łatwiznę i robilam w robocie.....ale miałam do starcia pełną małą reklamówkę, którą zostałam obdarowana.....więc ręcznie bym nie dała chyba rady.....:)) Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się, że nie było łatwo:) Ale całej reklamówki nie dałabym rady zetrzeć. Pozdrawiam!

      Usuń
  18. Robię często, już czekam by kupić świeże korzenie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam chrzan i ja go jem nie tylko na Wielkanoc. Dodaję do sałatek, smaruję niewielką ilość na wędline na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowy zawsze lepszy niż kupny!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moi rodzice często chrzan nawet na kanapki dokładają sobie :]

    OdpowiedzUsuń
  22. Niedawno w pewnym sklepie robiłam przegląd składu słoiczków z chrzanem.:) Czego tam nie było... Składników nie jestem w stanie powtórzyć. Po za tym smakiem też na pewno Twojemu nie dorównywały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od dłuższego czasu czytam etykiety produktów spożywczych i jestem przerażona. Jeśli mam tylko czas staram się jak najwięcej robić samemu. Wtedy wiem, co jem:)

      Usuń