facebook

Kanał You Tube

niedziela, 13 kwietnia 2014

Rzeżucha



Uwielbiam rzeżuchę! Nie wyobrażam sobie bez niej wielkanocnego stołu. To doskonała dekoracja, a także smaczny i zdrowy dodatek do potraw. Co ważne, jest źródłem witamin A, B1, B2, E, K, kwasu foliowego, żelaza oraz jodu. Dziś pokażę jak szybko i łatwo przygotować jadalną dekorację.



Składniki:

opakowanie nasion rzeżuchy

wata

woda


 
1.Na talerz układam watę.

2.Wlewam pół szklanki wody.

3.Wysypuję nasionka.

4.Codziennie podlewam. Należy pamiętać,  żeby wata była wilgotna, a nie mokra.

Rzeżucha

Rzeżucha



Rzeżucha

Rzeżucha

Rzezucha na kanapce

 Smacznego!

46 komentarzy:

  1. Jak pomyślę o rzeżusze to od razu czuć Wielkanoc :) Piękną masz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje skojarzenie jest takie samo:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Rzeżucha=Wielkanoc:)nie przepadam za jej smakiem,ale na Wielkanoc do ozdoby jest idealna,właśnie patrzę na moją,jak rośnie:)ostatnio robię saatki z kiełkami więc może w sałatce przekonam się do rzeżuchy:)Twoja piękna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jestem wielbicielką rzeżuchy. Kojarzy mi się z Wielkanocą i z wiosną:)

      Usuń
  3. O, nawet jakiś kurczaczek wyszedł na wypas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :), u mnie cały rok trwa hodowla kiełek , bardzo lubimy na kanapkach mmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, to świetny dodatek do kanapek:)

      Usuń
  5. Rzeżucha u mnie mogłaby być przez cały rok i bardzo często tak jest. Uwielbiam jej smak, a do tego jest baaardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się ją siać nie tylko przed Wielkanocą:)

      Usuń
  6. Posiałam rzeżuchę na stroik, trochę musiałam dosiać, bo nie wyrosła wszędzie
    ale chyba posadzę więcej na kanapki, ja lubię takie dodatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię takie dodatki. Zawsze to miła odmiana:)

      Usuń
  7. U mnie już dwa razy sadzona i dwa razy zjedzona. Teraz robię podejście numer 3 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też sieję kolejny raz. U mnie w domu wszyscy bardzo lubią rzeżuchę:)

      Usuń
  8. Nie przepadam za tą rośliną, więc jej nie używam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej smak jest intensywny i pewnie dlatego jej smak Ci nie odpowiada. Zawsze może posłużyć jako dekoracja:)

      Usuń
  9. Rzeżucha oo ale mi przypomniałaś! Piękna dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeżucha to idealna dekoracja na Wielkanoc:)

      Usuń
  10. u mnie w domu wykorzystywana tylko jako dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeżucha kojarzy mi się ze świętami u babci, u niej zawsze na parapecie dużo jej rosło:)

    OdpowiedzUsuń
  12. rzeżucha to najprostsza i najsmaczniejsza dekoracja świątecznego stołu, ale u mnie jemu ją przez całą zimę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100%. Ja też sieję ją nie tylko na Wielkanoc:)

      Usuń
  13. Całą wiosnę sieje , ale tylko na nią patrze ha ha, jedna z niewielu rzeczy których nie lubię. Moja mama się zajada

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo to ładnie wygląda, ale osobiście nie umiem jesc rzeżuchy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję ją najczęściej na kanapki lub do sałatek. Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Genialny pomysł :) Dzisiaj zasieję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Wielkanoc zdąży Ci jeszcze urosnąć:) Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Uwielbiam rzeżuchę..... ;))
    .....najchętniej siałabym ja przez cały rok...... ale mój Małż. nie znosi tego zapachu....
    ......jest podobno świetna na poprawę kondycji włosów.... :))
    Pozdrawiam......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chętnie jadałabym ją przez cały rok. Na szczęście udało mi się do niej przekonać moją rodzinkę:)

      Usuń
  18. Uwielbiam ostry , wyraźny smak rzeżuchy :)
    pozdrawiam świątecznie !

    OdpowiedzUsuń
  19. ja za późno posiałam,ale cóż zjem po świętach :)
    Wesołych Świat i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeżucha jest dobra na każdą okazję:)
      Dziękuję za życzenia! Już do Ciebie zaglądam:)

      Usuń
  20. Ale piękna Ci wyszła, taka gęsta :D Ja już jedną porcję w tym roku zasiałam i zdąrzyłam zjeść :P Teraz czas na kolejną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię robić nie tylko na Wielkanoc:) Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Wielkanoc bez rzeżuchy u mnie nie przejdzie. :P Piękną wyhodowałaś. :D

    OdpowiedzUsuń