facebook

Kanał You Tube

niedziela, 30 grudnia 2018

Ekspresowa kremówka idealna na Sylwestra

Dziś mam dla Was szybki przepis na domową kremówkę. Idealny dla tych, którzy nie chcą spędzić długich godzin w kuchni w sylwestrowy poranek. Wystarczy tylko kilka składników i wyśmienity deser gotowy. 
Z czego robi się kremówki
Składniki:
3/4 l mleka
2 budynie
2 gotowe ciasta francuskie
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
cukier puder do dekoracji

1.Ciasta francuskie rozkładam na blaszce do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto na kremówki
2.Śmietanę ubijam z odrobiną cukru.
Jak ubić śmietanę
 3.Zagotowuję mleko z cukrem i dodaję budyń. Całość mieszam aż masa zgęstnieje. Możecie też skorzystać z mojego przepisu na budyń, który znajdziecie tutaj.
Budyń do kremówki
 4.Na pierwszy płat ciasta wykładam masę budyniową, a na nią bitą śmietanę. 
Jak zrobić kremówki
 5.Przykrywam drugim blatem i posypuję cukrem pudrem. 
Ciasto na kremówki
 Prawda, że proste?
Przepis na kremówki

2 komentarze:

  1. szkoda, że nie trafiłam na ten przepis wcześniej, dziś już mi się nie chce jechać do sklepu po ciasto francuskie. może na następny weekend zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-) ☺

    OdpowiedzUsuń