facebook

Kanał You Tube

wtorek, 30 grudnia 2014

Cukinia faszerowana – idealny przepis na Sylwestra



Już jutro Sylwester. Dziś moja propozycja na ten szczególny dzień. Cukinia faszerowana jest smaczna i zdrowa, a takie dania lubię najbardziej.  Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Polecam także dla zapracowanych.

Składniki:
4 cukinie
2 pomidory
½ zielonej papryki
kawałek sera żółtego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dag mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 torebka ryżu
½ pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oleju



1.Czosnek kroję drobno, a cebulę w kostkę. Olej wlewam na rozgrzaną patelnię. Podsmażam cebulę i czosnek. Wsypuję odrobinę soli, wtedy cebula szybciej zmięknie.
2.Paprykę kroję w paski, a następnie w kostkę.
3.Od cukinie odcinam ogonki i przekrawam na pół. Łyżeczką do wycinania kółek lub zwykłą małą łyżką wycinam środek cukinii.
4.Do cebuli dodaję mięso. Doprawiam solą i pieprzem.
5.Wyparzone pomidory obieram ze skóry. Kroję w kostkę. Do mięsa dodaję pomidory.
6.Ryż gotuję w wodzie z solą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ryżu dodaję mięso z patelni. Mieszam. Dodaję natkę pietruszki. Ścieram ser żółty.
7.Na patelni podsmażam  środki cukinii oraz paprykę.
8.Wszystkie składniki mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
9.Cukinie nadziewam farszem i posypuję serem żółtym. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut.
Smacznego!





A oto moje inne propozycje doskonałe na Sylwestra:









49 komentarzy:

  1. Uwielbiam tak podana cukinię, wogle cukinie lubię do wszystkiego :) Ale faszreowana miesem mielonym , warzywkami podbiła serca całej rodzinki . Wszystkiego dobrego na Nowy Rok :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też taką wersję lubimy najbardziej:)
      Bardzo dziękuję za życzenia i pozdrawiam!

      Usuń
  2. Cukinia jest dobra w każdej odsłonie :)
    Ta również na pewno taka jest i idealnie nadaje się na sylwka ;)
    Najlepszego w tym nowym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że cukinia jest dobra w każdej wersji:)
      Dziękuję i również życzę wszystkiego naj w Nowym Roku!

      Usuń
  3. Bardzo lubię nadziewane warzywa :-) Twoja pysznie wygląda :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadziewane warzywka są najlepsze:)
      Dziękuję i również przesyłam najlepsze życzenia!

      Usuń
  4. Super pomysły na dania sylwestrowe :) A faszerowane cukinie robię prawie identycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię! A ta wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faszerowana cukinia jest pycha :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Na Sylwestra jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taką cukinię :)) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczęśliwego Nowego Roku!!! Spełnienia marzeń i planów, zdrówka, radości i miłości, oby 2015 przynosił same miłe niespodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Życzę Ci aby rok był wyjątkowo udany, aby spełniły się wszystkie marzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cukinię faszerowaną :)
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią wypróbuję ten przepis już po sylwestrze :DDD
    wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam cukinie. Nastepnym razem wlasnie tak ja podam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I jaki pyszny pomysł. Bardzo lubię zapiekaną cukinię, czasami robię na obiad. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. i poleciała mi ślinka... Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm muszę wypróbować wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na cukinię, wygląda pysznie :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  18. "Wsadzam" przepis do zakładki! Będzie czekał na swoją kolej :)
    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam faszerowaną cukinię! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealna, nie tylko na imprezki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają niczym zapiekanki z budki, a muszą być o wiele pyszniejsze i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale przepysznie wygląda, lubię takie faszerowane warzywa. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam cukinię w każdej odsłonie. Gdy byłam w liceum zrobiłam taką faszerowana wersję, aje kompletnie nie chciała się dopiec. Może warto spróbować przełamać strach ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Miła odmiana po świątecznych daniach. Chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie bym takie cukinie zjadła, byle bez mięsa mielonego, bo zanim nie przepadam ;-) Ale wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam Cie :) jak spojrzałam na zdjęcie, mysle ze to zapiekanka. kocham zapiekanki, a dzis spróbuje ja zrobic zdecydowanie zdrowsza. Ciekawe co moj Ł na to powie, ktory jest na diecie :) dziekuje!

    OdpowiedzUsuń