facebook

Kanał You Tube

środa, 16 kwietnia 2014

Zakwas na żurek



Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Jadłam różne, ale najlepszy jest ten zrobiony samodzielnie w domu na zakwasie.  Na przygotowanie potrzebujemy 4-5 dni.

Zakwas na żur
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 l ciepłej przegotowanej wody
skórkę z chleba żytniego

Taka porcja wystarczy na przygotowanie żurku dla 5-6 osób.

1.Do dużego słoika wkładam czosnek, liście laurowe, wsypuję mąkę i zalewam ciepłą wodą. Mieszam i dodaję skórkę z chleba żytniego.
2.Przykrywam ściereczką i odstawiam na dobę.
3.Po tym czasie mieszam drewnianą łyżką, ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam na kolejną dobę.
4.Powtarzam czynności przez kolejne 2 – 3 doby.
5.Usuwam liście laurowe oraz czosnek. Mieszam i przelewam do butelki lub słoika. Nie zakrywam szczelnie. Tak przygotowany zakwas na żur może stać w lodówce 2-3 tygodnie.
Polecam! 
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek
 

59 komentarzy:

  1. Ja swój właśnie dziś zlałam do słoików, będzie żur :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jakoś nie przepadam za żurkiem. Może dlatego. że u mnie w domu nigdy się go nie robiło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu robiło się żurek bardzo rzadko, zwykle na Wielkanoc. Ja bardzo lubię:)

      Usuń
  3. U mnie,niestety,będzie kupny.Ale doceniam starania na zrobienie domowego zakwasu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem zwolenniczką domowego:) Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest dużo lepszy.

      Usuń
  4. ooo zaskakująco prosty przepis, ja zawsze kupowałam zakwas w butelce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą - zrobienie zakwasu to bardzo prosta sprawa:)

      Usuń
  5. Nigdy nie robiłam samodzielnie żurku. Warto byłoby w końcu się tego nauczyć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłam swojski żur chyba z tysiąc razy i za każdym razem innym sposobem i zawsze mi pleśniał, wiesz może dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem to wina chleba - musi być żytni z dobrej piekarni. Kiedyś dodałam skórkę z ciemnego chleba i też miałam pleśń. Teraz używam tylko żytniego na zakwasie.

      Usuń
    2. Masz rację, może to być wina chleba. Ale nie przejmuje się...wczoraj właśnie dostałam od sąsiadki świeżutki zakwas, więc żur będzie jak się patrzy :)

      Usuń
  7. jejku, robię dzisiaj taki zakwas, nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nigdy jeszcze nie robiłam żurku, ale kiedyś trzeba będzie zrobić.. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację, najlepszy jest żurek zrobiony na własnym zakwasie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam żurek na domowym zakwasie....:))

    OdpowiedzUsuń
  11. SUPER! Dziękuję bardzo za ten przepis! Na pewno kiedyś wypróbuję! Nie miałam jeszcze okazji jeść żurku na domowym zakwasie.
    Pozdrawiam

    http://mamablogujepl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój już gotowy :) czeka na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  13. nigdy nie jadłam domowej roboty zakwasu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No niestety na polu produkcji domowego zakwasu poległam już tyle razy, że nawet palców mi braknie, więc tylko zazdroszczę tym którym się to udaje i niestety kupuję gotowy (choć pani w mojej ulubionej budce warzywnej robi go sama to jednak jest to kupowany domowy zakwas).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka budka warzywna w okolicy to skarb:) Szkoda, że nie mam takiej w pobliżu.

      Usuń
  15. Masz rację ja też nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Taki zakwas domowy to skarb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak Wielkanoc to żurek, jak żurek to domowy zakwas:) Pozdrawiam!

      Usuń
  16. U mnie też już się robi :P Nie mogę się doczekać Świąt ;)
    Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie:) Bardzo jestem ciekawa tych jaj sadzonych z czekolady.

      Usuń
  17. Robiłam w tamtym roku :) Fajny taki żurek na domowym zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Też sama robię, bardzo podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierwszy raz zrobiłam w tym roku sama zakwas, zobaczymy jak wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Do świąt już się raczej nie wyrobię, ale po świętach chętne spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. Taki żur na zakwasie jest naprawdę bardzo dobry:)

      Usuń
  21. domowy najlepszy! Nienawidzę, szczerze!, kupnego.. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Niestety nie lubię żuru, ale moja rodzina przepada :) Mama zawsze robi!

    Zdrowych i spokojnych Świąt, dużo odpoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za życzenia:) Również życzę wszystkiego najlepszego!

      Usuń
  23. Co do skrzyneczki - szkatułki zawsze możesz ją odemnie kupić i wtedy będziesz ją miała .
    Jak będziesz zainteresowana napisz na agalesisz@vp.pl
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudownych, radosnych świąt, niech budzą radosne emocje:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wesołych Świąt Kochana :) :*

    OdpowiedzUsuń
  26. Jejku, szkoda, że tak późno o nim przeczytałam :(

    Ale mój też wyszedł całkiem smaczny.
    Uwielbiam żurek, mniam.

    Wesołych świąt kochana xx.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurek to jedna z moich ulubionych świątecznych dań:)
      Ja również życzę Ci wszystkiego najlepszego!

      Usuń
  27. Uwielbiam żurek, ale nigdy nie robiłam. Robiła tylko moja świętej pamięci babcia, a i tak rzadko. Zazwyczaj na Święta jedliśmy barszcz chrzanowy (który też lubię). Już po Wielkiejnocy, ale w przyszłym roku na pewno zrobię taki zakwas i domowy żurek. Może zmobilizuję się nawet by zrobić wcześniej. W końcu można go jeść nie tylko w Święta, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jem nie tylko na Święta. Zaintrygowałaś mnie barszczem chrzanowym. Muszę poszukać przepisu:) Pozdrawiam!

      Usuń
  28. 38 yr old Community Outreach Specialist Standford Hucks, hailing from Rimouski enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Motor sports. Took a trip to Historic Centre of Mexico City and Xochimilco and drives a Ferrari 857 Sport. ta strona

    OdpowiedzUsuń