facebook

Kanał You Tube

czwartek, 14 sierpnia 2014

Pomidory faszerowane kaszą kuskus i pieczarkami




Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na pomidory faszerowane białym serem i szczypiorkiem, idealne na śniadanie. Dziś proponuję pomidory faszerowane na ciepło z kaszą kuskus i pieczarkami. To miła odmiana od tradycyjnego obiadu, doskonale sprawdza się również jako przekąska. Ja uwielbiam takie zestawienia, a Wy? Świetne nie tylko dla ciężarnych.
Składniki
8 pomidorów
½ zielonej papryki
½ cukinii
1 cebula
kilka gałązek natki pietruszki
¼ łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżka oleju
7 pieczarek
1 ząbek czosnki
1 szklanka kaszy kuskus
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki startego sera żółtego
Składniki pomidorów nadziewanych
1.Kaszę kuskus przesypuję do większego naczynia, zalewam bulionem i dodaję szczyptę soli. Odstawiam na 10 minut.
2.Czosnek kroje drobno, a cebulę w kostkę.
3.Na oleju smażę czosnek i cebulę.
4.Pieczarki obieram ze skóry i kroję w kostkę.
5.Do miski przekładam kuskus, dodaję czosnek i cebulę.
6.Pieczarki podsmażam.
7.Cukinię i paprykę kroję w kostkę.
8.Pieczarki dodaję do kuskusu. Mieszam.
9.Cukinię i paprykę duszę na patelni.
10.Z umytych pomidorów odcinam górę. Wydrążam środek.
11.Natkę pietruszki kroję drobno.
12.Paprykę i cukinię dodaję do kaszy. Mieszam.
13.Pomidory redukuję na patelni.
14.Pomidory dodaję do kaszy. Wsypuję sól i pieprz.
15.Do kuskusu dodaję  1 łyżkę startego sera żółtego.
16.Mieszam i dodaję natkę pietruszki.
17.Napełniam wydrążone pomidory. Przekładam do foremki, posypuję startym serem i nakładam na pomidory góry.
18.Wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem na 12-15 minut.
Smacznego!
Pomidory nadziewane warzywami
Pomidory faszerowane kaszą kuskus i warzywami
Pomidory nadziewane na ciepło
Pomidory faszerowane

56 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na takie faszerowane pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo piękne :) pyszne, to oczywiste :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja smaki, i jak pięknie wyglądają z kapeluszami. Z kaszą bardzo zdrowa wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ja się pisze na takie pomidorki, pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę bardzo smaczne:) Polecam gorąco!

      Usuń
  5. wygląda apetycznie :)
    ja już od jakiegoś czasu zabieram się za faszerowanie papryk, ale zabrać się nie mogę ;)
    nie myślałaś o powiększaniu zdjęć podczas edycji posta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faszerowane papryki też bardzo lubię:)
      Muszę o tym pomyśleć, dziękuję za sugestię.

      Usuń
  6. Paprykę faszerowaną robiłam już kilka razy, ale pomidorów jeszcze nigdy. Jakoś ciągle o nich zapominam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię wszystkie faszerowane warzywa. Są smaczne i zdrowe:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. To zapraszam do mnie:) Zawsze przygotowuję więcej.

      Usuń
  8. Tym razem niestety podziękuję. Nie lubię pomidorów z farszem, jakoś mi nie podchodzi.

    OdpowiedzUsuń
  9. często tak nadziewam pomidorki i są pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja to pewnie bym tak nadziała cukinię, bo tego u mnie dostatek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię też można tak nadziać:) I też wyjdzie świetnie.

      Usuń
  11. Pyszny pomysł, naprawdę! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny przepis ! lubię również faszerowaną paprykę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam wszelkie warzywa faszerowane. Są smaczne i zdrowe:) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. wygląda pysznie, ale ja bym chętnie wymieniła te pomidory na inne warzywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie proponuję cukinię lub bakłażana:) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Bardzo lubię faszerowane warzywa, a pomidory wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne, pyszne do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pomidorki z kuskusem są pyszne, Twoje są ładnie podane aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie się zapowiada, muszę zjeść na kolację...na szczęście składniki mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, mam nadzieję, że będziesz zadowolona:)

      Usuń
  18. Świetne nadzienie z dodatkiem kuskus. Pysznie wyglądają Twoje pomidorki. Tak precyzyjnie opisałaś przygotowanie ich, że chciałoby się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuskus sprawdził się idealnie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Nie dość,że uwielbiam kuskus, to i faszerowane warzywa ;)
    Super danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam faszerowane warzywa, na pewno wypróbuję przepis, bo smakowicie tutaj:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam pomidory i każdy sposób na nie, więc chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń