Nie
wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Jadłam różne, ale najlepszy jest ten
zrobiony samodzielnie w domu na zakwasie. Na
przygotowanie potrzebujemy 4-5 dni.
Składniki:
1
szklanka mąki żytniej
2
ząbki czosnku
2
liście laurowe
1
l ciepłej przegotowanej wody
skórkę
z chleba żytniego
Taka
porcja wystarczy na przygotowanie żurku dla 5-6 osób.
1.Do
dużego słoika wkładam czosnek, liście laurowe, wsypuję mąkę i zalewam ciepłą
wodą. Mieszam i dodaję skórkę z chleba żytniego.
2.Przykrywam
ściereczką i odstawiam na dobę.
3.Po
tym czasie mieszam drewnianą łyżką, ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam
na kolejną dobę.
4.Powtarzam
czynności przez kolejne 2 – 3 doby.
5.Usuwam
liście laurowe oraz czosnek. Mieszam i przelewam do butelki lub słoika. Nie
zakrywam szczelnie. Tak przygotowany zakwas na żur może stać w lodówce 2-3
tygodnie.
Polecam!
Ja swój właśnie dziś zlałam do słoików, będzie żur :)
OdpowiedzUsuńZ domowego zakwasu żurek jest najlepszy:)
UsuńA ja jakoś nie przepadam za żurkiem. Może dlatego. że u mnie w domu nigdy się go nie robiło.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu robiło się żurek bardzo rzadko, zwykle na Wielkanoc. Ja bardzo lubię:)
UsuńU mnie,niestety,będzie kupny.Ale doceniam starania na zrobienie domowego zakwasu:)
OdpowiedzUsuńJa jestem zwolenniczką domowego:) Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest dużo lepszy.
Usuńooo zaskakująco prosty przepis, ja zawsze kupowałam zakwas w butelce.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą - zrobienie zakwasu to bardzo prosta sprawa:)
UsuńNigdy nie robiłam samodzielnie żurku. Warto byłoby w końcu się tego nauczyć.
OdpowiedzUsuńPolecam! Żurek z domowego zakwasu jest wyjątkowy:)
UsuńJa robiłam swojski żur chyba z tysiąc razy i za każdym razem innym sposobem i zawsze mi pleśniał, wiesz może dlaczego?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to wina chleba - musi być żytni z dobrej piekarni. Kiedyś dodałam skórkę z ciemnego chleba i też miałam pleśń. Teraz używam tylko żytniego na zakwasie.
UsuńMasz rację, może to być wina chleba. Ale nie przejmuje się...wczoraj właśnie dostałam od sąsiadki świeżutki zakwas, więc żur będzie jak się patrzy :)
UsuńZazdroszczę takiej sąsiadki:)
Usuńjejku, robię dzisiaj taki zakwas, nie ma co :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj! Żurek wychodzi świetny:)
UsuńJa nigdy jeszcze nie robiłam żurku, ale kiedyś trzeba będzie zrobić.. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMusisz kiedyś koniecznie spróbować:) Polecam!
UsuńMasz rację, najlepszy jest żurek zrobiony na własnym zakwasie :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam żurek na domowym zakwasie....:))
OdpowiedzUsuńJa również jestem jego fanką:)
UsuńSUPER! Dziękuję bardzo za ten przepis! Na pewno kiedyś wypróbuję! Nie miałam jeszcze okazji jeść żurku na domowym zakwasie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://mamablogujepl.blogspot.com/
Spróbuj koniecznie:) Gorąco polecam!
UsuńMój już gotowy :) czeka na święta :D
OdpowiedzUsuńZ pewnością wyjdzie z niego pyszny żurek:)
Usuńnigdy nie jadłam domowej roboty zakwasu :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie wypróbować:) Pozdrawiam!
UsuńNo niestety na polu produkcji domowego zakwasu poległam już tyle razy, że nawet palców mi braknie, więc tylko zazdroszczę tym którym się to udaje i niestety kupuję gotowy (choć pani w mojej ulubionej budce warzywnej robi go sama to jednak jest to kupowany domowy zakwas).
OdpowiedzUsuńTaka budka warzywna w okolicy to skarb:) Szkoda, że nie mam takiej w pobliżu.
UsuńMasz rację ja też nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Taki zakwas domowy to skarb.
OdpowiedzUsuńJak Wielkanoc to żurek, jak żurek to domowy zakwas:) Pozdrawiam!
UsuńU mnie też już się robi :P Nie mogę się doczekać Świąt ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
Dziękuję za zaproszenie:) Bardzo jestem ciekawa tych jaj sadzonych z czekolady.
UsuńRobiłam w tamtym roku :) Fajny taki żurek na domowym zakwasie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy!!!! Pozdrawiam!
UsuńTeż sama robię, bardzo podobnie.
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy:)
UsuńPierwszy raz zrobiłam w tym roku sama zakwas, zobaczymy jak wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda:) Pozdrawiam!
UsuńU mnie już stoi i czeka :D
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak u mnie:)
UsuńDo świąt już się raczej nie wyrobię, ale po świętach chętne spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie. Taki żur na zakwasie jest naprawdę bardzo dobry:)
Usuńdomowy najlepszy! Nienawidzę, szczerze!, kupnego.. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Pozdrawiam!
UsuńNiestety nie lubię żuru, ale moja rodzina przepada :) Mama zawsze robi!
OdpowiedzUsuńZdrowych i spokojnych Świąt, dużo odpoczynku :)
Bardzo dziękuję za życzenia:) Również życzę wszystkiego najlepszego!
UsuńCo do skrzyneczki - szkatułki zawsze możesz ją odemnie kupić i wtedy będziesz ją miała .
OdpowiedzUsuńJak będziesz zainteresowana napisz na agalesisz@vp.pl
Pozdrawiam
Pomyślę nad taką opcją:) Pozdrawiam!
UsuńCudownych, radosnych świąt, niech budzą radosne emocje:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również życzę Wesołych Świąt!
UsuńWesołych Świąt Kochana :) :*
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę wszystkiego dobrego!
UsuńJejku, szkoda, że tak późno o nim przeczytałam :(
OdpowiedzUsuńAle mój też wyszedł całkiem smaczny.
Uwielbiam żurek, mniam.
Wesołych świąt kochana xx.
Żurek to jedna z moich ulubionych świątecznych dań:)
UsuńJa również życzę Ci wszystkiego najlepszego!
Uwielbiam żurek, ale nigdy nie robiłam. Robiła tylko moja świętej pamięci babcia, a i tak rzadko. Zazwyczaj na Święta jedliśmy barszcz chrzanowy (który też lubię). Już po Wielkiejnocy, ale w przyszłym roku na pewno zrobię taki zakwas i domowy żurek. Może zmobilizuję się nawet by zrobić wcześniej. W końcu można go jeść nie tylko w Święta, prawda?
OdpowiedzUsuńJa jem nie tylko na Święta. Zaintrygowałaś mnie barszczem chrzanowym. Muszę poszukać przepisu:) Pozdrawiam!
Usuń38 yr old Community Outreach Specialist Standford Hucks, hailing from Rimouski enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Motor sports. Took a trip to Historic Centre of Mexico City and Xochimilco and drives a Ferrari 857 Sport. ta strona
OdpowiedzUsuń