Już jutro
Sylwester. Dziś moja propozycja na ten szczególny dzień. Cukinia faszerowana
jest smaczna i zdrowa, a takie dania lubię najbardziej. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Polecam także dla zapracowanych.
Składniki:
4 cukinie
2 pomidory
½ zielonej papryki
kawałek sera
żółtego
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
30 dag mięsa
mielonego z indyka
1 cebula
1 torebka ryżu
½ pęczka natki
pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
1.Czosnek kroję
drobno, a cebulę w kostkę. Olej wlewam na rozgrzaną patelnię. Podsmażam cebulę
i czosnek. Wsypuję odrobinę soli, wtedy cebula szybciej zmięknie.
2.Paprykę kroję
w paski, a następnie w kostkę.
3.Od cukinie
odcinam ogonki i przekrawam na pół. Łyżeczką do wycinania kółek lub zwykłą małą
łyżką wycinam środek cukinii.
4.Do cebuli
dodaję mięso. Doprawiam solą i pieprzem.
5.Wyparzone
pomidory obieram ze skóry. Kroję w kostkę. Do mięsa dodaję pomidory.
6.Ryż gotuję w
wodzie z solą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ryżu dodaję mięso z
patelni. Mieszam. Dodaję natkę pietruszki. Ścieram ser żółty.
7.Na patelni
podsmażam środki cukinii oraz paprykę.
8.Wszystkie
składniki mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
9.Cukinie
nadziewam farszem i posypuję serem żółtym. Wkładam do piekarnika nagrzanego do
180 stopni z termoobiegiem na 25 minut.
Smacznego!
A oto moje inne propozycje doskonałe na Sylwestra:
Uwielbiam tak podana cukinię, wogle cukinie lubię do wszystkiego :) Ale faszreowana miesem mielonym , warzywkami podbiła serca całej rodzinki . Wszystkiego dobrego na Nowy Rok :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMy też taką wersję lubimy najbardziej:)
UsuńBardzo dziękuję za życzenia i pozdrawiam!
Cukinia jest dobra w każdej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńTa również na pewno taka jest i idealnie nadaje się na sylwka ;)
Najlepszego w tym nowym roku :)
Zgadzam się, że cukinia jest dobra w każdej wersji:)
UsuńDziękuję i również życzę wszystkiego naj w Nowym Roku!
Bardzo lubię nadziewane warzywa :-) Twoja pysznie wygląda :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)
OdpowiedzUsuńNadziewane warzywka są najlepsze:)
UsuńDziękuję i również przesyłam najlepsze życzenia!
Super pomysły na dania sylwestrowe :) A faszerowane cukinie robię prawie identycznie :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem każdemu zasmakuje:) Pozdrawiam!
UsuńAle fajny przepis :-)!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńUwielbiam cukinię! A ta wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem wielką fanką:)
UsuńFaszerowana cukinia jest pycha :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i wzajemnie:)
UsuńSuper! Na Sylwestra jak znalazł!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńBardzo lubię taką cukinię :)) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie!
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za życzenia:)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Pozdrawiam!
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku!!! Spełnienia marzeń i planów, zdrówka, radości i miłości, oby 2015 przynosił same miłe niespodzianki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za życzenia:)
UsuńŻyczę Ci aby rok był wyjątkowo udany, aby spełniły się wszystkie marzenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńPychotka aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam cukinię faszerowaną :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
To tak samo jak ja:)
UsuńBardzo dziękuję!
Z chęcią wypróbuję ten przepis już po sylwestrze :DDD
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :D
Polecam bo warto:)
Usuńale dużo pyszności :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie. Nastepnym razem wlasnie tak ja podam :)
OdpowiedzUsuńI jaki pyszny pomysł. Bardzo lubię zapiekaną cukinię, czasami robię na obiad. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńi poleciała mi ślinka... Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńMmm muszę wypróbować wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na cukinię, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
"Wsadzam" przepis do zakładki! Będzie czekał na swoją kolej :)
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
Uwielbiam faszerowaną cukinię! :)
OdpowiedzUsuńIdealna, nie tylko na imprezki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niczym zapiekanki z budki, a muszą być o wiele pyszniejsze i zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne wydanie cukinii :D
OdpowiedzUsuńAle przepysznie wygląda, lubię takie faszerowane warzywa. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię w każdej odsłonie. Gdy byłam w liceum zrobiłam taką faszerowana wersję, aje kompletnie nie chciała się dopiec. Może warto spróbować przełamać strach ;)
OdpowiedzUsuńMiła odmiana po świątecznych daniach. Chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie cukinie zjadła, byle bez mięsa mielonego, bo zanim nie przepadam ;-) Ale wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna jak mniemam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cie :) jak spojrzałam na zdjęcie, mysle ze to zapiekanka. kocham zapiekanki, a dzis spróbuje ja zrobic zdecydowanie zdrowsza. Ciekawe co moj Ł na to powie, ktory jest na diecie :) dziekuje!
OdpowiedzUsuń