facebook

Kanał You Tube

środa, 5 listopada 2014

Chipsy z jarmużu



Jarmuż to warzywo, które odkryłam niedawno. Jestem w nim zakochana bez pamięci. Świetnie nadaje się do kanapek jako alternatywa dla sałaty, do sałatek, zup, a także do zrobienia chipsów. Kto nie lubi fast foodów? Chyba każdy, od czasu do czasu się na nie skusi. Prezentowałam Wam już moją wersję zdrowych hamburgerów. Teraz czas na chipsy. Są niesamowicie chrupiące i zdrowe. A przygotowuje się je ekspresowo.

Składniki:
5 dużych liści jarmużu
1/5 łyżeczki soli
1/5 łyżeczki suszonej bazylii
¾ łyżki oleju/oliwy
Jak zrobić chipsy z jarmużu

1.Z jarmużu usuwam zwłókniałe części. Kroję w paski.
2.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam jarmuż.
3.Posypuję solą, bazylią i mieszam.
4.Polewam olejem i mieszam.
5.Do piekarnika nagrzanego na 140 stopni z termoobiegiem wkładam blachę z jarmużem.
6.Piekę 3-4 minuty, cały czas sprawdzając czy są już gotowe.
7.Wyciągam z piekarnika i przekładam na talerz.
Smacznego!
Jarmuż przepisy


Jarmuż przepisy

84 komentarze:

  1. Bardzo mnie ciekawią te chipsy, muszę też je wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jarmuż! Jest strasznie zdrowy. Robiłam ostatnio kotleciki z jarmużu i wyszły fantastyczne, nawet córa spałaszowała całego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotleciki? Jeszcze nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa jak smakują.

      Usuń
  3. Muszę je kiedyś spróbować :-) bo jarmuż jest bardzo zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiem, że istnieje taki przepis w ogródku miałam jarmuż ale cały zjadły mi koniki polne, był nimi oblepiony. serio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O czymś takim to nie słyszałam:) Szkoda trochę tego jarmużu:)

      Usuń
  5. A ja właśnie wczoraj ugotowałam, kolejną porcję na kotleciki z jarmużem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować kotlecików, jestem pewna, że mi zasmakują:)

      Usuń
  6. nigdy nie jadłam, ale brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wstyd się przyznać, że ja jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola, to nie wstyd ;) ja też jeszcze nie próbowałam, bo to po prostu nie spotykana przekąska ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż nie jest zbyt popularny, a szkoda bo zawiera mnóstwo witamin:) Warto próbować:)

      Usuń
  9. Jesteś genialna! Takie chipsy to samo zdrowie, a smak? Rewelacja. + Jaki wygląd zachęcający.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to połączenie genialne:) Lubię takie przekąski.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Muszę przyznać, że nie słyszałam nigdy o tym warzywie. Sama jem mało warzyw, ale na ten bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się skusisz. Smak idealny, a do tego bomba witaminowa.

      Usuń
  11. Przyznać się muszę że nigdy tego warzywa nie jadłam. Ostatnio jest coraz więcej przepisów więc może się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy ich nie próbowałam, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jarmużu jeszcze nie miałam okazji spróbować :) jestem bardzo ciekawa tego smaku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest wyjątkowy, trochę jak połączenie kapusty i sałaty:)

      Usuń
  14. Ja też jeszcze nie jadłam takich zdrowych chipsów, ciekawa jestem jak to smakuje... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jadłam jarmuż w ciąży, bo podobno ma mnóstwo żelaza, a ja zmagałam się do końca z anemią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kupiła ze względu na żelazo. A teraz będę jadła ze względu na smak:)

      Usuń
  16. Wow jakie ciekawe chipsy! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie jadłam jarmużu, a co dopiero robić z niego chipsy! Zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super. Zawsze to bardzo zdrowa alternatywa. A czasami nabiera nas ochota właśnie na chipsy, więc trzeba wtedy iść do sklepu i kupić... jarmuż. Muszę je wykonać niebawem, sporo już o nich słyszałam :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, chipsy z jarmużu to zdrowa alternatywa:) Pyszne i zdrowe. Polecam!

      Usuń
  19. Ja jarmużu to w ogóle nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja eksperymentuję z nim od niedawna. Przyznam, że warto:)

      Usuń
  20. Świetny film, świetne chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. No tak mnie ten jarmuż ostatnio nachodzi wszędzie i te chipsy również, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny przepis!
    Na pewno wypróbujemy :)
    Ciekawy blog :)
    Pozdrawiam S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej:) Pozdrawiam!

      Usuń
  23. uwielbiam chipsy z jarmużu. jak tylko będę miała chwilę, by iśc na mój ukochany targ z jarmużem, to zrobię sobie takie do wieczornego filmu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka przekąska to samo zdrowie. I do filmu nadaje się idealnie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  24. Widziałam dużo jarmużu w sklepach , ale nie mam odwagi. Jakieś 20 lat temu zasadziłam sama w ogródku, urósł ogromny, zimował, nie przemarzł, ale wtedy nie wiedziałam jak zrobić. Nie było internetu i mało książek kucharskich:) Takie czasy były.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam przymiarki do jarmużu kolejny sezon i dopiero teraz się udało:) Faktycznie, dziś możemy znaleźć przepis na wszystko i bardzo sobie to cenię:) Pozdrawiam!

      Usuń
  25. Wielokrotnie w przeszłości byłam w chińskich restauracjach i tam zajadałam się czymś takim, ale do teraz nie wiedziałam jak to się nazywa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najpierw zauważyłam na targu, a potem zaczęłam szukać w internecie:) Polecam!

      Usuń
  26. A ja właśnie nie widziałam jarmużu w sklepach, muszę chyba poszukać dokładniej.
    Takie chipsy bym z chęcią spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  27. Prawdę mówiąc nigdy dotąd nie jadłam jarmużu. Ciekawy przepis, kiedyś na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. mniaaam, wspaniałe chipsy!: )

    OdpowiedzUsuń
  29. W takiej postaci jarmużu nigdy nie jadłam, a szkoda, chyba czas to zmienić :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Przekąska idealna dla kobiety w ciąży, nic tylko chrupać, samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. o rany! jakie zdrowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  32. Muszę zrobić, coraz częściej o nich czytam ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. A ja przyznaję, że nigdy w życiu nie jadłam jarmużu, więc chyba wreszcie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zawsze miałam na nie ochotę ale jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie ma to jak chrupiący jarmuż :)

    OdpowiedzUsuń
  36. ho, ho fajny przepis a jaki szybki i smaczny, pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  37. robiłam kiedyś, znakomita przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  38. Chyba pierwsze słyszę o takim warzywie, ale wygląda smacznie :]

    OdpowiedzUsuń
  39. O chipsach z jarmużu słyszałam już wiele razy, jednak jeszcze ich nie jadłam - chyba czas w końcu nadrobić zaległości :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  40. w życiu nie próbowałam jarmużu
    chyba czas na chipsy - zachęciłas mnie swoim wpisem :)

    OdpowiedzUsuń