facebook

Kanał You Tube

czwartek, 4 lutego 2016

Faworki na Tłusty Czwartek



Dziś Tłusty Czwartek więc czas na pieczenie faworków. Mój przepis jest prosty, ciasto zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Nie ma w nim spirytusu. Jeśli nie jesteście w ciąży to oczywiście możecie go dodać. Doskonale sprawdzi się również 1 łyżka octu. Wtedy Wasze faworki będą bardziej kruche. Zatem do dzieła!

Chrust

Składniki:
4 żółtka
2 ¼ szklanki mąki
szczypta soli
1 szklanka śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru do posypania
olej lub smalec do smażenia

Składniki chrustu

1.Do miski wsypuję 2 szklanki mąki, dodaję żółtka, sól i śmietanę. Całość chwilę mieszam i przekładam na wysypaną pozostałą mąka stolnicę. 

Jak się robi chrust
2. Zagniatam ciasto.

Ciasto na chrust

3.Ciasto wałkuję cienko i kroję na prostokąty. Pośrodku każdego prostokąta robię nacięcie. 

Robienie faworków

4.Cieńszy bok przekładam przez nacięcie.


Jak zrobić chrust

5. Faworki smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Smażenie chrustu

6.Faworki przekładam na papierowe ręczniki.

Faworki jak zrobić

5.Upieczone faworki posypuję cukrem pudrem.

Faworki posypywane cukrem pudrem

Smacznego!

Faworki jak zrobić

Na Tłusty Czwartek polecam również oponki. Przepis znajdziecie tutaj.

34 komentarze:

  1. Uwielbiam faworki, bardziej nawet niż pączki :} Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet w ciąży spirytus wyparuje w trakcie smażenia, tego bym się nie bała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę nie ryzykować:) W ciąży nie dodawałam nawet odrobiny wina do sosów. Tak dla pewności. Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe faworki :) W tym roku jednak odpuszczam temat, bo panuje dieta przedślubna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem ten ból:) Też tak miałam:) Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

      Usuń
  4. Uwielbiam faworki. Zwłaszcza mojej mamy. W tym roku nie zrobiła, mmm a zjadłabym :)

    _____________________
    www.justynapolska.com
    fashion & Beauty

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam faworki i pączki. w poprzednich latach sama je smażyłam jednak teraz jestem na diecie i nie skuszę się raczej na nic słodkiego. postaram się przynajmniej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za pączkami nie przepadam, ale faworki uwielbiam:) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Jeżeli jest to zwykły ocet tam też jest alkohol. Ale tak jak pisze Ola, każdy alkohol gdy później jest poddawany wysokiej temperaturze ulatnia się, a szczególnie takie ilości śladowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Zaraz to zaznaczę w przepisie. Dzięki za czujność!

      Usuń
  7. Ja ostatnio ciągle robię racuchy nadziewane np.: serem czy dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjnie wyszły, ja w tym roku musiałam się obejść bez faworków niestety ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam faworki. Cudne ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo je lubię, ale dawno nie jadłam, pyszny smak tradycji:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam z dużą ilością cukru pudru.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mimo, że od tłustego czwartku minęło już sporo czasu ja z chęcią zrobię takie faworki przy najbliższej okazji, bo jestem absolutną faworkową fanką. Przepis super, jak najbardziej na plus. Zachęcił i mnie :)
    Pozdrowionka od starej blogowej znajomej. Ciekawe czy mnie jeszcze pamiętasz? Wróciłam do blogowania i do odwiedzania moich ukochanych blogów. Miło mi było Cię odwiedzić. Buziaki :* Megly.

    OdpowiedzUsuń
  13. A gdzie nasze Zachcianki się zapodziały????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem:) Chwilę mnie nie było... Miło, że ktoś o mnie pamięta:)

      Usuń
  14. 59 yrs old Software Consultant Doretta Tomeo, hailing from Windsor enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Coloring. Took a trip to Redwood National and State Parks and drives a GTO. sprawdz tych gosci

    OdpowiedzUsuń