facebook

Kanał You Tube

środa, 14 stycznia 2015

Pleśniak (skubaniec)

Skubaniec


Dawno na blogu nie pojawiały się żadne słodkości. Pora to zmienić. Proponuje Wam popularne i bardzo dobre ciasto – pleśniak. Lubicie? Bo ja bardzo. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Pleśniak to ciasto dobre na co dzień i od święta. Gorąco polecam!

Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany 18%
5 jaj
kostka masła (200 g)
słoik dżemu śliwkowego
1 kisiel wiśniowy
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki skubańca

1.Zaczynam od zagniecenia ciasta. Łączę mąkę, masło, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i ½ szklanki cukru.
2.Ciasto dzielę na 3 części. Do jednej z nich dodaję kakao. Wszystkie części wkładam do zamrażarki na co najmniej godzinę.
3.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam jedną jasną część ciasta. Smaruję dżemem.
4.Na dżem skubię część kakaową ciasta.
5.Białka ubijam z solą. Dodaję ½ szklanki cukru i kisiel w proszku. Przekładam na warstwę kakaową.
6.Na całość skubię ostatnią jasną warstwę.
7.Wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem na 40 minut. 
Smacznego!
Ciasto skubane

59 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pleśniaka! Przypomniałaś mi, jak dawno go nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba jedno z takich trochę zapomnianych ciast. A szkoda, bo jest pyszne:)

      Usuń
  2. Mniaaam skubnę troszkę tego,, skubańca,, :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho. Też je bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwierzysz, że ja go nigdy jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam i chyba nawet nie widziałam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz koniecznie spróbować:) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Do tego ciasta podchodze z dużym sentymentem, bardzo go lubię, najlepsze robi kochana Babcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie jeden z takich babcinych przepisów. Takie lubię najbardziej.

      Usuń
  7. Tak naprawdę to każdemu to ciasto wychodzi inaczej :P Każda nasza babcia, ciocia oraz mama mają inny sposób pieczenia a przepis jest taki sam albo bardzo podobny. Bardzo je lubimy, przypomina nam się dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, każdy robi je inaczej i zawsze smakuje doskonale:) Pyszne!

      Usuń
  8. Uwielbiam to ciasto, tez kojarzy mi się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy go nie jadłam :( Jak to możliwe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ mi na niego smaka zrobiłaś.. koniecznie muszę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pleśniak....jak dawno nie gościł na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trochę takie zapomniane ciasto, ale warto po nie sięgnąć.

      Usuń
  12. Przeważnie robię ze świeżymi owocami ale z dżemem też z pewnością jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię to ciasto, zazwyczaj robię je z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wczesniej o nim nie slyszalam, chetnie sprobuje :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja niestety mam 2 lewe ręce do pieczenia,ale moja mama czasem go piecze,bardzo lubię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię to ciacho, dawno nie jadłam, dzięki za przypomnienie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam to ciasto, jest takie pyszne. Moje babcia robi najlepszy pleśniak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój ulubiony :) Pięknie ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne ciacho i fajne wspomnienie z dzieciństwa! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. nigdy nie miałam okazji kosztować...

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne, smaczne ciasto. Kiedyś często je piekła moja Mama, potem ja. Było bardzo popularne. Ja nie skubałam go Tylko ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jest pyszne. Muszę je kiedyś zrobić :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem też ścieram na tarce. Bardzo lubię takie "dawne" ciasta. Są pyszne! Pozdrawiam!

      Usuń
  22. ciacho pyszne, że tobie jeszcze się chciało piec. Ale domowe wiem że jest najlepsze, a czasami warto sobie osłodzić życie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą - domowe jest najlepsze! Pozdrawiam!

      Usuń
  23. 23 year old Senior Editor Werner O'Hannigan, hailing from Langley enjoys watching movies like Melancholia and Orienteering. Took a trip to St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim and drives a 600SEC. kliknij teraz

    OdpowiedzUsuń