facebook

Kanał You Tube

sobota, 8 lutego 2014

Domowa skórka pomarańczowa


Skórka pomarańczowa doskonale pasuje do ciast oraz pączków. Jej zrobienie jest bardzo proste, a przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiku czy pudełku może stać naprawdę długo. 
 


Składniki:

3 pomarańcze

10 łyżek cukru

woda


Skórka pomarańczowa do ciast.


1)Pomarańcze dokładnie myję i sparzam skórkę. Z pomarańczy odcinam górę i dół. Nacinam pozostałą skórę wzdłuż. Obieram. Każdy kawałek skóry kroję na pół. Usuwam białą część. Kroję w kostkę.

2)Pokrojoną skórkę wkładam do garnka z wodą i gotuję 3 minuty. Przecedzam i przelewam wodą. W ten sposób usuwam gorycz.

3)Do garnka wlewam 10 łyżek wody i wsypuję 10 łyżek cukru. Gotuję aż cukier się rozpuści (około 5 minut). Dodaję skórkę i gotuję na małym ogniu 20 minut. Wtedy będzie szklista.

4)Odcedzam i zostawiam do przestudzenia. Wykładam na ręcznik papierowy lub serwetkę i osuszam.

5)Przekładam do słoika i zamykam.

Smacznego!


Skórka pomarańczowa.


57 komentarzy:

  1. nie wiem dlaczego, ale nigdy skórka pomarańczowa nie przypadła mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś nie przepadałam, ale odkąd sama robię przekonałam się do niej:)

      Usuń
    2. Oddajmy komuś skórki, ja dorzucę jeszcze cytrynową. Ble...

      Usuń
    3. Świeżo starta doskonale pasuje do ciast:)

      Usuń
  2. Moja babcia często używała skórki pomarańczowej. Przypomniałaś mi o niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka pomarańczowa to taki fajny dodatek, która warto mieć w zapasie:)

      Usuń
  3. Jak mozesz, czemu Ty mi takie rzeczy pokazujesz przed obiadem ;P
    Lubię, musze zrobić bo mi się skończyła

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda do pączków jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis. Przyda się taka skórka pomarańczowa do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam z czasów dzieciństwa kiedy Mama taką robiła ;) ah jak ona pachniała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze się zastanawiałam jak to jest, że normalnie taka niesmaczna a na pączkach taka pyszna! Muszę zrobić, ale kiedy czas na to będzie? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, znam bardzo dobrze problem braku czasu :) Faktycznie skórkę w większości wyrzucamy, a można z niej przygotować ciekawy i smaczny dodatek.

      Usuń
  8. Łatwe w wykonaniu, własnej roboty i zdrowe. A ja niestety zawsze kupuję ją gotową w sklepie.. Muszę się poprawić ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie na pomarańcze jem ich sporo, a skórkę zwykle wyrzucam. Warto ją spożytkować:)

      Usuń
  9. hahahha nie śmiej się, ale jak przeczytałam o skórce pomarańczowej, to byłam pewna, ze napiszesz coś o cellulicie. O, głupia ja!:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla rozróżnienia dodałam w tytule domowa:) A o cellulicie też pewnie coś napiszę za czas jakiś:)

      Usuń
  10. Bardzo dobrze smakuje pączek posypany skórką pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pączek to koniecznie ze skórką. Taki jest najlepszy!

      Usuń
  11. Ojjjj przydałby mi się taki słoiczek i to na już ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś nie lubiłam pączków, które były dodatkowo posypane skórką pomarańczy czy cytryny... Ale ostatnio sama robiłam ciasto, w którym ją dodałam. Ciasto była bardzo smaczne, a skórka dodała aromatu :)
    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka dodaje wspaniałego aromatu - nawet zwykłe ciasto nabiera innego smaku. Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Często do wypieków sama używam skórki z pomarańczy, ale niestety zawsze tej "sztucznej" ze sklepu...teraz już będę mogła ją zrobić sama - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowa skórka jest najlepsza :) Zawsze mam zapas w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też staram się mieć zapas:) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Nic nie zastąpi smaku i aromatu pomarańczowej skórki w domowych wypiekach!
    Nie słyszałam nigdy o domowym sposobie na przechowywanie tego "specyfiku" :-) Na pewno zaadoptuje przepis!
    Pozdrawiam cieplutko :-)

    http://mamablogujepl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przechowuję zazwyczaj w lodówce. Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Domowa jest niepowtarzalna :) uwielbiam wypieki z nią

    OdpowiedzUsuń
  17. sama ją zrobiłaś?!
    Jesteś mistrzem! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to było bardzo proste:) Pozdrawiam!

      Usuń
  18. Super aromatyczne i własne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis, muszę koniecznie zrobić domową skórkę pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja nie przepadam za takimi kandyzowanymi skórkami, ale domowa musi być o niebo lepsza niż kupiona w sklepie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą: domowa jest dużo lepsza niż kupna:)

      Usuń
  21. Witaj, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły znajdziesz u mnie, zapraszam http://malaimama.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. A jak musi pięknie pachnieć... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, pachnie przepięknie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  23. świetny, bardzo przydatny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Domowa skórka pomarańczowa- coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Taką skórkę pomarańczową robiła moja babcia. Ach wspomnień czar...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również smak i zapach mojego dzieciństwa:)

      Usuń
  26. Ja lubię takie rzeczy do herbaty, ale zazwyczaj ścieram na bieżąco. :) Mimo wszystko to całkiem fajny pomysł, aby zachować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do herbaty jeszcze nie próbowała. Ciekawy pomysł:)

      Usuń