Uwielbiam cukier waniliowy i chętnie dodaję
go do ciast, babeczek, omletów, lodów… Jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłam,
że od jakiegoś czasu kupuję cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Cukier, który najczęściej
kupowałam zawiera w swoim składzie: cukier i aromaty (etylowanilinę i wanilinę). Wanilina
to związek chemiczny otrzymywany syntetycznie. Może wywoływać podrażnienia
skóry czy egzemę. Cukier wanilinowy jest tańszy i ma słabszy aromat. Dlatego postanowiłam
sama przygotować cukier waniliowy. To bardzo proste.
Składniki:
2 laski wanilii
¾ szklanki cukru
1.Laski wanilii kroję wzdłuż. Za
pomocą tępej strony noża usuwam nasiona. Ja swoje wykorzystałam do
przygotowania domowego budyniu (przepis już wkrótce). Możecie też wykorzystać
laski wanilii z nasionami.
2.Do słoika wsypuję cukier i wkładam
laski wanilii. Szczelnie zamykam.
Ja też robię domowy :-) wanilię uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńA mi się jeszcze nie zdarzyło ;]
UsuńDomowy cukier waniliowy jest najlepszy:)
UsuńKoniecznie zrób!
Mm zapachniało :)
OdpowiedzUsuńTo zapach zniewalający:)
UsuńMmmm smakowity blog! Mimo, że nie jestem w ciąży to zachcianki po przeczytaniu Twoich postów są! Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://kaszka-z-mlekiem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i zaproszenie:) Już zaglądam.
UsuńNie ma porównania z tym sklepowym, który nawet nie jest waniliowy...
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, nie ma porównania:)
UsuńRobimy taki na bazie ksylitolu :)
OdpowiedzUsuńMuszę też spróbować:)
UsuńTaki jest najlepszy, mam zawsze zapas :)
OdpowiedzUsuńJa też tak uważam:)
UsuńDomowy cukier waniliowy- a nie jakieś waniLINowe podróbki sklepowe nawet nie wiadomo z czego. Z chęcią zrobię, bo też często go używam do wypieków,a chciałabym mieć taki domowy. Jest całkiem prosty w zrobieniu, także z wielką chęcią przetestuję tę recepturę na jego wykonanie :) Pozdrawiam Ciebie i całą Twoją Rodzinkę cieplutko i życzę miłego długiego weekendu :)
OdpowiedzUsuńIdę o zakład, że jak raz zrobisz nie będziesz chciała używać kupnego:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Z ciekawości poszłam sprawdzić co ja mam w kuchni i... wracam ze spuszczoną głową. Chyba wezmę przykład z Ciebie i będę robić własny cukier waniliowy ;)
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto:)
UsuńJa akurat jestem świadomo kupowania cukru wanilinowego. Bardzo mi się jednak Twój pomysł spodobał i muszę koniecznie tutaj poszukac lasek waniliowych.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj:)
UsuńJuż od dłuższego czasu planuję zrobić swój cukier waniliowy. A wanilinowy koło wanilii nawet nie leżał. Dlatego tego drugiego nie używam już w ogóle.
OdpowiedzUsuńJest różnica, domowy najlepszy :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo co się kupuje ( cukier wani) ma tyle wspólnego z wanilią co nic. Nie ma jak prawdziwy :)
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńDomowy cukier najlepszy :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest lepszy od tego ze sklepu.
OdpowiedzUsuńRobię taki sam. Jest zdrowszy :)
OdpowiedzUsuńKto raz taki zrobi, już nigdy nie kupi tego sklepowego sztucznidła;)
OdpowiedzUsuńTego chemicznego cukru nie kupuje już od dawna. Nie ma to jak domowy. Ekstrakty też zrobiłam. W końcu tak niewiele pracy a zawsze zdrowsze niż sklepowe :)
OdpowiedzUsuńdomowy nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńO tak, nie ma jak własnej produkcji cukier waniliowy !
OdpowiedzUsuńO tak, nie ma jak własnej produkcji cukier waniliowy !
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy swój cukier, ten zapach i aromat. Kupny może się chować
OdpowiedzUsuńNajlepszy!
OdpowiedzUsuń23 year-old Financial Analyst Alia Prawle, hailing from Cumberland enjoys watching movies like "Outlaw Josey Wales, The" and Calligraphy. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a Tundra. ich strona
OdpowiedzUsuń