facebook

Kanał You Tube

piątek, 28 sierpnia 2015

Jagodzianki



Sezon na jagody w pełni. Obok koktajli i tart jagody wykorzystuję do przygotowania drożdżowych bułek – jagodzianek. Smakują wybornie i znikają błyskawicznie. 

Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka jagód
1 szklanka mleka
3 jaj
30 g drożdży
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
½ kostki masła
1 cytryna


1.Drożdże łączę z łyżeczką cukru i 5 łyżkami mleka. Mieszam i posypuję mąką. Zostawiam do wyrośnięcia.
2.Do garnka wlewam mleko, wkładam masło i cukier. Mieszam, aż składniki się połączą, a masło rozpuści. Zostawiam do wystudzenia.
3.Do drożdży dodaję mąkę, dwa jaja, masę mleczno-maślaną. Chwilę mieszam i zaczynam wyrabiać ciasto.
4.Zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
5.Zagniatam wyrośnięte ciasto i dzielę je na 12 części.
6.Formułuję kule, rozpłaszczam je, w środek nakładam po 3-4 łyżeczki jagód. Zagniatam i formułuję kule. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
7.Bułeczki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 18 minut.
8.Do cukru pudru wciskam sok z połowy cytryny. Całość łączę.
9.Bułeczki polewam lukrem.
Smacznego!



30 komentarzy:

  1. Jakie nadziane na bogato :) Bardzo lubię jagodowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagodzianki to czysta poezja smaku! Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A u nas to już po jagodach, krzaczki puste. W tym roku to w ogóle ciężko z nimi było :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody znikają błyskawicznie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ostatnio jadłam takie pyszne jagodzianki w Poznaniu. Ciekawe, czy sama umiałabym takie upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę proste, spróbuj bo warto. Smakują wybornie:)

      Usuń
  5. Nigdy nie byłam wielką miłośniczką jagodzianek. Ale jeżeli sama takie zrobię, to wreszcie na pewno zjem :) Domowe oczywiście najlepsze. A Twoje w ogóle wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i polecam przepis:)

      Usuń
  6. wyglądając cudownie, kiedyś robiłam ale mnie nie wychodzi dobrze nic co jest na drożdżach

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jagodzianki, pysznie ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagodzianki uwielbiam. U nas juz po jagodach, susza dała sie we znaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smacznie, są grubo nadziane, tak, jak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak kochamy jagodzianki, że mogłybyśmy jeść je codziennie :) Mega apetycznie wyglądają Twoje buły :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo, bardzo lubię jagodzianki- do tego stopnia że kupiłam 2 litry jagód i zamroziłam, żeby sobie kilka upiec także poza sezonem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale dużo jagód. Takie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ smakowicie wyglądają ! Kradnę kilka :)

    OdpowiedzUsuń