facebook

Kanał You Tube

piątek, 30 września 2016

Włoskie bułeczki



Domowe pieczywo jest najlepsze. Przyznam szczerze, że jego zapach mnie rozbraja. Często piekę je codziennie. Dziś podzielę się z Wami przepisem na włoskie bułeczki. Idealne na każdą porę dnia. 

Bułki w stylu włoskim

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka
30 dag drożdży
1 łyżka ziół prowansalskich
garść czarnych oliwek
7 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Składniki na bułki

1.Do ¼ szklanki mleka dodaję cukier i drożdże. Mieszam i na wierzch posypię szczyptą mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.

Bułki krok po kroku


Przepis na bułki

2.Oliwki kroję na trzy części, a pomidory w paski.

Dodatki do pieczywa

3.Do miski przekładam mąkę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Mieszam i dodaję oliwki z pomidorami. Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

Jak upiec bułki

4. Formuję osiem bułeczek i odstawiam na kolejne 30 minut. 

Bułki włoskie krok po kroku

5.Smaruję mlekiem. 

Ciasto na bułki

6.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Jak upiec pieczywo w domu

I włoskie bułeczki gotowe. Smacznego!

Domowe pieczywo

13 komentarzy:

  1. na pewno pyszne, muszę popracować nad ciastem drożdżowym, nigdy nie wychodzi mi odpowiednio pulchne

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, aż slinka leci na taką bułeczkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj przydałyby mi się teraz na śniadanie 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe bułeczki. Na pewno są przepyszne. Już sam ich wygląd sprawia, że aż ślinka cieknie! Lubię takie domowe wypieki. A jeszcze te włoskie dodatki sprawiają, że mam na nie podwójną ochotę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wyglądają apetycznie. Ciekawa jestem czy po pieczeniu by mnie nie odrzuciło :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie buleczki aczkolwiek sama jeszcze nie robilam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bułeczki ;) Do tego jeszcze moje kochane oliwki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na te buleczki teraz i ja mam ciazowa zachcianke! Moje smaki! Pycha!

    OdpowiedzUsuń