Jarmuż
to warzywo, które odkryłam niedawno. Jestem w nim zakochana bez pamięci. Świetnie
nadaje się do kanapek jako alternatywa dla sałaty, do sałatek, zup, a także do
zrobienia chipsów. Kto nie lubi fast foodów? Chyba każdy, od czasu do czasu się
na nie skusi. Prezentowałam Wam już moją wersję zdrowych hamburgerów. Teraz
czas na chipsy. Są niesamowicie chrupiące i zdrowe. A przygotowuje się je
ekspresowo.
Składniki:
5
dużych liści jarmużu
1/5
łyżeczki soli
1/5
łyżeczki suszonej bazylii
¾
łyżki oleju/oliwy
1.Z
jarmużu usuwam zwłókniałe części. Kroję w paski.
2.Na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam jarmuż.
3.Posypuję
solą, bazylią i mieszam.
4.Polewam
olejem i mieszam.
5.Do
piekarnika nagrzanego na 140 stopni z termoobiegiem wkładam blachę z jarmużem.
6.Piekę
3-4 minuty, cały czas sprawdzając czy są już gotowe.
7.Wyciągam
z piekarnika i przekładam na talerz.
Smacznego!
Bardzo mnie ciekawią te chipsy, muszę też je wreszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, są pyszne:)
UsuńUwielbiam jarmuż! Jest strasznie zdrowy. Robiłam ostatnio kotleciki z jarmużu i wyszły fantastyczne, nawet córa spałaszowała całego :)
OdpowiedzUsuńKotleciki? Jeszcze nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa jak smakują.
UsuńMuszę je kiedyś spróbować :-) bo jarmuż jest bardzo zdrowy :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Wychodzi smaczna i zdrowa przekąska.
Usuńwiem, że istnieje taki przepis w ogródku miałam jarmuż ale cały zjadły mi koniki polne, był nimi oblepiony. serio.
OdpowiedzUsuńO czymś takim to nie słyszałam:) Szkoda trochę tego jarmużu:)
UsuńA ja właśnie wczoraj ugotowałam, kolejną porcję na kotleciki z jarmużem.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować kotlecików, jestem pewna, że mi zasmakują:)
Usuńnigdy nie jadłam, ale brzmi ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że smak też jest ciekawy:)
Usuńwstyd się przyznać, że ja jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJa też dopiero niedawno spróbowałam:)
Usuńbardzo dobre :) pycha :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńOla, to nie wstyd ;) ja też jeszcze nie próbowałam, bo to po prostu nie spotykana przekąska ;)
OdpowiedzUsuńJarmuż nie jest zbyt popularny, a szkoda bo zawiera mnóstwo witamin:) Warto próbować:)
UsuńJesteś genialna! Takie chipsy to samo zdrowie, a smak? Rewelacja. + Jaki wygląd zachęcający.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dla mnie to połączenie genialne:) Lubię takie przekąski.
UsuńPozdrawiam!
Muszę przyznać, że nie słyszałam nigdy o tym warzywie. Sama jem mało warzyw, ale na ten bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńWarto się skusisz. Smak idealny, a do tego bomba witaminowa.
UsuńPrzyznać się muszę że nigdy tego warzywa nie jadłam. Ostatnio jest coraz więcej przepisów więc może się skuszę.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj bo warto:)
UsuńNigdy ich nie próbowałam, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj tak, są pyszne:)
Usuńjarmużu jeszcze nie miałam okazji spróbować :) jestem bardzo ciekawa tego smaku !
OdpowiedzUsuńSmak jest wyjątkowy, trochę jak połączenie kapusty i sałaty:)
UsuńJa też jeszcze nie jadłam takich zdrowych chipsów, ciekawa jestem jak to smakuje... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakują doskonale, lepiej niż ziemniaczane:)
Usuńjadłam jarmuż w ciąży, bo podobno ma mnóstwo żelaza, a ja zmagałam się do końca z anemią.
OdpowiedzUsuńJa też kupiła ze względu na żelazo. A teraz będę jadła ze względu na smak:)
UsuńWow jakie ciekawe chipsy! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie. Zapas jarmużu posiadam:)
Usuńnigdy nie jadłam jarmużu, a co dopiero robić z niego chipsy! Zaskakujące :)
OdpowiedzUsuńZaskakujące, ale pyszne:)
UsuńSuper. Zawsze to bardzo zdrowa alternatywa. A czasami nabiera nas ochota właśnie na chipsy, więc trzeba wtedy iść do sklepu i kupić... jarmuż. Muszę je wykonać niebawem, sporo już o nich słyszałam :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo prawda, chipsy z jarmużu to zdrowa alternatywa:) Pyszne i zdrowe. Polecam!
UsuńJa jarmużu to w ogóle nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJa eksperymentuję z nim od niedawna. Przyznam, że warto:)
UsuńŚwietny film, świetne chipsy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Pozdrawiam!
UsuńInteresujący ten jarmuż
OdpowiedzUsuńBo jest wart zainteresowania:)
UsuńNo tak mnie ten jarmuż ostatnio nachodzi wszędzie i te chipsy również, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj. Myślę, że może Ci zasmakować:)
UsuńBardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbujemy :)
Ciekawy blog :)
Pozdrawiam S.
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej:) Pozdrawiam!
Usuńuwielbiam chipsy z jarmużu. jak tylko będę miała chwilę, by iśc na mój ukochany targ z jarmużem, to zrobię sobie takie do wieczornego filmu ;)
OdpowiedzUsuńTaka przekąska to samo zdrowie. I do filmu nadaje się idealnie:) Pozdrawiam!
UsuńWidziałam dużo jarmużu w sklepach , ale nie mam odwagi. Jakieś 20 lat temu zasadziłam sama w ogródku, urósł ogromny, zimował, nie przemarzł, ale wtedy nie wiedziałam jak zrobić. Nie było internetu i mało książek kucharskich:) Takie czasy były.
OdpowiedzUsuńJa robiłam przymiarki do jarmużu kolejny sezon i dopiero teraz się udało:) Faktycznie, dziś możemy znaleźć przepis na wszystko i bardzo sobie to cenię:) Pozdrawiam!
UsuńWielokrotnie w przeszłości byłam w chińskich restauracjach i tam zajadałam się czymś takim, ale do teraz nie wiedziałam jak to się nazywa :D
OdpowiedzUsuńJa najpierw zauważyłam na targu, a potem zaczęłam szukać w internecie:) Polecam!
UsuńA ja właśnie nie widziałam jarmużu w sklepach, muszę chyba poszukać dokładniej.
OdpowiedzUsuńTakie chipsy bym z chęcią spróbowała.
Są przepyszne, polecam:)
UsuńPrawdę mówiąc nigdy dotąd nie jadłam jarmużu. Ciekawy przepis, kiedyś na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo warto:) Pozdrawiam!
Usuńmniaaam, wspaniałe chipsy!: )
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńW takiej postaci jarmużu nigdy nie jadłam, a szkoda, chyba czas to zmienić :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGorąco polecam:)
UsuńPrzekąska idealna dla kobiety w ciąży, nic tylko chrupać, samo zdrowie :-)
OdpowiedzUsuńOj tak. Polecam nie tylko ciężarnym:)
Usuńo rany! jakie zdrowe i pyszne!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100%!
UsuńMuszę zrobić, coraz częściej o nich czytam ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:) Pozdrawiam!
UsuńA ja przyznaję, że nigdy w życiu nie jadłam jarmużu, więc chyba wreszcie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, gorąco polecam!
UsuńZawsze miałam na nie ochotę ale jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńNie ma to jak chrupiący jarmuż :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
Usuńho, ho fajny przepis a jaki szybki i smaczny, pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie przekąski:)
Usuńrobiłam kiedyś, znakomita przekąska!
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
Usuńciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj:)
UsuńMasz bardzo miły głos!
OdpowiedzUsuńChyba pierwsze słyszę o takim warzywie, ale wygląda smacznie :]
OdpowiedzUsuńO chipsach z jarmużu słyszałam już wiele razy, jednak jeszcze ich nie jadłam - chyba czas w końcu nadrobić zaległości :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńw życiu nie próbowałam jarmużu
OdpowiedzUsuńchyba czas na chipsy - zachęciłas mnie swoim wpisem :)