facebook

Kanał You Tube

czwartek, 30 kwietnia 2015

Cukier waniliowy



Uwielbiam cukier waniliowy i chętnie dodaję go do ciast, babeczek, omletów, lodów… Jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłam, że od jakiegoś czasu kupuję cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Cukier, który najczęściej kupowałam zawiera w swoim składzie: cukier i  aromaty (etylowanilinę i wanilinę). Wanilina to związek chemiczny otrzymywany syntetycznie. Może wywoływać podrażnienia skóry czy egzemę. Cukier wanilinowy jest tańszy i ma słabszy aromat. Dlatego postanowiłam sama przygotować cukier waniliowy. To bardzo proste.

Składniki:
2 laski wanilii
¾ szklanki cukru
Domowy cukier waniliowy

1.Laski wanilii kroję wzdłuż. Za pomocą tępej strony noża usuwam nasiona. Ja swoje wykorzystałam do przygotowania domowego budyniu (przepis już wkrótce). Możecie też wykorzystać laski wanilii z nasionami.
2.Do słoika wsypuję cukier i wkładam laski wanilii. Szczelnie zamykam.
Teraz jak tylko potrzebuję mam gotowy domowy cukier waniliowy. Co ważne, gdy wykorzystam cukier dosypuję nowy. Robię tak dopóki cukier pachnie wanilią.  
Domowy cukier waniliowy
Wanilia

33 komentarze:

  1. Ja też robię domowy :-) wanilię uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi się jeszcze nie zdarzyło ;]

      Usuń
    2. Domowy cukier waniliowy jest najlepszy:)
      Koniecznie zrób!

      Usuń
  2. Mmmm smakowity blog! Mimo, że nie jestem w ciąży to zachcianki po przeczytaniu Twoich postów są! Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://kaszka-z-mlekiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i zaproszenie:) Już zaglądam.

      Usuń
  3. Nie ma porównania z tym sklepowym, który nawet nie jest waniliowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, nie ma porównania:)

      Usuń
  4. Taki jest najlepszy, mam zawsze zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy cukier waniliowy- a nie jakieś waniLINowe podróbki sklepowe nawet nie wiadomo z czego. Z chęcią zrobię, bo też często go używam do wypieków,a chciałabym mieć taki domowy. Jest całkiem prosty w zrobieniu, także z wielką chęcią przetestuję tę recepturę na jego wykonanie :) Pozdrawiam Ciebie i całą Twoją Rodzinkę cieplutko i życzę miłego długiego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idę o zakład, że jak raz zrobisz nie będziesz chciała używać kupnego:)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Z ciekawości poszłam sprawdzić co ja mam w kuchni i... wracam ze spuszczoną głową. Chyba wezmę przykład z Ciebie i będę robić własny cukier waniliowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja akurat jestem świadomo kupowania cukru wanilinowego. Bardzo mi się jednak Twój pomysł spodobał i muszę koniecznie tutaj poszukac lasek waniliowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Już od dłuższego czasu planuję zrobić swój cukier waniliowy. A wanilinowy koło wanilii nawet nie leżał. Dlatego tego drugiego nie używam już w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest różnica, domowy najlepszy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. To co się kupuje ( cukier wani) ma tyle wspólnego z wanilią co nic. Nie ma jak prawdziwy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowy cukier najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno jest lepszy od tego ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię taki sam. Jest zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kto raz taki zrobi, już nigdy nie kupi tego sklepowego sztucznidła;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tego chemicznego cukru nie kupuje już od dawna. Nie ma to jak domowy. Ekstrakty też zrobiłam. W końcu tak niewiele pracy a zawsze zdrowsze niż sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. domowy nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O tak, nie ma jak własnej produkcji cukier waniliowy !

    OdpowiedzUsuń
  18. O tak, nie ma jak własnej produkcji cukier waniliowy !

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie ma to jak domowy swój cukier, ten zapach i aromat. Kupny może się chować

    OdpowiedzUsuń