facebook

Kanał You Tube

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Domowe hamburgery

Wśród ciążowych zachcianek o których pisałam tutaj pojawiały się fast foody. Dziś moja zdrowsza wersja hamburgera. Dlaczego zdrowsza? Ponieważ zamiast wołowiny użyłam mięsa indyczego, dodałam bułki z ziarnami, a także użyłam świeżych warzyw. Ciekawa jestem czy moja propozycja się Wam spodoba.


Składniki:
70 dag mięsa indyczego
6 bułek wieloziarnistych
3 ogórki kiszone
2 pomidory
1 czerwona cebula
3 garście sałaty
1 łyżka wody mineralnej
1 jajo
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki bułki tartej
½ łyżki soli
1 ząbek czosnku
pieprz
odrobina natki pietruszki

Domowe burgery

6 hamburgerów
Czas przygotowania: 40 minut

1.Opłukane mięso milę w maszynce dodaję również natkę pietruszki.
2.Dodaję pieprz, sól i jajko, czosnek.
3.Formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej.
4.Na patelnię wlewam część oleju i smażę kotlety na złoty kolor z obu stron.
5.Pomidory, ogórki i cebulę kroję w plastry.
6.Przygotowuję dresing do sałaty. Do naczynia wlewam sok z cytryny, olej, odrobinę soli, musztardę i 1 łyżkę wody mineralnej. Całość mieszam.
7.Sałatę polewam dresingiem.
8.Bułki kroję na pół i wkładam na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
9.Na spód bułki nakładam sałatę z dresingiem, cebulę, kotlet, pomidor, kilka plasterków ogórka kiszonego i przykrywam drugą połówką bułki.
Smacznego!
Burger

74 komentarze:

  1. Lubię domowe fast foodowe żarcie, fajny pomysł by kotleta zrobić z indyczego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie domowe hamburgery :)
    ostatnio zrobiłam, mój luby trochę niepewnie zabrał się dojedzenia, ale później jadł z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie cała rodzina się zajada takimi domowymi hamburgerami:) Szybko się do nich przekonali.

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe burgery - wiem co jem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą - robiąc domowe burgery wiemy, co jest w środku:)

      Usuń
  4. Burgery jak najbardziej,ale tylko domowe:)nic już na to nie poradzę,że fastfoody lubię tylko domowej roboty:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie burgery mogę jeść. Zdrowe i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe. Ja hamburgerów nie lubię, ale fajne i pewnie jest zdrowsze od tego normalnego :)

    http://czekamynacud.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, pyszne takie domowe hamburgery!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają świetnie, planuję takie przygotować, ale jakoś zawsze mi z nimi nie po drodze.
    Zapraszam do siebie na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  9. kusząca propozycja chyba kiedyś skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam..... choć nie jestem w ciąży mam ogromną,, zachciankę,, na tak zdrową wersję hamburgera....:))
    Pozdrawiam.....

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś ochoty na burgery :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od jakiegoś czasu robię je dość często, takie są smaczne:)

      Usuń
  12. Same pyszności w tym hamburgerze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie dobrego smaku ze zdrowymi składnikami jest idealne:)

      Usuń
  13. Najlepsze składniki do tego hamburgera użyłaś. Indycze mięso jest delikatne, a pozostałe składniki... tylko palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam mięso indycze:) Staram się, żeby było różnorodnie. Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Często robię różne kotlety z mięsa indyczego, chętnie wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również często robię kotlety z mięsa indyczego. Są najlepsze:)

      Usuń
  15. Propozycja podoba się. I to bardzo!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. jak ja bym teraz zjadła burgera:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak domowe to ja wpadam do ciebie. Takie to można jeść bez grzechu.

    OdpowiedzUsuń
  18. takie domowe wersje lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowe są bardzo smaczne i wiemy co w nich jest:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wydaje mi się, że to jest dość fajna opcja obiadowa dla wszystkich :) Zgłodniałam haha ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kiedyś w rodzinnym domu robiłam takie :) ale dawno nie jadłam. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja robię je dość często, smakują całej mojej rodzinie.

      Usuń
  22. Ja ciągle robię "hot-dogi". Bagietka + parówka + świeże warzywa ( w tym kapusta kiszona) + sos własnoręcznie robiony z czosnkiem :) Pyycha! :)
    vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł. Domowe hot-dogi idealnie się sprawdzają na szybki obiad lub kolację. I chyba wszyscy je lubą:)

      Usuń
  23. Super hamburgery, uwielbiam domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Domowe hamburgery są najlepsze. Przynajmniej wiadomo, że wszystko jest świeże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Świeżość produktów to podstawa smacznej kuchni:)

      Usuń
  25. Domowe to domowe, a jeszcze z indykiem, to już w ogóle pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Domowe najlepsze :) Oj długo już nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  27. No i pięknie. Narobiłaś mi ochoty na burgera :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. przepis jest super:) robiłam nie raz domowe hamburgery, mąż uwielbia:)
    Zapraszam do mnie :)))) Pozdrawiam i Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz koniecznie zrobić:)
      Dziękuję za zaproszenie, już zaglądam.

      Usuń
  29. Wygląda bosko :D I z indyczym burgerem czyli moim faworytem. Tzn wołowy to wiadomo wołowy - ojciec burgerów, ale indyk zdecydowanie zdrowszy, dlatego częściej u mnie taki gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Taką wersję hamburgera chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. mmm muszę sobie takie zrobić i do tego samodzielnie jeszcze upiec bułki typowo do hamburgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  32. 40 yr old Budget/Accounting Analyst I Nikolas Siney, hailing from Cottam enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and Web surfing. Took a trip to Tyre and drives a Alfa Romeo Tipo 256 Cabriolet Sportivo. dlaczego nie sprobowac tutaj

    OdpowiedzUsuń