Sezon na jagody w pełni. Obok
koktajli i tart jagody wykorzystuję do przygotowania drożdżowych bułek – jagodzianek.
Smakują wybornie i znikają błyskawicznie.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka jagód
1 szklanka mleka
3 jaj
30 g drożdży
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
½ kostki masła
1 cytryna
1.Drożdże łączę z łyżeczką cukru i 5
łyżkami mleka. Mieszam i posypuję mąką. Zostawiam do wyrośnięcia.
2.Do garnka wlewam mleko, wkładam
masło i cukier. Mieszam, aż składniki się połączą, a masło rozpuści. Zostawiam
do wystudzenia.
3.Do drożdży dodaję mąkę, dwa jaja,
masę mleczno-maślaną. Chwilę mieszam i zaczynam wyrabiać ciasto.
4.Zostawiam na 20 minut do
wyrośnięcia.
5.Zagniatam wyrośnięte ciasto i
dzielę je na 12 części.
6.Formułuję kule, rozpłaszczam je,
w środek nakładam po 3-4 łyżeczki jagód. Zagniatam i formułuję kule. Odstawiam
na 10 minut do wyrośnięcia.
7.Bułeczki przekładam na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego
do 170 stopni na 18 minut.
8.Do cukru pudru wciskam sok z
połowy cytryny. Całość łączę.
9.Bułeczki polewam lukrem.
Smacznego!
mmm pyszności
OdpowiedzUsuńOj tak:) Pozdrawiam!
UsuńJakie nadziane na bogato :) Bardzo lubię jagodowe wypieki.
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńJagodzianki to czysta poezja smaku! Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńSmaczne wspomnienie cukiernicze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńSmaczne wspomnienie cukiernicze :)
OdpowiedzUsuńA u nas to już po jagodach, krzaczki puste. W tym roku to w ogóle ciężko z nimi było :(
OdpowiedzUsuńJagody znikają błyskawicznie:) Pozdrawiam!
Usuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńOstatnio jadłam takie pyszne jagodzianki w Poznaniu. Ciekawe, czy sama umiałabym takie upiec.
OdpowiedzUsuńTo naprawdę proste, spróbuj bo warto. Smakują wybornie:)
UsuńNigdy nie byłam wielką miłośniczką jagodzianek. Ale jeżeli sama takie zrobię, to wreszcie na pewno zjem :) Domowe oczywiście najlepsze. A Twoje w ogóle wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i polecam przepis:)
Usuńwyglądając cudownie, kiedyś robiłam ale mnie nie wychodzi dobrze nic co jest na drożdżach
OdpowiedzUsuńWarto przerwać złą passę:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam jagodzianki, pysznie ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńJagodzianki uwielbiam. U nas juz po jagodach, susza dała sie we znaki
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie, są grubo nadziane, tak, jak lubię ;)
OdpowiedzUsuńTak kochamy jagodzianki, że mogłybyśmy jeść je codziennie :) Mega apetycznie wyglądają Twoje buły :D
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię jagodzianki- do tego stopnia że kupiłam 2 litry jagód i zamroziłam, żeby sobie kilka upiec także poza sezonem:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne drożdżówki!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńAle dużo jagód. Takie lubię.
OdpowiedzUsuńwspaniałe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wyglądają ! Kradnę kilka :)
OdpowiedzUsuń59 year-old Project Manager Perry Kinzel, hailing from Manitouwadge enjoys watching movies like Comanche Territory (Territorio comanche) and Stand-up comedy. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a Ferrari 250 GT California LWB Prototype Spyder. sprawdz ta strone internetowa
OdpowiedzUsuń