facebook

Kanał You Tube

czwartek, 17 maja 2018

Dokarmianie zakwasu na chleb


Od dawna piekę chleb, a od ponad roku jest to chleb na zakwasie. Jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Zapach domowego pieczywa jest fantastyczny. Zakwas można kupić w internecie lub w piekarni. Ja wybrałam pełnoziarnisty pszenny. Przechowuję go w lodówce. Warto pamiętać, że niedokarmiany zakwas nie powinien stać dłużej niż tydzień. Sama się o tym przekonałam, gdy w zeszłe wakacje wyjechaliśmy na 8 dni i po powrocie mój zakwas do niczego się nie nadawał. Obecny dokarmiam średnio co 3 dni, czasem częściej. Takie dokarmienie jest bardzo proste. Wystarczy zakwas, mąka pełnoziarnista pszenna i woda. 
Przepis na chleb na zakwasie
 Składniki:
zakwas (u mnie 3 łyżki)
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
½ szklanki ciepłej przegotowanej wody
Dokarmianie zakwasu
1.Zakwas wyjmuję z lodówki na co najmniej 30 minut wcześniej. 
Zakwas na chleb
 2.Do zakwasu dodaję mąkę i wodę, dokładnie mieszam. Zostawiam na całą noc lub cały dzień.
3.Gdy zakwas podrośnie mieszam go. Do słoika przekładam 3 łyżki zakwasu. Umieszczam w lodówce. Resztę wykorzystam do chleba.
 Zakwas do chleba
Zaglądajcie do mnie na bloga, bo już niedługo pojawi się mój przepis na chleba na zakwasie.

21 komentarzy:

  1. Najlepszy taki chlebek... Uwielbiam kiedy babcia piecze nam taki z otrębami orkiszowy, jedna blaszka zawsze zostaje zjedzona na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ciepło smakuje najlepiej :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Domowy chleb na zakwasie zawsze świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie ma pyszniejszego chleba, niż ten domowy na zakwasie :D A jak cudnie pachnie cały dom <3
    Taki chleb to u mnie produkt obowiązkowy :D Najbardziej kocham ciężki, żytni, z całą masą ziaren :D
    Pozdrawiam serdecznie, Agness :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z mojego zakwasu robię różne wersje. Dodaję czasem pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, otręby, płatki owsiane... Nie dość, że pyszny, to jeszcze bardzo zdrowy. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. kiedyś pokuszę się o upieczenie własnego chlebka

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś miałam zakwas, ale niestety coś źle robiłam, to skończył marnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już dawno nie piekłam chleba, muszę do tego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę znowu powrócić do wypieku chleba na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dziś też upiekłam chlebek, zdjęcia i przepis w poniedziałek, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam domowego chleba, ten zapach i smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja piekę swój domowy chlebuś już od lat i nie wyobrażam sobie bez niego już życia :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałam zakwas, ale zrobiłam z nim coś nie tak i mi zdechł.

    OdpowiedzUsuń
  12. Żadne kupowane pieczywo nie ma szans przy własnym wypieku. Może są ładniejsze, może ładniej pachną, ale nigdy do końca nie wiemy co tam jest w środku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety, jestem zielona w tym temacie...

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja mam zakwas żytni, sama go wyhodowałam. Jest podobno mocniejszy od pszennego.
    pozdrawiam serdecznie i udanych wypieków chlebowych życzę.

    OdpowiedzUsuń