Dziś pierwszy z wpisów świątecznych. W tym roku sama przygotowuję Wigilię, a jak wiecie jestem już w
zaawansowanej ciąży. Dlatego pasztet zrobiłam wcześniej i zamroziłam.
Przepis jest prosty, a pasztet smakuje doskonale. Pewnie wiele osób będzie się
dziwiło dlaczego nie ma w nim wątróbki. Powód jest prosty – zawiera ona dużo
witaminy A, która w nadmiarze szkodzi ciężarnym i dlatego lekarze odradzają
spożywanie wątróbki w ciąży.
Składniki:
30 dag łopatki
30 dag karkówki
25 dag wołowiny ugotowanej (ja
wcześniej zrobiłam na niej rosół)
30 dag boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 cebule
5 ziaren pieprzu
pieprz zmielony
¼ łyżeczki ziela angielskiego
zmielonego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1 bułka
bułka tarta i olej (opcjonalnie
zamiast boczku do wysmarowania formy)
3 jaja
1.Warzywa obieram. Marchewkę kroję na
pół.
2.Do garnka przekładam łopatkę i
karkówkę oraz umyte warzywa. Zalewam wodą i dodaję przyprawy (pół łyżeczki
soli, pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie).
3.Gotuję aż mięso będzie miękkie. U
mnie były to około 2 godziny.
4.Odstawiam do wystudzenia.
5.Wołowinę, łopatkę i karkówkę kroję
w kostkę.
6.Mięso wraz z marchewką, cebulą i
bułką dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę.
7.Boczek kroję w plastry i wykładam
nim foremkę lub formę smaruję olejem i oprószam bułką tartą.
8.Do farszu dodaję sól, pieprz, gałkę
muszkatołową, dolewam odrobinę rosołu z gotowania mięsa oraz żółtka.
9.Białka ubijam i dodaję do farszu.
Delikatnie mieszam.
10.Pasztet przekładam do formy.
11.Wkładam pasztet do piekarnika
nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
Smacznego!
Mniam, domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńPyszny pasztecik, fajnie że bez wątróbki, ja osobiście jej nie lubię :-) pozdrawiam cieplutko. Też robię wcześniej i mrożę :-)
OdpowiedzUsuńPasztet wyszedł doskonały:) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńNiby pasztet do mowy a ile różnych ma wariantów. Ja swój piekę całkiem inaczej. Na święta tez planuję coś wyczarowac.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą - wariantów jest mnóstwo:)
UsuńDomowy pasztet jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńOj tak:) Pozdrawiam!
UsuńPyszny taki domowy :) różne są wersje a ta bez wątróbki jest ok. :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSmak jest świetny więc można spokojnie robić bez wątróbki:)
UsuńDomowy jest najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńPamiętam, że na pierwsze Święta, które spędziliśmy już trójką piekłam pasztet. Oczywiście jechaliśmy do rodziców, bo we trójkę w Wigilię byłoby nam smutno, ale właśnie m.in. pasztet wiozłam "w darze" :P. Mój mąż oczywiście najbardziej zachwycał się smakiem ;)
OdpowiedzUsuńMy w tym roku pierwszy raz zostajemy na Święta w domu. Mam nadzieję, że będą udane:)
UsuńDomowe pasztety są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą:)
Usuńwow, wygląda smakowicie, taki domowy musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńOj jest:) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny domowy pasztet. Ja też zawsze robię sama. Zrobiłaś świetny pasztet. Rodzina będzie zachwycona :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na to liczę:) Pozdrawiam!
Usuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:) A smakuje doskonale.
UsuńSama? Nieeee, no musisz mieć kogoś do pomocy! Ja na przykład chętnie bym Ci pomogła w zamian za taki pasztecik :)
OdpowiedzUsuńTaki układ bardzo mi odpowiada:) Pozdrawiam!
UsuńCiekawy przepis na pasztet! Ja robię podobny z dodatkiem jeszcze mięsa z królika i wątroby wołowej, ale niestety nie w tym roku:( Chetnie spróbowałabym Twojego:))
OdpowiedzUsuńPomysł z dodaniem mięsa z królika bardzo mi się podoba. Muszę wypróbować:)
Usuńmusze kupic maszynke bo chodzi za mna domowy pasztet juz od jakiegos czasu a Ty tylko spotegowalas ta ochote. uwielbiam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie:) Taki pasztet to prawdziwy skarb.
UsuńLubie domowe pasztety :)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńNapewno jest pyszny, bardzo mnie kusi jak tak lezy i na mnie patrzy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszny:) Pozdrawiam!
Usuńdomowy pasztet! to jest to ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100%.
UsuńWygląda smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:) Pozdrawiam!
UsuńWszelkie pasztety nie dla mnie, nie lubię ;-)
OdpowiedzUsuńRozumiem, nie namawiam na siłę:)
Usuńbardzo apetyczny pasztet... no i ten zapieczony boczek pod spodem... Pyszne!
OdpowiedzUsuńBoczek pasuje idealnie:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam pasztety <3
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńUwielbiam domowe pasztety. Mogłabym zajadać cały dzień. Pierwszy raz domowego pasztetu spróbowałam na wakacjach agroturystycznych.
OdpowiedzUsuńTaki pasztet jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Warto go zrobić:)
Usuńbardzo lubię domowe pasztety. mniam. : )
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńWyborny. Domowy najlepszy!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą:)
UsuńŚwietny przepis na domowy pasztet :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńDomowy pasztet jest zdecydowanie najzdrowszy. Też mam w planach upiec na święta :)
OdpowiedzUsuńJest najzdrowszy i najlepszy:)
UsuńPrzydatny przepis, w sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńWspaniały pasztecik, uwielbiam właśnie taki domowy. Jest taki pyszny.
OdpowiedzUsuńJego smak jest najlepszy:)
UsuńDomowy pasztet - uwielbiam! Wesołych świąt! :D
OdpowiedzUsuńMoja mama taki własnie robiła. Pyszny! Zdrowych i spokojnych Świąt, błogiego pokoju w sercu:)
OdpowiedzUsuńżałuję że piekarnika nie mam ;(
OdpowiedzUsuńgodzina 22 a ja znowu czytam posty o jedzeniu....
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, ze kobieta w ciaży nie moze spożywać za dużo witaminy A.
OdpowiedzUsuńA taki pasztet to same pyszności <3
Pasztecik pyszny, rodzina będzie zachwycona. Podziwiam ciebie że robisz wigilię. Ja nie dziwię się ze wątróbki nie ma, bo wiem że nie można w ciąży.
OdpowiedzUsuńPasztet wygląda świetnie !
OdpowiedzUsuńWesołych, wspaniałych Świąt ! ;)
świetnie CI wyszedł ten pasztet, musze się na taki domowy skusić :-)
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita, dziecko, zaawansowana ciąża a do tego pasztet i lepienie uszek.
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń35 year-old Programmer Analyst II Douglas Hassall, hailing from Baie-Comeau enjoys watching movies like Cold Turkey and Acting. Took a trip to La Grand-Place and drives a Wrangler. Internet
OdpowiedzUsuń