Tarty
chrzan to doskonały dodatek do mięs, wędlin czy żurku. Zbliża się Wielkanoc, a
ja nie wyobrażam sobie świąt bez chrzanu. Dziś prosty przepis na domowy chrzan.
Można go przyrządzić wcześniej i przechowywać w słoiku w lodówce.
Składniki:
100
g chrzanu
4
łyżki śmietany
3
łyżki soku z cytryny
¼
łyżeczki soli
½
łyżeczki cukru
Czas przygotowania: 1 h 10 min
Mały słoiczek
1)Chrzan
moczę w wodzie przez godzinę. Obieram.
2)Śmietanę
łączę z sokiem z cytryny.
3)Do
miski ze śmietaną i cytryną ścieram chrzan. Mieszam.
4)Dodaję
sól i cukier.
5)Przekładam
do słoika i przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Pamiętam z dzieciństwa jak Tato ścierał chrzan na tarce-zawsze na Wielkanoc mieliśmy chrzanik domowej roboty:)
OdpowiedzUsuńTo prawda: domowy chrzan jest najlepszy:)
UsuńŚwietny prosty sposób na zdrowy chrzan - bez konserwantów :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że jego zrobienie zajmuje chwilę, a smak jest niesamowity:)
UsuńMój mąż lubi chrzan :)
OdpowiedzUsuńU mnie za chrzanem przepada cała rodzina:) Pozdrawiam!
Usuńtez taki robię:)
OdpowiedzUsuńI taki jest najlepszy!
Usuńbardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDużo lepszy od sklepowego:)
UsuńGdyby jeszcze samo tarcie było przyjemne:) ale czasami mi się zdarza:)
OdpowiedzUsuńZawsze można poprosić kogoś z domowników o pomoc:)
UsuńUwielbiam taki chrzanik z wędlinką, pychota.
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest z domową szynką:) Pozdrawiam!
UsuńPyszny chrzanik :) uwielbiam do mięs i białej kiełbasy! a ! i do jajeczka uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak samo jak ja:) Pasuje do wielu dań i jest niezastąpiony:)
UsuńNigdy sama nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo warto:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam! Taki domowy, świeżo utarty najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest najlepszy:) Pozdrawiam!
UsuńTen domowy zdecydowanie smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńBezkonkurencyjny:) Idealny nie tylko na Wielkanoc.
Usuńmoja mama ma w ogródku chrzan, chyba do ogórków go dodaje.
OdpowiedzUsuńDo ogórków też jest dobry:) Pozdrawiam!
UsuńJa już czuje jaki jest aromatyczny, takie domowy to wiemy co jemy. I pachnie chrzanem prawdziwie :-)
OdpowiedzUsuńZapach jest bardzo intensywny i jedyny w swoim rodzaju. Uwielbiam:)
Usuńdziś była u mnie zupa chrzanowa. Mąż tarł i "płakał". Ucieszyło mnie, ze nie tarłam - ja;)
OdpowiedzUsuńWszelka pomoc w kuchni jest mile widziana:) Oj, dawno nie robiłam zupy chrzanowej. Muszę to nadrobić.
UsuńJa, też co roku robię domowy tarty chrzan. Jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą:) Taki słoiczek chrzanu warto mieć zawsze pod ręką.
Usuńpozyczam przepis - sam zrobię w domu :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:) Mam nadzieję, że będzie smakować.
UsuńU mnie będzie oczywiście :)
OdpowiedzUsuńNa wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego chrzanu:)
UsuńJak Wielkanoc to i oczywiście chrzan.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100%!
UsuńNie ma jak ten domowy......co prawda robiłam tylko raz...... ale na pewno będę ponawiać jego domowe przygotowanie....
OdpowiedzUsuń......podziwiam, że tarłaś na tarce....... :))- ja poszłam na łatwiznę i robilam w robocie.....ale miałam do starcia pełną małą reklamówkę, którą zostałam obdarowana.....więc ręcznie bym nie dała chyba rady.....:)) Pozdrawiam....
Przyznam się, że nie było łatwo:) Ale całej reklamówki nie dałabym rady zetrzeć. Pozdrawiam!
UsuńRobię często, już czekam by kupić świeże korzenie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomowy chrzan jest najlepszy:)
UsuńUwielbiam chrzan i ja go jem nie tylko na Wielkanoc. Dodaję do sałatek, smaruję niewielką ilość na wędline na kanapki :)
OdpowiedzUsuńZ wędliną jest wyśmienity:) Pozdrawiam!
UsuńDomowy zawsze lepszy niż kupny!:)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Domowy jest najlepszy:)
UsuńUwielbiam taki :))
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńMoi rodzice często chrzan nawet na kanapki dokładają sobie :]
OdpowiedzUsuńJa też tak robię:) Pozdrawiam!
UsuńNiedawno w pewnym sklepie robiłam przegląd składu słoiczków z chrzanem.:) Czego tam nie było... Składników nie jestem w stanie powtórzyć. Po za tym smakiem też na pewno Twojemu nie dorównywały:)
OdpowiedzUsuńJa od dłuższego czasu czytam etykiety produktów spożywczych i jestem przerażona. Jeśli mam tylko czas staram się jak najwięcej robić samemu. Wtedy wiem, co jem:)
Usuń26 years old Assistant Manager Isahella Babonau, hailing from Madoc enjoys watching movies like Catch .44 and Flower arranging. Took a trip to Longobards in Italy. Places of the Power (- A.D.) and drives a Sonata. Dowiedz sie wiecej
OdpowiedzUsuń