facebook

Kanał You Tube

środa, 21 maja 2014

Twaróg z maślanki


Od dłuższego czasu miałam ochotę na domowy twaróg. To smak mojego dzieciństwa. Jego odtworzenie okazało się bardzo proste. A efekt? Sprawdźcie sami.

Domowy twaróg

Składnik:
1 l maślanki

Składniki na twaróg

Czas przygotowania: 45 minut
100 g twarogu

1.Maślankę przelewam do garnka i wstawiam na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam.
2.Po 10 minutach maślanka zaczyna zmieniać konsystencja. Po kolejnych 10 minutach oddzielają się grudki twarogu i serwatka.  Przelewam przez sito i zostawiam do przestudzenia.
3.Przekładam na talerzyk i gotowe.
Smacznego!


Domowy ser biały


Domowy twaróg


48 komentarzy:

  1. Bardzo proste. Może spróbuje sama to zrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam nigdy twarogu z maślanki,ale jak widać jest to możliwe:)kanapki z twarożkiem bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że mi też się w końcu zachce robić domowe twarożki bo muszą smakować super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kilku dni robię codziennie:) Moja rodzina nie chce już jeść sklepowych.

      Usuń
  4. ja chyba nigdy w życiu nie miałam do czynienia z maślanką ani kefirem. Bardzo lubię jogurty naturalne i greckie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię kefiry, mogłabym je pić litrami:)

      Usuń
  5. Jakie to proste. Tylko pewnie maślanka lepiej jak jest najbardziej naturalna i nie ma żadnych dodatkowych składników. Te w sklepach bywają różne. Może i ja niedługo zrobię, bo uwielbiam taki domowy twaróg. Moja babcia robiła przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie mam dostępu do prawdziwej maślanki i robię ze sklepowej. I wychodzi bardzo dobry. Podejrzewam, że gdybym miała sprawdzonego dostawcę prawdziwych mlecznych produktów wybrałabym tłuste mleko. Podobno z niego wychodzi najlepszy twaróg:)

      Usuń
  6. Nie sądziłam, że z maślanki można zrobić twaróg. Dzięki za tak cenną radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:) Polecam się na przyszłość. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Robiłam kiedyś swojaki twaróg z mleka krowiego od baby ze wsi,ale chyba za bardzo go odsączyłam bo był bardzo suchy. A z maślanki na pewno wypróbuje, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:) Szkoda, że nie mam dojścia do prawdziwego krowiego mleka.

      Usuń
  8. Raz robiłam twaróg i mi średnio wyszedł. Ciekawa jestem jaki smak ma taki z maślanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak był bardzo delikatny, idealny. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Domowy twaróg, to jest to! Pycha : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, narobiłaś mi smaku na domowy twarożek - taki jest najlepszy, chociaż z maślanki to jeszcze nie robiłam...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - domowy twaróg jest najlepszy:)

      Usuń
  11. uwielbiam taki twaróg, a jeszcze lepszy jest z domowego sciadłego mleka prosto od krowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpisuję się w pełni pod Twoimi słowami:) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. nie wiedziałam że z maślanki można zrobić ser,,,

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wiedziałam, ze to takie łatwe, zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio jedliśmy taki na śniadanie, smaczności! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie śniadanko gwarantuje udany dzień:)

      Usuń
  15. Jakie to proste i jakie smaczne. śniadanie z takim serkiem musi by przepyszne, a z dodatkiem świeżych rzodkiewek... :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam już wszelkie możliwe opcje - z rzodkiewkami, szczypiorkiem i na słodko:) Wszystkie nam smakowały.

      Usuń
  16. Uwielbiam domowy twarożek do tego świeża, chrupiąca bułeczka i kakao :D Rozmarzyłam się :D Mniammi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, taki zestaw w pełni mi odpowiada:) Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Uwielbiam twaróg! Moja lodówka zawsze ma duży zapas tego produktu :) Jednak przyznaję, że nie jadłam nigdy domowej roboty twarogu, czas to zmienić! Dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:) Ja również uwielbiam twaróg i zawsze mam zapas. Pozdrawiam!

      Usuń
  18. Taki domowy najlepszy wiesz co jesz, bez ulepszaczy.A jak prosto się go robi z maślanki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż ślinka leci na takie kanapeczki!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie miałam pojęcia, że tak łatwo w domowych warunkach stworzyć takie cuda :] Muszę spróbować u siebie :]

    OdpowiedzUsuń
  21. Super ten twaróg, pyszny i zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  22. domowy twaróg ,to jest dopiero smak! :)

    OdpowiedzUsuń