Bardzo
lubię słodkie przystawki i obiady. Świetnie sprawdzają się przy
dzieciach – zawsze mam pewność, że wszystko zniknie z talerzy. Moje słodkie lenistwo to wariacja na temat leniwych - z nutą
pierników, odrobiną aromatu pomarańczy, a całość przełamana
lawendą.
Składniki:
1
kg sera białego
1
opakowanie pierników Katarzynek w czekoladzie
½
szklanki cukru
¾
szklanki mąki pszennej
1
jajo
2
pomarańcze
3
łyżki masła
1
łyżka bułki tartej
1
łyżeczka suszonej lawendy
1.Ser
mielę w maszynce razem z piernikami (jeden zostawiam do dekoracji).
Dodaję jajo, mąkę, większość cukru i zagniatam.
2.
Formuję wałek i kroję ukośnie ma małe kawałki.
3.
Gotuję w wodzie
około 2 minut od wypłynięcia.
4. Na patelni rozpuszczam masło, po czym dodaję cukier i bułkę
tartą. Po 2-3 minutach dodaję sok z pomarańczy i zostawiam do
zredukowania. Na koniec wsypuję lawendę.
5.
Odcedzone leniwe wrzucam na 2 minuty na patelnię.
6. Wykładam na
talerz i dekoruje startym na tarce piernikiem.
Smacznego!
Przepis bierze
udział w konkursie Apetyt na Kopernika.#FCKOPERNIK
oo oryginalny przepis a efekt wygląda pysznie, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńCałość smakuje świetnie, polecam!
UsuńJa będę robić jutro☺
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTakie leniwe to mi się nawet nie śniły :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam,,takie leniwe bym zjadła, nawet mimo pónej pory
OdpowiedzUsuńSmakuje doskonale:)
UsuńŚliczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńO pół szklanki cukru za dużo. Lepiej w to miejsce dać miodu. :)
OdpowiedzUsuńPół szklanki na cały kilogram sera to nie jest dużo, tym bardziej że część została wykorzystana do polania leniwych. Nie wszyscy lubią miód.
UsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
Usuń