Tradycyjne
powidła śliwkowe przygotowuję już od wielu lat. Moja rodzina je uwielbia. W tym
roku obok klasycznych przetworów ze śliwek przygotowałam również wersję z cynamonem
oraz z czekoladą. Czekośliwki, zwane też czekodżemem, podbiły serca moich
domowników. Oto prosty przepis.
Składniki:
2 kg śliwek
1 czekolada
gorzka
1 szklanka cukru
1.Z umytych
śliwek usuwam pestki. Przekładam do miski, zasypuje cukrem i odstawiam na 2-3
godziny.
2.Śliwki przekładam
do garnka i gotuję na małym palniku 2 godziny. Zostawiam na następny dzień.
3.Następnego dnia gotuję
przez godzinę, aż śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje. Cały czas mieszam.
4.Dodaję
połamaną czekoladę i jeszcze przez chwilę gotuję.
5.Przelewam do
wyparzonych słoików. Zakręcam i odwracam do góry dnem. Zostawiam na noc.
Smacznego!
Co roku obowiązkowo je robię, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńSmak faktycznie niezwykły:)
Usuńmmmmmmm pyszności
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńSłodkie śliweczki i pyszna czekolada, to dopiero rarytasik ;). Zapraszam na mój blog: http://laydymami.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Połączenie idealne:)
Usuńja robiłam z kakao-cuuudo! :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodam kakao:)
Usuńuwielbiam, !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śliwki i czekoladę i sliwki z czekoladą:)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńMniam, idealne na śniadaniową bułeczkę, pyszne:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogpsot.com
Oj tak, na śniadanie idealnie pasują:)
Usuńtakich nie jadłam! apetyczne:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, gorąco polecam:)
UsuńPierwszy raz o nich słyszę, ale smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńSmak jest jedyny w swoim rodzaju:)
UsuńZnam, pyszności:)
OdpowiedzUsuńO tak:) Pozdrawiam!
UsuńGdybym robiła przetwory,te powidła byłyby number one:)
OdpowiedzUsuńU mnie obok soków powidła śliwkowe to podstawa zapasów:)
Usuńto musi być pyszne, uwielbiam powidła śliwkowe ale wersji z czekoladą nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, myślę, że Ci zasmakują:)
UsuńMusiałabym spróbować, ale pierw zapas musze zrobić normalnych powideł, już w sobotę :)
OdpowiedzUsuńJa mam już całkiem pokaźny składzik powideł:)
Usuńo proszę jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda:)
UsuńSą pyszne. Też takie robię :-) modyfikuje na różne sposoby dodając kakao, czekoladę mleczną. Polecam dodatek kardamonu, fajnie smakują :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź z tym kardamonem, spróbuję:)
UsuńMoja mam robi pyszne powidł śliwkowe. Ja teraz zamierzam nauczyć się robić marmoladę z jabłek.
OdpowiedzUsuńMarmolada z jabłek jest przepyszna:) Ja ją uwielbiam.
UsuńSuper powidła, choć moim zdaniem bardziej dżem. Powidła robi się bez cukru i długo, długo smaży by zgęstniały. A opcja z czekoladą musi być niezwykle kusząca. Chociaż ja wole potrawy mało słodkie lub w ogóle wytrawne, kwaskowate.
OdpowiedzUsuńJa musiałam dodać cukier bo śliwki były strasznie kwaśne. Słodkie też są dobre:)
UsuńKochana, każdy ma swój smak. Ja uwielbiam kwaśne jedzenie. :)
UsuńTo prawda:) Ja generalnie też lubię kwaśne, ale w przypadku konfitur i dżemów nie. Pozdrawiam!
Usuńteż robię kilka słoików, ale w tym roku zdecydowanie wygrały jeżyny z czekoladą:)
OdpowiedzUsuńOj, jeżyny z czekoladą muszą smakować bosko:)
Usuńz czekoladą??? oooo to muszą być genialne
OdpowiedzUsuńSą, potwierdzam:)
Usuńja robiłam takie powidła i nazwałam je nutella ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńNazwa idealna:)
UsuńJak do powideł śliwkowych zwyczajnych mam lekką awersję tak te bym pokochała od razu. Szkoda, że nie mogę ich spróbować przez Interent :D bo widzę, że niezłe zapasy narobiłaś. Wyglądają cudownie. I znów takie słodziutkie udekorowane słoiki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Zapraszam do mnie na degustację:)
Usuńczekośliwka :) zawsze spoko!
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
Usuńpyszne powidła, bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam:)
UsuńMój tatuś uszczęśliwił dziś mamcię, kupując 20 kg śliwek i kazał jej smażyć powidła;) Chyba muszę zamówić kilka słoików z czekoladą
OdpowiedzUsuńJa bym chyba padła, gdyby mąż dostarczył mi tyle śliwek. Wolę robić częściej, ale w mniejszych ilościach.
UsuńUrocze słoiczki :) i pyszna zawartość...
OdpowiedzUsuńZdecydowanie stałam się fanką powideł, chociaż z czekoladą jeszcze nie robiłam to wyobrażam sobie ich pyszny smak :)
Dobrze sobie wyobrażasz:) Są pyszne. U mnie fanami powideł jest cała moja rodzinka więc i zapasy muszą być spore.
UsuńMama mojego chłopaka robi takie powidła z czekoladą, ale mi nie smakują :P Przynajmniej jej roboty :)))))
OdpowiedzUsuńA widzisz, każdy ma inny smak. Nie wszystkim muszą smakować:)
UsuńPyszności. Bardzo lubię powidła śliwkowe. Domowe są najlepsze. Ale z dodatkiem czekolady nie robiłam i nie jadłam. Chętnie zrobię, póki śliwki jeszcze są :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam bo smak jest wyjątkowy. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńLubię takie połączenie, robię czasem ciasto ze śliwkami i z czekoladą właśnie.
OdpowiedzUsuńTakie połączenie w cieście musi być doskonałe:)
UsuńKuszą mnie te powidła ,pyszne.
OdpowiedzUsuńCo tu dużo pisać, są naprawdę pyszne:)
UsuńBrzmi bardzo apetycznie :)) W tym roku darowałam sobie wszelkie konfitury ale za rok koniecznie muszę nadrobić. Powidło uwielbiam, więc skorzystam z Twojego przepisu na to z czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, ja w następnym roku też będę robiła:)
UsuńPyszne są :))
OdpowiedzUsuńOj tak:)
Usuńmniam! śliwkowe najlepsze! super się komponują z czekoladą!
OdpowiedzUsuńKompozycja idealna to prawda:)
UsuńZrobiłam:) Wczoraj zrobiłam i jestem ZACHWYCONA:) DZIĘKUJĘ za przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udały:) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńŚliwki i czekolada, mniam :)
OdpowiedzUsuńPołączenie, jak dla mnie, idealne:)
UsuńZrób i dla mnie słoiczek tej ambrozji :)
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielę:)
Usuńrobiłam kiedyś z dodatkiem kakao ale z gorzką czekoladą musi być rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie próbowałam, chętnie to zmienię:)
UsuńNigdy za śliwkowymi nie przepadałam, ale ta czekolada mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to smak powalający:)
UsuńTa czekośliwka jest pyszna. Warto mieć kilka słoiczków na zimę.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam: WARTO!
UsuńRobiłam wiele razy i zawsze szybko schodziły, przepis wart wypróbowania. Zapraszam na szarlotkę bez cukru na mące razowej. :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka bez cukru? Chętnie zerknę:)
UsuńJa też je uwielbiam!! Chociaż jestem wielkim fanem powideł, to lubię ich taką odmianę ;))
OdpowiedzUsuńJa też lubię wszelkie wariacje dotyczące powideł:)
UsuńZastanawiam się czy moje wybredne łasuchy zjadłyby taki dżem...
OdpowiedzUsuńKażdy się skusi na takie pyszności:)
UsuńJa "masowo" co roku robię,ale z kakao :)
OdpowiedzUsuńTeściowa zrobiła z kakao i z czekoladą,chciała mieć lepsze ode mnie,bo ja skromnie tylko z kakao i co? Tak przedobrzyła,że teraz w słoikach ma kamień i nie da się tego jeść :D
Nie ma to jak przedobrzyć:) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny prosty przepis na powidła, uroczo ozdobione słoiczki:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa:)
Usuń