facebook

Kanał You Tube

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Uszka do barszczu wigilijnego i życzenia świąteczne



Uszka do barszczu
W tym roku na wigilijnym stole będzie u mnie królować barszcz czerwony z uszkami. Dziś przepis na uszka. Ja swoje przygotowałam wcześnie i zamroziłam, żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę.  



Składniki:

30 dag kapusty kiszonej

70 dag pieczarek

2 cebule

1 jajo

3 szklanki mąki

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżeczka oleju

sól

pieprz


Uszka do barszczu



1.Zaczynam od przygotowania farszu. Obieram pieczarki, myję je i ścieram na tarce o grubych oczkach. Smażę na odrobinie oleju. Solę.

2.Kapustę kiszone płuczę (tylko jeśli jest bardzo kwaśna) i kroję na krótkie nitki. Przekładam do garnka, dolewam odrobinę wody i gotuję 15 minut.

3.Pieczarki i kapustę przekładam do miski. Doprawiam solą i pieprzem.

4.Teraz czas na ciasto. Mąkę wysypuję na blat, dodaję odrobinę soli, wbijam jajo, mieszam i dolewam po trochu ciepłej wody. Zagniatam. Ciasto rozwałkowuję cienko i wycinam małe kółka. Przekładam do plastikowej foremki do zagniatania uszek. Na środku ciasta układam odrobinę farszu i zamykam foremkę. Łączę dwa końce.

5.Na wysypaną mąką deskę układam uszka, a następnie wrzucam je na gotującą i osoloną wodę. Gotuję do wypłynięcia.


Uszka do barszczu czerwonego


Do uszek proponuję barszcz czerwony. Przepis możecie przeczytać tutaj. Poniżej zaś umieszczam film. 




Skoro mamy uszka i barszcz zachęcam Was również do przygotowania świątecznych pierniczków (przepis tutaj). Ja swoje już upiekłam. Część znalazła się na choince, a część zjemy podczas Świąt.




Ponieważ Święta tuż tuż przesyłam wszystkim Czytelnikom mojego bloga moc świątecznych życzeń. Niech magia świąt zagości w Waszych domach!

 A na koniec jeden z moich ulubionych świątecznych utworów. 



65 komentarzy:

  1. Gdy nie mam swoich suszonych grzybów, zawsze robię z pieczarek. Nie jestem w stanie przełamać się do tych ze sklepu grzybów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie przepadam za kupnymi grzybami leśnymi. Pieczarki doskonale się sprawdzają:)

      Usuń
  2. Nie mogę się doczekać wigilijnego barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne uszka, będą super smakowały z barszczykiem :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z pewnością będą pysznie smakowały:) Dziękuję i wzajemnie.

      Usuń
  4. Wesołych Świąt,miłej rodzinnej atmosfery i smakołyków na wigilijnym stole!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za życzenia :) Wesołych, rodzinnych Świąt :) bo pyszne będą na pewno :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele oraz pomyślności na ten nowy rok

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, pyszne:) Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :)
    Wesołych Świąt CI życzę :) !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonałe uszka :) U mnie też będą ;)
    Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uszka są świetne i chyba wszyscy je lubią:)
      Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  10. Dobrze zrobiłaś że zamroziłaś, taż tak robię. Pyszny barszczyk będzie u ciebie.Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię uszka z barszczykiem :) Zdrowych, spokojnych, rodzinnych i radosnych Świąt :))

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne i pyszne uszka. u mnie też już są. wesołych świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego dobrego na święta !

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale apetycznie wyglądają, również przygotowuje je wcześniej i zamrażam. Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  15. Radosnych i spokojnych Świąt, potrójna Zachcianko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  17. Życzę zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia pełnych magii w ciepłej rodzinnej atmosferze:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uszka i pierogi to jedne z moich ulubionych wigilijnych dań świątecznych zdecydowanie! :D

    Radosnych, spokojnych, rodzinnych i przepysznych Świąt Bożego Narodzenia! ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Barszcz czerwony z uszkami to zdecydowanie najlepsza zupa na świecie ;) I jeszcze ta wigilijna aura....
    Pozdrawiam i życzę wspaniałych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam barszcz z uszkami. Jest przepyszny:) Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Wesołych....Magicznych i ...Radosnych Świąt spędzonych z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uszka wyglądają pięknie i zapewne smakują pysznie :)
    Dziękuję za życzenia i Tobie również wesołych, spokojnych i radosnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  23. U nas tego sporo idzie. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. U nas też barszczu nie mogło zabraknąć ;) Jemy go z uszkami w zasadzie tylko w Święta :)
    Życzymy udanego wypoczynku!
    Pozdrawiamy cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszcz jest doskonały, nie tylko w Święta. Ja też rzadko robię uszka, są zarezerwowane na Wigilię:)

      Usuń
  26. jakie urocze! super przepis! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  27. uszka są naaajlepszym daniem na Wigilijnym stole <3 mogłaby tylko je jeść :)
    I Wam wszystkiego co naaajlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  28. ja narobiłam się tyle uszek w pracy ponad 600, że nie mogę na nie patrzeć dosłownie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smacznie wyglądają i pewnie takie były, myślę , że domownicy to docenili :)
    Pozdrawiam Noworocznie !

    OdpowiedzUsuń