Domowe
pieczywo jest najlepsze. Przyznam szczerze, że jego zapach mnie rozbraja. Często piekę je codziennie. Dziś podzielę się
z Wami przepisem na włoskie bułeczki. Idealne na każdą porę dnia.
Składniki:
3
szklanki mąki pszennej
1 ½
szklanki mleka
30 dag
drożdży
1 łyżka
ziół prowansalskich
garść
czarnych oliwek
7
suszonych pomidorów
2 łyżki
oliwy/oleju
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
1.Do ¼
szklanki mleka dodaję cukier i drożdże. Mieszam i na wierzch posypię szczyptą
mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
2.Oliwki
kroję na trzy części, a pomidory w paski.
3.Do
miski przekładam mąkę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Mieszam i
dodaję oliwki z pomidorami. Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.
4.
Formuję osiem bułeczek i odstawiam na kolejne 30 minut.
5.Smaruję
mlekiem.
6.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
I włoskie
bułeczki gotowe. Smacznego!
na pewno pyszne, muszę popracować nad ciastem drożdżowym, nigdy nie wychodzi mi odpowiednio pulchne
OdpowiedzUsuńmmm, aż slinka leci na taką bułeczkę
OdpowiedzUsuńPyszne, chetnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne rumiane bułeczki :)
OdpowiedzUsuńOj przydałyby mi się teraz na śniadanie 😀
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki. Na pewno są przepyszne. Już sam ich wygląd sprawia, że aż ślinka cieknie! Lubię takie domowe wypieki. A jeszcze te włoskie dodatki sprawiają, że mam na nie podwójną ochotę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają apetycznie. Ciekawa jestem czy po pieczeniu by mnie nie odrzuciło :/
OdpowiedzUsuńLubie takie buleczki aczkolwiek sama jeszcze nie robilam ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi mega smakowicie :P
OdpowiedzUsuńsmakowite bułeczki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułeczki ;) Do tego jeszcze moje kochane oliwki ;)
OdpowiedzUsuńNa te buleczki teraz i ja mam ciazowa zachcianke! Moje smaki! Pycha!
OdpowiedzUsuń