Skórka pomarańczowa doskonale pasuje do ciast oraz pączków. Jej zrobienie jest bardzo proste, a przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiku czy pudełku może stać naprawdę długo.
Składniki:
3
pomarańcze
10
łyżek cukru
woda
1)Pomarańcze
dokładnie myję i sparzam skórkę. Z pomarańczy odcinam górę i dół. Nacinam pozostałą
skórę wzdłuż. Obieram. Każdy kawałek skóry kroję na pół. Usuwam białą część.
Kroję w kostkę.
2)Pokrojoną
skórkę wkładam do garnka z wodą i gotuję 3 minuty. Przecedzam i przelewam wodą.
W ten sposób usuwam gorycz.
3)Do
garnka wlewam 10 łyżek wody i wsypuję 10 łyżek cukru. Gotuję aż cukier się
rozpuści (około 5 minut). Dodaję skórkę i gotuję na małym ogniu 20 minut. Wtedy
będzie szklista.
4)Odcedzam
i zostawiam do przestudzenia. Wykładam na ręcznik papierowy lub serwetkę i
osuszam.
5)Przekładam
do słoika i zamykam.
Smacznego!
nie wiem dlaczego, ale nigdy skórka pomarańczowa nie przypadła mi do gustu.
OdpowiedzUsuńJa kiedyś nie przepadałam, ale odkąd sama robię przekonałam się do niej:)
UsuńOddajmy komuś skórki, ja dorzucę jeszcze cytrynową. Ble...
UsuńŚwieżo starta doskonale pasuje do ciast:)
UsuńMoja babcia często używała skórki pomarańczowej. Przypomniałaś mi o niej :)
OdpowiedzUsuńSkórka pomarańczowa to taki fajny dodatek, która warto mieć w zapasie:)
UsuńJak mozesz, czemu Ty mi takie rzeczy pokazujesz przed obiadem ;P
OdpowiedzUsuńLubię, musze zrobić bo mi się skończyła
Ja zrobiłam zapas:) Pozdrawiam!
UsuńTo prawda do pączków jest idealna.
OdpowiedzUsuńPrawda?! Warto mieć pod ręką:)
UsuńDzięki za przepis. Przyda się taka skórka pomarańczowa do ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:) Pozdrawiam!
UsuńPamiętam z czasów dzieciństwa kiedy Mama taką robiła ;) ah jak ona pachniała.
OdpowiedzUsuńPachnie wspaniale:) Pozdrawiam!
UsuńZawsze się zastanawiałam jak to jest, że normalnie taka niesmaczna a na pączkach taka pyszna! Muszę zrobić, ale kiedy czas na to będzie? :(
OdpowiedzUsuńOj, znam bardzo dobrze problem braku czasu :) Faktycznie skórkę w większości wyrzucamy, a można z niej przygotować ciekawy i smaczny dodatek.
UsuńŁatwe w wykonaniu, własnej roboty i zdrowe. A ja niestety zawsze kupuję ją gotową w sklepie.. Muszę się poprawić ; )
OdpowiedzUsuńW sezonie na pomarańcze jem ich sporo, a skórkę zwykle wyrzucam. Warto ją spożytkować:)
Usuńhahahha nie śmiej się, ale jak przeczytałam o skórce pomarańczowej, to byłam pewna, ze napiszesz coś o cellulicie. O, głupia ja!:P
OdpowiedzUsuńDla rozróżnienia dodałam w tytule domowa:) A o cellulicie też pewnie coś napiszę za czas jakiś:)
UsuńBardzo dobrze smakuje pączek posypany skórką pomarańczową :)
OdpowiedzUsuńJak pączek to koniecznie ze skórką. Taki jest najlepszy!
UsuńOjjjj przydałby mi się taki słoiczek i to na już ! :)
OdpowiedzUsuńChętnie pożyczę:)
UsuńKiedyś nie lubiłam pączków, które były dodatkowo posypane skórką pomarańczy czy cytryny... Ale ostatnio sama robiłam ciasto, w którym ją dodałam. Ciasto była bardzo smaczne, a skórka dodała aromatu :)
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
Skórka dodaje wspaniałego aromatu - nawet zwykłe ciasto nabiera innego smaku. Pozdrawiam!
UsuńCzęsto do wypieków sama używam skórki z pomarańczy, ale niestety zawsze tej "sztucznej" ze sklepu...teraz już będę mogła ją zrobić sama - dzięki :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:) Pozdrawiam!
UsuńDomowa skórka jest najlepsza :) Zawsze mam zapas w lodówce :)
OdpowiedzUsuńJa też staram się mieć zapas:) Pozdrawiam!
UsuńNic nie zastąpi smaku i aromatu pomarańczowej skórki w domowych wypiekach!
OdpowiedzUsuńNie słyszałam nigdy o domowym sposobie na przechowywanie tego "specyfiku" :-) Na pewno zaadoptuje przepis!
Pozdrawiam cieplutko :-)
http://mamablogujepl.blogspot.com/
Ja przechowuję zazwyczaj w lodówce. Pozdrawiam!
UsuńDomowa jest niepowtarzalna :) uwielbiam wypieki z nią
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:) Pozdrawiam!
UsuńO tak, to jest to! :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100%:)
Usuńsama ją zrobiłaś?!
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzem! :D
Dziękuję, to było bardzo proste:) Pozdrawiam!
UsuńSuper aromatyczne i własne:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza:) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny przepis, muszę koniecznie zrobić domową skórkę pomarańczową :)
OdpowiedzUsuńZrób, naprawdę warto! Pozdrawiam!
UsuńJa nie przepadam za takimi kandyzowanymi skórkami, ale domowa musi być o niebo lepsza niż kupiona w sklepie ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą: domowa jest dużo lepsza niż kupna:)
UsuńWitaj, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły znajdziesz u mnie, zapraszam http://malaimama.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, już zaglądam:}
UsuńA jak musi pięknie pachnieć... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, pachnie przepięknie:) Pozdrawiam!
Usuńświetny, bardzo przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńI bardzo prosty:) Pozdrawiam!
UsuńDomowa skórka pomarańczowa- coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńJa też ją uwielbiam:)
UsuńTaką skórkę pomarańczową robiła moja babcia. Ach wspomnień czar...
OdpowiedzUsuńTo również smak i zapach mojego dzieciństwa:)
UsuńJa lubię takie rzeczy do herbaty, ale zazwyczaj ścieram na bieżąco. :) Mimo wszystko to całkiem fajny pomysł, aby zachować.
OdpowiedzUsuńDo herbaty jeszcze nie próbowała. Ciekawy pomysł:)
UsuńDo ciast idealna:)
OdpowiedzUsuń