facebook

Kanał You Tube

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Chałwa



Chałwę albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Mam w domu dwóch miłośników tego przysmaku dlatego postanowiłam zrobić go sama. Wyszła doskonała.
 Składniki:
1 ½ szklanki sezamu
3 łyżki miodu
 Jak zrobić chałwę
1.Sezam prażę na rozgrzanej patelni. Zostawiam do ostudzenia.
2.Sezam przekładam do blendera i blenduję. Dodaję miód i mieszam łyżką.
3.Masę przekładam do silikonowych foremek, mocno ugniatam i wkładam do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
Przepis na chałwę

Domowa chałwa

27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię chałwę, ale przyznam szczerze - nigdy jej sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię tak średnio ale może domowa bardziej by mi posmakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem wielką fanką chałwy, ale domową chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałwę i dlatego kupuję rzadko bo zawsze wszystko zjadam od ręki, nie ma prawa poleżeć na zaś. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już jest z naszymi ulubionymi smakołykami:)

      Usuń
  5. Chałwę uwielbiamy i też robimy domową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam!!! Domowej jeszcze nie robiłam ale mam w planie.....słonecznikową :)
    Twoja wygląda przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam chałwy. Może się nawet skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy chałwę i dość często ja robimy w podobny sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja należę do grona osób, które chałwę omijają ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja za chałwą nie przepadam, ale mój dziadek uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja należe do tych, którzy wielbią chałwę wszystkimi zmysłami- muszę zrobić domową wersję bo zawsze kupuję, a akurat mam ziarna sezamu i miód- więc od gadania przejdę do działania:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie miałam pojęcia że robi się ją w taki łatwy sposób, na pewno wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda zachęcająco , muszę spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Podziwiam za chałwę i za trzeci miesiąc z bliźniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Widziałam już gdzieś ten pomysł i obiecałam sobie wtedy, że kiedyś zrobię, ale jeszcze nie wiem kiedy:))) Sezam jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zachęca mnie szybkość wykonania tego przysmaku!

    OdpowiedzUsuń
  18. W połączeniu z lodami i sosem karmelowym coś wspaniałego:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. W połączeniu z lodami i sosem karmelowym coś wspaniałego:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. W połączeniu z lodami i sosem karmelowym coś wspaniałego:-)

    OdpowiedzUsuń