Dawno na blogu
nie pojawiały się żadne słodkości. Pora to zmienić. Proponuje Wam popularne i
bardzo dobre ciasto – pleśniak. Lubicie? Bo ja bardzo. Jego przygotowanie
zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Pleśniak to ciasto dobre na co dzień
i od święta. Gorąco polecam!
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
18%
5 jaj
kostka masła
(200 g)
słoik dżemu
śliwkowego
1 kisiel
wiśniowy
3 łyżki kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta soli
1.Zaczynam od
zagniecenia ciasta. Łączę mąkę, masło, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i
½ szklanki cukru.
2.Ciasto dzielę
na 3 części. Do jednej z nich dodaję kakao. Wszystkie części wkładam do zamrażarki
na co najmniej godzinę.
3.Na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia wykładam jedną jasną część ciasta. Smaruję
dżemem.
4.Na dżem skubię
część kakaową ciasta.
5.Białka ubijam
z solą. Dodaję ½ szklanki cukru i kisiel w proszku. Przekładam na warstwę
kakaową.
6.Na całość skubię
ostatnią jasną warstwę.
7.Wkładam do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem na 40 minut.
Smacznego!
Bardzo lubię pleśniaka! Przypomniałaś mi, jak dawno go nie jadłam!
OdpowiedzUsuńTo chyba jedno z takich trochę zapomnianych ciast. A szkoda, bo jest pyszne:)
UsuńMniaaam skubnę troszkę tego,, skubańca,, :))
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, częstuj się:)
UsuńPyszne ciacho. Też je bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem smakuje obłędnie:)
UsuńUwierzysz, że ja go nigdy jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, koniecznie.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam:) Pozdrawiam!
UsuńJeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam i chyba nawet nie widziałam ;D
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz koniecznie spróbować:) Pozdrawiam!
UsuńDo tego ciasta podchodze z dużym sentymentem, bardzo go lubię, najlepsze robi kochana Babcia :)
OdpowiedzUsuńTo właśnie jeden z takich babcinych przepisów. Takie lubię najbardziej.
UsuńTak naprawdę to każdemu to ciasto wychodzi inaczej :P Każda nasza babcia, ciocia oraz mama mają inny sposób pieczenia a przepis jest taki sam albo bardzo podobny. Bardzo je lubimy, przypomina nam się dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, każdy robi je inaczej i zawsze smakuje doskonale:) Pyszne!
UsuńUwielbiam to ciasto, tez kojarzy mi się z dzieciństwem:)
OdpowiedzUsuńTo prawda - pleśniak to smak dzieciństwa:)
UsuńPychotka :D
OdpowiedzUsuńOj tak:) Pozdrawiam!
UsuńNigdy go nie jadłam :( Jak to możliwe.
OdpowiedzUsuńMusisz to koniecznie zmienić:)
UsuńAleż mi na niego smaka zrobiłaś.. koniecznie muszę go zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto:) Pozdrawiam!
UsuńPleśniak....jak dawno nie gościł na moim stole :)
OdpowiedzUsuńTo trochę takie zapomniane ciasto, ale warto po nie sięgnąć.
UsuńLubie😄
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak:)
UsuńPrzeważnie robię ze świeżymi owocami ale z dżemem też z pewnością jest pyszny
OdpowiedzUsuńZe świeżymi owocami jest najlepsze, zgadzam się:)
UsuńWieki tego ciasta nie robiłam...
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić:) Jest przepysznie.
Usuńsmaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńBardzo lubię to ciasto, zazwyczaj robię je z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami też robię i jest pyszne:)
Usuńwczesniej o nim nie slyszalam, chetnie sprobuje :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
Dziękuję za zaproszenie:) Już zaglądam.
UsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńJa niestety mam 2 lewe ręce do pieczenia,ale moja mama czasem go piecze,bardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDobrze wpaść do mamy na takie ciacho!
UsuńBardzo lubię to ciacho, dawno nie jadłam, dzięki za przypomnienie :) :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam to ciasto, jest takie pyszne. Moje babcia robi najlepszy pleśniak :)
OdpowiedzUsuńTakie babcine przepisy są najlepsze:)
UsuńMój ulubiony :) Pięknie ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
Usuńnigdy nie jadłam ;D
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować:)
UsuńUwielbiam pleśniaka!
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja:)
UsuńFajne ciacho i fajne wspomnienie z dzieciństwa! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam!
Usuńnigdy nie miałam okazji kosztować...
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo warto:)
UsuńŚwietne, smaczne ciasto. Kiedyś często je piekła moja Mama, potem ja. Było bardzo popularne. Ja nie skubałam go Tylko ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jest pyszne. Muszę je kiedyś zrobić :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa czasem też ścieram na tarce. Bardzo lubię takie "dawne" ciasta. Są pyszne! Pozdrawiam!
Usuńciacho pyszne, że tobie jeszcze się chciało piec. Ale domowe wiem że jest najlepsze, a czasami warto sobie osłodzić życie.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą - domowe jest najlepsze! Pozdrawiam!
Usuń23 year old Senior Editor Werner O'Hannigan, hailing from Langley enjoys watching movies like Melancholia and Orienteering. Took a trip to St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim and drives a 600SEC. kliknij teraz
OdpowiedzUsuń