Jakiś czas temu
pokazałam Wam przepis na pomidory faszerowane białym serem i szczypiorkiem,
idealne na śniadanie. Dziś proponuję pomidory faszerowane na ciepło z kaszą
kuskus i pieczarkami. To miła odmiana od tradycyjnego obiadu, doskonale
sprawdza się również jako przekąska. Ja uwielbiam takie zestawienia, a Wy?
Świetne nie tylko dla ciężarnych.
8 pomidorów
½ zielonej
papryki
½ cukinii
1 cebula
kilka gałązek
natki pietruszki
¼ łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżka oleju
7 pieczarek
1 ząbek czosnki
1 szklanka
kaszy kuskus
1 szklanka
bulionu warzywnego
2 łyżki
startego sera żółtego
1.Kaszę kuskus
przesypuję do większego naczynia, zalewam bulionem i dodaję szczyptę soli.
Odstawiam na 10 minut.
2.Czosnek kroje
drobno, a cebulę w kostkę.
3.Na oleju
smażę czosnek i cebulę.
4.Pieczarki
obieram ze skóry i kroję w kostkę.
5.Do miski
przekładam kuskus, dodaję czosnek i cebulę.
6.Pieczarki
podsmażam.
7.Cukinię i
paprykę kroję w kostkę.
8.Pieczarki
dodaję do kuskusu. Mieszam.
9.Cukinię i
paprykę duszę na patelni.
10.Z umytych
pomidorów odcinam górę. Wydrążam środek.
11.Natkę
pietruszki kroję drobno.
12.Paprykę i
cukinię dodaję do kaszy. Mieszam.
13.Pomidory
redukuję na patelni.
14.Pomidory
dodaję do kaszy. Wsypuję sól i pieprz.
15.Do kuskusu
dodaję 1 łyżkę startego sera żółtego.
16.Mieszam i
dodaję natkę pietruszki.
17.Napełniam
wydrążone pomidory. Przekładam do foremki, posypuję startym serem i nakładam na
pomidory góry.
18.Wkładam do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem na 12-15 minut.
Podoba mi się ten pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
Usuńwyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze smakuje:)
UsuńCiekawi mnie jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze, koniecznie spróbuj:)
UsuńŚwietny pomysł na takie faszerowane pomidory :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia:)
UsuńBardzo piękne :) pyszne, to oczywiste :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńMoja smaki, i jak pięknie wyglądają z kapeluszami. Z kaszą bardzo zdrowa wersja :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowe połączenia:)
UsuńMniam ja się pisze na takie pomidorki, pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę bardzo smaczne:) Polecam gorąco!
Usuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńja już od jakiegoś czasu zabieram się za faszerowanie papryk, ale zabrać się nie mogę ;)
nie myślałaś o powiększaniu zdjęć podczas edycji posta? :)
Faszerowane papryki też bardzo lubię:)
UsuńMuszę o tym pomyśleć, dziękuję za sugestię.
Paprykę faszerowaną robiłam już kilka razy, ale pomidorów jeszcze nigdy. Jakoś ciągle o nich zapominam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńJa lubię wszystkie faszerowane warzywa. Są smaczne i zdrowe:)
Usuńzjadła bym takiego pomidorka:)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie:) Zawsze przygotowuję więcej.
UsuńZdrowo, lekko, bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńTaka kuchnia najbardziej mi odpowiada:)
UsuńTym razem niestety podziękuję. Nie lubię pomidorów z farszem, jakoś mi nie podchodzi.
OdpowiedzUsuńRozumiem, nie namawiam na siłę:)
Usuńczęsto tak nadziewam pomidorki i są pyszne : )
OdpowiedzUsuńJa je uwielbiam:)
UsuńJa to pewnie bym tak nadziała cukinię, bo tego u mnie dostatek ;)
OdpowiedzUsuńCukinię też można tak nadziać:) I też wyjdzie świetnie.
UsuńPyszny pomysł, naprawdę! Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie:) Gorąco polecam!
Usuńświetny przepis ! lubię również faszerowaną paprykę :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszelkie warzywa faszerowane. Są smaczne i zdrowe:) Pozdrawiam!
Usuńwygląda pysznie, ale ja bym chętnie wymieniła te pomidory na inne warzywo :)
OdpowiedzUsuńW takim razie proponuję cukinię lub bakłażana:) Pozdrawiam!
UsuńBardzo lubię faszerowane warzywa, a pomidory wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię:)
UsuńŚwietne, pyszne do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie:) Pozdrawiam!
Usuńpomidorki z kuskusem są pyszne, Twoje są ładnie podane aż chce się jeść
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńPrzepyszne musiały być:-)
OdpowiedzUsuńOj, to prawda:)
UsuńPysznie się zapowiada, muszę zjeść na kolację...na szczęście składniki mam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, mam nadzieję, że będziesz zadowolona:)
UsuńŚwietne nadzienie z dodatkiem kuskus. Pysznie wyglądają Twoje pomidorki. Tak precyzyjnie opisałaś przygotowanie ich, że chciałoby się zrobić :)
OdpowiedzUsuńKuskus sprawdził się idealnie:) Pozdrawiam!
UsuńNie dość,że uwielbiam kuskus, to i faszerowane warzywa ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie ;)
Ja też bardzo lubię takie połączenia:)
UsuńIdę na zakupy pomidorowe:)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto:)
Usuńpyszne pomidory:)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńUwielbiam faszerowane warzywa, na pewno wypróbuję przepis, bo smakowicie tutaj:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory i każdy sposób na nie, więc chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń