facebook

Kanał You Tube

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pasztet



Pasztet z boczkiem
Dziś pierwszy z wpisów świątecznych. W tym roku sama przygotowuję Wigilię, a jak wiecie jestem już w zaawansowanej ciąży. Dlatego pasztet zrobiłam wcześniej i zamroziłam. Przepis jest prosty, a pasztet smakuje doskonale. Pewnie wiele osób będzie się dziwiło dlaczego nie ma w nim wątróbki. Powód jest prosty – zawiera ona dużo witaminy A, która w nadmiarze szkodzi ciężarnym i dlatego lekarze odradzają spożywanie wątróbki w  ciąży.

Składniki:
30 dag łopatki
30 dag karkówki
25 dag wołowiny ugotowanej (ja wcześniej zrobiłam na niej rosół)
30 dag boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 cebule
5 ziaren pieprzu
pieprz zmielony
¼ łyżeczki ziela angielskiego zmielonego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1 bułka
bułka tarta i olej (opcjonalnie zamiast boczku do wysmarowania formy)
3 jaja
Pasztet domowy

1.Warzywa obieram. Marchewkę kroję na pół.
2.Do garnka przekładam łopatkę i karkówkę oraz umyte warzywa. Zalewam wodą i dodaję przyprawy (pół łyżeczki soli, pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie).
3.Gotuję aż mięso będzie miękkie. U mnie były to około 2 godziny.
4.Odstawiam do wystudzenia.
5.Wołowinę, łopatkę i karkówkę kroję w kostkę.
6.Mięso wraz z marchewką, cebulą i bułką dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę.
7.Boczek kroję w plastry i wykładam nim foremkę lub formę smaruję olejem i oprószam bułką tartą.
8.Do farszu dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dolewam odrobinę rosołu z gotowania mięsa oraz żółtka.
9.Białka ubijam i dodaję do farszu. Delikatnie mieszam.
10.Pasztet przekładam do formy.
11.Wkładam pasztet do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
Smacznego!
Pasztet przepis
Pasztet na Boże Narodzenie

69 komentarzy:

  1. Pyszny pasztecik, fajnie że bez wątróbki, ja osobiście jej nie lubię :-) pozdrawiam cieplutko. Też robię wcześniej i mrożę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby pasztet do mowy a ile różnych ma wariantów. Ja swój piekę całkiem inaczej. Na święta tez planuję coś wyczarowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny taki domowy :) różne są wersje a ta bez wątróbki jest ok. :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest świetny więc można spokojnie robić bez wątróbki:)

      Usuń
  4. Pamiętam, że na pierwsze Święta, które spędziliśmy już trójką piekłam pasztet. Oczywiście jechaliśmy do rodziców, bo we trójkę w Wigilię byłoby nam smutno, ale właśnie m.in. pasztet wiozłam "w darze" :P. Mój mąż oczywiście najbardziej zachwycał się smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My w tym roku pierwszy raz zostajemy na Święta w domu. Mam nadzieję, że będą udane:)

      Usuń
  5. Domowe pasztety są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, wygląda smakowicie, taki domowy musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny domowy pasztet. Ja też zawsze robię sama. Zrobiłaś świetny pasztet. Rodzina będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama? Nieeee, no musisz mieć kogoś do pomocy! Ja na przykład chętnie bym Ci pomogła w zamian za taki pasztecik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis na pasztet! Ja robię podobny z dodatkiem jeszcze mięsa z królika i wątroby wołowej, ale niestety nie w tym roku:( Chetnie spróbowałabym Twojego:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł z dodaniem mięsa z królika bardzo mi się podoba. Muszę wypróbować:)

      Usuń
  11. musze kupic maszynke bo chodzi za mna domowy pasztet juz od jakiegos czasu a Ty tylko spotegowalas ta ochote. uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Napewno jest pyszny, bardzo mnie kusi jak tak lezy i na mnie patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszelkie pasztety nie dla mnie, nie lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo apetyczny pasztet... no i ten zapieczony boczek pod spodem... Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam domowe pasztety. Mogłabym zajadać cały dzień. Pierwszy raz domowego pasztetu spróbowałam na wakacjach agroturystycznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki pasztet jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Warto go zrobić:)

      Usuń
  16. bardzo lubię domowe pasztety. mniam. : )

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis na domowy pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowy pasztet jest zdecydowanie najzdrowszy. Też mam w planach upiec na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przydatny przepis, w sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały pasztecik, uwielbiam właśnie taki domowy. Jest taki pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  21. Domowy pasztet - uwielbiam! Wesołych świąt! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Moja mama taki własnie robiła. Pyszny! Zdrowych i spokojnych Świąt, błogiego pokoju w sercu:)

    OdpowiedzUsuń
  23. żałuję że piekarnika nie mam ;(

    OdpowiedzUsuń
  24. godzina 22 a ja znowu czytam posty o jedzeniu....

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie wiedziałam, ze kobieta w ciaży nie moze spożywać za dużo witaminy A.
    A taki pasztet to same pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Pasztecik pyszny, rodzina będzie zachwycona. Podziwiam ciebie że robisz wigilię. Ja nie dziwię się ze wątróbki nie ma, bo wiem że nie można w ciąży.

    OdpowiedzUsuń
  27. Pasztet wygląda świetnie !
    Wesołych, wspaniałych Świąt ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. świetnie CI wyszedł ten pasztet, musze się na taki domowy skusić :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jesteś niesamowita, dziecko, zaawansowana ciąża a do tego pasztet i lepienie uszek.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wszystko wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  31. 35 year-old Programmer Analyst II Douglas Hassall, hailing from Baie-Comeau enjoys watching movies like Cold Turkey and Acting. Took a trip to La Grand-Place and drives a Wrangler. Internet

    OdpowiedzUsuń